Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mozaika. Nie jest to chyba dokładnie ten kolor, ale taką ściągnęłam z netu, a modyfikowanie koloru wychodziło fatalnie.

WERSJA ISZOCIK_kitchen-DSCF6913-MOZAIKA-wersja I.jpg

WERSJA II aSZOCIK_kitchen-DSCF6913-MOZAIKA-wersja II_a.jpg

WERSJA II bSZOCIK_kitchen-DSCF6913-MOZAIKA-wersja II_b.jpg

WERSJA IVSZOCIK_kitchen-DSCF6913-MOZAIKA-wersja-III.jpg

Edytowane przez pestka56

Pesteczko ty jestes mistrzyni :)

z ta mozaika to tylko jedna wersja wchodziłaby gre - tylko obudowa rogu z płyta.

Ona jest tak droga ze sam róg to juz szaleństwo, a przy okazji tak strojna ze jaj sie z nia przesadzi to moze wyjsc potworek zamiast eleganckiej kuchni.

Andariel dzieki za wizke - niezle ten rog w cegiełce wyglada. Ja bardzo doceniam kazdy wpis i kazda wypowiedz. co z tego ze cegiełki wole płaskie.. wizka sliczna i pokazujaca jeszcze inny wariant ułozenia płytek. dziekuje bardzo :)

Agatah biała fuga to jest tez cos co odstrasza mnie od białej cegiełki... gdyby ta mutina była inna...

Zeby uniknac fug myslałam nawet o takim gresie w wymiarze 100x300 cm i przycietym do odpowiedniej wysokosci, ale ładnego nie znalazlam :(

Gładkich cegiełek nie robiłam, bo wydaje mi się, że można ocenić jak wyjdzie po tych Vivesach.

W międzyczasie doszłam do wniosku, że pomysł na te rozjechane asymetryczne kafle jest możliwy do sensownego ogrania tylko w przypadku kafelków kwadratowych lub heksagonalnych. Inne będą wyglądać fatalnie.

Szocik z czego Ty masz blat? Dobrałabym płytki jak najbardziej zbliżone kolorem i położyła w rogu oraz wąski paseczek, wysokości jak pod oknami, wzdłuż całego blatu.

SZOCIK_kitchen-DSCF6913-blat+Cemento.jpg

w obu poprzednich wizkach jestem za wersją IIb - ten paseczek pod oknami i nad całym blatem jakoś spaja wszystko w całość... mi osobiście niewidzi się jednak wersja "czymś" tylko w rogu przy płycie

a najlepsza wersja to ostatnia :) położenie na ścianę płytek jak blat :)

albo i nawet blatu - tylko zapewne wiązałoby się to z demolką małą, bo należałoby wkuć go w ścianę by albo nie wystawał nic, albo tylko z centymetr a nie całą swoją grubość

blat mam zwykły laminat - nie położe go na sciane, ale moge kombinowac z lakobelem dobranym do koloru ściany.

I tak mi będa skuwac sciane więc katy proste przy oknach zrobia jakby co (n arazie nie ma katów prostych)

Pytanie tylko - czy lacobel tnie sie pod katem 45st zeby zrobic rogi? 2 lata temu jak sie wprowadzaliśmy to nam bardzo to odradzano bo ponoć wtedy rogi sa bardzo delikatne...

Co do płytek "rozsypanych" - jak na scianie je kleiłam to wlasnie nic senswnego z płytek 10x20 mi nie wychodziło, ale pomyslałam ze to moich zdolnosci płytkarskich brak i tyle.

Dziekuje pesteczko!

Szocik, lakobel się błyszczy jak nie powiem co. No, chyba, że nie wiem o istnieniu matowego.

Tak czy siak nie lubię lakobelu i będę odradzać.

Cienki laminat na ścianę dobrany do blatu, to chyba byłoby optymalne rozwiązanie. Albo płytki gresowe. Ścianę kuć musisz i tak i tak.

Formica – to droższe od zwykłego laminatu, ale na tłuszcz gorący nie reaguje.

http://www.formica.com/pl/pl/?gclid=CjwKEAiAx4anBRDz6JLYjMDxoQYSJAA4loRmBu5hnxmfW6mHLci1UyvEG3sqbRGsmTzP0zt8Ifb-lxoCqvXw_wcB#Formica%3Csup%3E%C2%AE%3C/sup%3E%20Collection

No, a blat przecież masz laminat :) i co?