Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Moje truskawy 6 czerwca, czyli 8 tygodni od posadzenia 2014_06-06czerwiec-IMG_8571w.jpg Jak posadziłam, wiórami przysypałam je całkiem i tak ładnie się przez nie przebiły.

Szałwia omszona, szczypiorek i rozmaryn 2014_06-06czerwiec-IMG_8569w.jpg

A mięty poszukaj w pobliżu, ona potrafi nawet metr odwędrować. Tu jej nie ma, ale gdzieś musi być. Nie wierzę, że zniknęła.

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, to nie moje tylko z neta, taka inspiracja :lol2: Też myślę, że trochę za ciasnawa, ale jaka ładna :rolleyes:

Taki mały off topic, ale wciąż w tematach ogrodniczych. Pestka, czy orientujesz się może czy cyprys arizoński przezimuje w naszym klimacie? Czytałam, że tak, ale trochę mam obawy, bo mało o nim informacji w necie :( Względnie czy wiesz, gdzie w pl można to kupić? Chce przywieźć trochę chorwackiej roślinności do naszego ogródeczka, ale nie znam części tych roślin, a tanie nie są... ech...

Ta mięta została najpierw rozjeżdzona, a potem przywalona metrem gliny - gdyby sie przez to przebiła to byłby cud :)

Truskawki sadzi sie co ile? co 30 cm bedzie dobrze? Licze ile mi sadzonek bedzie potrzebne :)

A co myslicie o tych pnących truskawkach? Można byloby je puścić z ostatniego tarasu, zeby sobie spływały w dół - tylko, czy one nie sa berdziej doniczkowe niż takie do gleby?

Nie, to nie moje tylko z neta, taka inspiracja :lol2: Też myślę, że trochę za ciasnawa, ale jaka ładna :rolleyes:

Taki mały off topic, ale wciąż w tematach ogrodniczych. Pestka, czy orientujesz się może czy cyprys arizoński przezimuje w naszym klimacie? Czytałam, że tak, ale trochę mam obawy, bo mało o nim informacji w necie :( Względnie czy wiesz, gdzie w pl można to kupić? Chce przywieźć trochę chorwackiej roślinności do naszego ogródeczka, ale nie znam części tych roślin, a tanie nie są... ech...

Nic nie wiem o takim cyprysie. Pytałaś Elfir?

Skąd będziesz tę chorwacką zieleninę ciągnąć? To ryzykowne, bo tam cieplej niż u nas.

Masz zdjęcia, nazwy? Pokaż, może coś wygoolam więcej niż się Tobie udało. Potem warto odpytać ogrodników.

Ta mięta została najpierw rozjeżdzona, a potem przywalona metrem gliny - gdyby sie przez to przebiła to byłby cud :)

Truskawki sadzi sie co ile? co 30 cm bedzie dobrze? Licze ile mi sadzonek bedzie potrzebne :)

A co myslicie o tych pnących truskawkach? Można byloby je puścić z ostatniego tarasu, zeby sobie spływały w dół - tylko, czy one nie sa berdziej doniczkowe niż takie do gleby?

Miętę miałam w pierwszym warzywniku na dolnej rabacie. Po roku ją stamtąd wywaliłam za drogę pod płot. Nie było jej ze 2 lata, a teraz pełno tego zielska. To samo u mnie w warzywniku. Musiały jakieś korzonki zostać i przebiła się z parteru na pięterko. Ciągle wyciągam spomiędzy truskawek. Zupełnie jak bluszcz się panoszy.

Co 30 będzie dobrze :)

Niektóre z tych, które kupiłam mają już niezłe wąsy z krzaczkami na końcu. Też można je piętrowo posadzić, żeby zwisały.

Miałam takie kupione jako „pnące” w gruncie i rosły dobrze, chociaż owoce niezbyt mi smakowały. Postawiłam im kratki, ale wcale się nie wspinały. Za to zwisały doskonale :)

Moje drogie ogródek prawie ogarniety - jak bedzie całkiem ogarniety to wrzuce fotki, na razie to umeceni jestesmy straaaaasznie bo tydzień z nim walczylismy. Wyglada to na razie średnio, ale mam nadzieje ze jak truskawki liści dostana to bedzie wygladało całkiem, całkiem :)

A skoro ogródek kształtu sobie nabiera to pora wrócic do domu

a dokladnie mowiąc do najgorszego pokoju jaki mi został do urządzenia czyli do pokoju Jasia.

Pokoj jest straszny :( :( :(

10464154_779703615408010_2437617715089623468_n.jpg

Pokoj jest nad garażem. Miał on obniżona podłogę, zeby był nieco wyzszy.

Przez to przy wejściu sa 2 schodki

schodki.jpg

Na ścianie na której jest okno oraz na scianie do niej prostopadłej sa skosy.

Skosy zaczynają sie na wysokości 65 cm,

Wygląda to tak:

biurko%2520i%2520lozko.JPG

Jak ustawic meble? Myslałam nad tym od roku..

albo ... przy biurku ciemno

albo ....jak się wstaje z łózka to sie wali głowa w skos (obecne ustawienie)

albo ... jest jak w tramwaju....

az z tego myslenia przypomniałam sobie ze....

Edytowane przez szocik

świetnie!

a ja bym odsunęła łóżko bliżej środka pokoju, a za nim zabudowała skrzynię na pościel/zabawki otwieraną do góry ;)

zamknięte wieko służyć by mogło do odłożenia książki, kubka z herbatą...

jakoś mi to łóżko takie wciśnięte się tam wydaje, a miejsca dużo....

ale może to tylko takie złudzenie....

no i witam się równocześnie ;)

przyznaję, że podglądam...

pozdrawiam serdecznie :bye:

Witaj Catti w moich progach :)

Problem z wciśniętym łóżkiem polega na tym ze skos za łóżkiem zaczyna się na wysokości 65 cm - jezeli wstawisz tam skrzynie to jej nie otworzysz :(

I mimo ze miejsca jest faktycznie sporo (bo pokoj ma po podłodze prawie 20m) to skosy utrudniają jego wykorzystanie.

