Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

ufff! Bedzie nowa szafa w przepokoju (zmieniona na lakier w połysku bo ten mat średnio wygladał - za ciemno tam jest)

i bedzie szafa do pokoju - pol nocy myslalam, myslałam i wymysliłam

Panowie dorobia jedno skrzydło i zamienią 2 szuflady na jedną...

Moj A. doklei płyte k-g do komina, zeby srodkowa część szafy miala taką samą szerokość jak pozostałe...

Oczywiście na "nowa" szafe (ta 5-drzwiowa) dostaliśmy mega-rabat - panowie robia ja po cenie materiałów..

My zadowoleni, bo mimo ze szafa zupełnie nie była planowana to za taka cene nigdy bysmy jej nie kupili, panowie zadowoleni bo odzyskali pieniadze, które włożyli w materiały....

szafa.JPG

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Moi drodzy dziękuje serdecznie za pamięć i za zyczenia.

Ja również życze Wam wszystkiego najlepszego - może juz nie w swieta Bożego Narodzenia bo one sa juz historią, ale...w zblizającym sie nowym roku.

U mnie ostatnio było strasznie pracowicie.

Przygotowywałam paczkę dla ubogich rodzin.

Rodzin było az 10 wiec i pracy było po kokardki.

Potem swieta i rodzina liczna

a potem... prezent od Mikołaja.

Tak jak obiecał tak i zrobił. Dostałam pędzle, farby i podobrazia. Syn dostał sztaluge, wiec juz komplecik cały prawie mamy.

Oto pierwsze efekty :)

obraz_akryl1.JPG

i ten wzorowany na obrazie w sieci znalezionym:

obraz_akryl2JPG.jpg

Czy ja je powinnam jakoś zabezpieczyc teraz? Pestko ty mi na pewno podpowiesz... coś powinnam jeszcze na to nałozyc?

No, proszę jak się Panna rozochociła. Fajnie ci wyszło.

Jeszcze dojdzie do tego, że zamówisz blejtram na odpowiedni rozmiar i sama machniesz obrazek do łazienki :)

To akryle, czy olej, bo taka dobra nie jestem, żeby odróżnić na monitorze?

Akrylowych farb nie musisz zabezpieczać. Olejne tak, werniksem do olejnych, ale dopiero gdy farba będzie sucha, a to trochę trwa. Nie wiem jak długo, bo ja malowałam tylko akrylami albo akwarelą.

Akryle jak się zakurzą przeciera się nawet mocno mokrą ściereczką i nic im nie jest. Olejne tylko te zawerniksowane.

Akwarelowe obrarki też zabezpiecza się werniksem do papieru. Są takie nawet w rozpylaczu.

Aha, płótno podobrazie jeśli kupiony blektram nie ma podkładu, możesz pomalować białą farbą akrylową. To najprostszy sposób i nadaje się i pod farby akrylowe i pod olejne.

Obraz akrylowy, który Ci się przestał podobać możesz zamalować na nowo bez usuwania tego co już na płótnie jest. Olejny też, ale musi być suchy, co by się farby nie mieszały.

:)

Akrylami malowałam. Ale miałam 2 rodzaje farb - te z pierwszego obrazu strasznie kiepsko kryły, te z drugiego juz były ok.

Zreszta widac to na zdjęciach nawet - na pierwszym płótno przebija. Skoro można przemalowac to może kiedyś poprawie :)

Dzieki za dobre rady - nie znam się zupełnie na farbach, malowaniu, płotnach etc :)

Bede podpytywac :)

A obraz to mi sie do sypialni marzy - ale najpierw potrenuje jeszcze na mniejszych formatach :)

teraz podobrazie zagruntowane sprzedają więc od razu można malować :)

to w aerozolu do gruntowania kartonu po pastelach suchych i akwarelach nazywa się fixatywa.

farby olejne schną kilka tygodni

maluj, maluj i pokazuj, mobilizuj mnie i inne dziewczyny. Proszę :)

Ja w ramach remanentów wyciągnęłam nieruszane od kilku lat pudełka z zasobami pędzli i pędzelków, słoiczki i tubkami farb. Na szczęście starannie je kiedyś pozamykałam :) Większość przetrwała. Może się zmobilizuję i coś "popełnię" ;)

To jest malowane olejami. Akrylami się tak nie da, a w każdym razie bardzo trudno, bo za szybko schną.

Tanya Shatseva-4.jpg

http://tanyashatseva.bigcartel.com/

Edytowane przez pestka56