Problem z wciśniętym łóżkiem polega na tym ze skos za łóżkiem zaczyna się na wysokości 65 cm - jezeli wstawisz tam skrzynie to jej nie otworzysz :(

Szociku, ale ja myślałam o skrzyni na wysokości łóżka... niewysokiej (no może troszkę wyższej niż samo łóżko :cool:).. tak, żeby dało się podnieść wieko i wrzucić pościel...ale faktycznie jak standardowe łóżko ma 40 cm wysokości to te 25 cm nie wystarczy :(

ale jeszcze teraz tak kombinuję.... a gdyby zamiast łóżka wybudować podest z materacem?

http://forum.portalflorystyczny.pl/gallery/forum/1332497994.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/4/9037/z9037514Q,W-duzym--wysokim-pomieszczeniu-mozna-wybudowac-podest.jpg

http://cdn7.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/29096/aranzacja_sypialni_na_poddaszu_1267843.jpg

bo to miejsce na łóżko jest super, tylko kombinuję jakby go wysunąć trochę, a nie zrobić tam dziury :D

Edytowane przez Catti

wlazłam dosłownie na minutkę więc tylko szybko napiszę że pokój super pokolorowany :)

pomysł ze skrzynią za łóżkiem popieram!! a otwieranie zrobić tak:

1. zwyczajnie całe zdejmowane wieko, jak pokrywka pudełka

2. jak drzwi harmonijkowe, albo te roletki co np w kuchniach się robi

ja to zawsze coś wymyślę... ale czy to mądre? :lol2:

podest do łóżka z szufladami bardzo fajny ... moze jak łóżko bedziemy wymieniac...

To łóżko-auto ma takie wysokie boki - w najwyższym miejscu ok 55 cm ciezko bedzie zerkąc za nie majc jeszcze skos... ale nie mowie nie.

Najpierw mam zamiar zrobic próbna szachownice, zeby zobaczyc jak ona bedzie na skosach wyglądała.

Wydrukuje na kartkach A3 kratke, posklejam kartki i przykleje tasmą do sciany. Zobacze wtedy jak sie pokoj podzieli i ile jest miejsca w części "sypialnianej"

Ania zaproponowała zeby ta szachownica była magnetyczna, zeby mozna było cos do tego przyczepić np Jaskowe obrazki, których ma mnooooostwo....

A powiedzcie co myslicie o zabudowie obok łóżka?

Czy nie wydaje sie Wam zbyt cieżka?

podest do łóżka z szufladami bardzo fajny ... moze jak łóżko bedziemy wymieniac...

To łóżko-auto ma takie wysokie boki - w najwyższym miejscu ok 55 cm ciezko bedzie zerkąc za nie majc jeszcze skos... ale nie mowie nie.

wprawdzie pisałaś, że jakieś meble już są, ale ja żadnych zdjęć nie widzę ....

skoro łóżko-auto, to chyba nie ma problemu, żeby nawet za nim stało coś w stylu niskiej komody/szafki otwieranej do góry ;)

A powiedzcie co myslicie o zabudowie obok łóżka?

Czy nie wydaje sie Wam zbyt cieżka?

ale chodzi ci o te "pikowania"?

świetne! :yes:

Łóżko wygląda tak:

?ui=2&ik=b2937b5ab8&view=att&th=146585d5e5366e43&attid=0.3&disp=emb&realattid=ii_1465851ad895d2c4&zw&atsh=1

Szociku, po zacytowaniu widzę wprawdzie dodany adres zdjęcia z mail.google.com cośtamcośtam.... ale zdjęcia nie widać, nawet po bezpośrednim wpisaniu do wyszukiwarki, więc nie wiem o co chodzi :confused:

nie wiem, czy tylko u mnie nie widać?

no sorry :confused:

może to coś z moją przeglądarką?

nie wiem....

ale byłam dziś w Ikei i tam ładnych niskich ławeczek od groma :)

szczególnie ta mi się spodobała

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/trogen-awka---schowek__0256364_PE400185_S4.JPG

większość mebli w obniżonych cenach :wiggle: bo szykują chyba nowy katalog i nowe serie....

ta kosztowała niecałe 200 zł :)

ale to tak tylko....

nic na siłę... pewnie to łóżko samo w sobie świetne i wcale nie musi stać całkiem wciśnięte pod skos :rolleyes:

A teraz? poprawiłam link.

ja widze wszystkie zdjęcia :(

taraz jest ok :yes:

też widzę świetne łóżko :yes:

i teraz dokładnie widać tą wysokość i rzeczywiste mniej więcej wymiary :)

fajny ten kąt na to łóżko :yes:

będzie dobrze :D

a może uda ci się tak samo poprawić zdjęcia na poprzedniej stronie? ;)

poprawiłam - mam nadzieje ze teraz wszystko widac.

Wrzuciłam fotki ze swojej skrzynki mailowej i chyba dlatego Wy ich nie widzieliście, a ja tak.

Teraz juz powinno byc ok.

Lozko tu gdzie stoi na zdjęcu zostac nie moze niestety bo jest tam zbyt nisko do komfortowego spania.

Zasnełm raz z młodym na jego łózku, jak sie obudziłam w nocy i chciałam wrócic do siebie to tak przyłożyłam w "sufit" ze az mi sie motylki pokazały :)

Pod oknem jest wygodniej... ale za to zabiera ono naturalne swiatło przeznaczone dla biurka.