Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Oddaję głos za wersją 1.

W zupełności zgadzam się z argumentami julianny .

Wersja 3 dla mnie odpada ze względu na istnienie wersji 1 - jeśli można mieć wygodniej ustawioną płytę, to rezygnuję z płyty w narożniku.

Moim zdaniem względy praktyczne w kuchni są niezmiernie istotne - nawet najwspanialsza kuchnia odrzuca mnie od gotowania, jeśli po każdy drobiazg muszę biegać między szafkami, zginać się w dziwnych pozach żeby coś dosięgnąć itp. Taka kuchnia była by u mnie może i śliczna i wiecznie czyściutka, ale z nieużywania ;)

Stawiam na ergonomię w kuchni!

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki dziewczyny za wszystkie opinie:)

Aantenka, ja to właściwie szukam argumentów w czym 1-ka jest lepsza od 3-ki. Bardzo mi sie ta 3-ka podoba wizualnie i przyzwyczaiłam się do niej.

Serce mowi – rób, rozum – zastanów się nad ergonomią :D

Wyciełam sobie z papieru tą fasolkę w oryginalnych wymiarach, ułożyłam w kącie, ustawiłam na niej gary i ... wcale nie jest źle. Powiedziałałabym ze nawet wygodnie, ale nie wiem czy jest mi wygodnie bo mi się to podoba czy faktycznie jest ok :)

Zawołałam sąsiadke - powiedziała ze jest ok, ale ona jest ode mnie duuuuuzo wyzsza wiec innymi częsciami ciała dotyka do tych szafek, ma dłuższe rece... wiec kiepski to był obiekt do porównań

Poprosiłam nianię - kobieta doświadczona kulinarnie - nawet nie doszła do mojej fasolki a wydała opinie - broń Boże kuchnia w rogu.

Zapytałam mame (telefonicznie), a ona mi powiedziała - "ja ci się podoba to bedzie ci wygodnie "

I I tak się z myślami bije, a czasu wbrew pozorom dużo nie mam, bo musze do poniedziałku podac gdzie chce mieć dopływy wody i gniazda elektryczne. A to wszystko zależy od tego co wybiorę.

Muszę jeszcze rozrysować meble – może układ szafek i to co do nich wsadze mnie przekona. (Z drugiej strony te układy sa na tyle podobne, ze peweni nie wiele mi się zmieni :))

Aantenko, ja tez nie wyobrażam sobie biegać ze wszystkim do słupków. Mysle wiec ze wyladuje to w jakiś szufladach – najlepiej obok zmywarki :) Słupki to mi się raczej z zapasami kojarzą, a nie z rzeczami pierwszej potrzeby.

Byłam kiedyś u koleżanki, która miała identycznie ustawioną kuchnię. Miała też duży okap nad nią. I to on stanowił problem, gdy chciała odstawić garnki z kuchenki, to tak dziwnie odchylała głowę by się nie uderzyć. ;)

Ale uważam, ze w rogu sprawdzi się np. kawiarka-zajmuje z reguły dużo miejsca i tam się sprawdzi ( no ja teraz tak mam)

Witam się pięknie!

Trafiłam na głosowanie. Wersja 1 jest chyba najwygodniejsza i wizualnie też mi się podoba. Jeśli chodzi o ociekacz to ja jestem praworęczna, ociekacz mam po lewej stronie właśnie w rogu i użytkuje mi się dobrze (to chyba znak, że do różnych ustawień można się przyzwyczaić). Wcześniej miałam po prawej i nie sprawiło mi trudności przestawienie się. A co mąż na Twoje propozycje, lubi się wykazać w kuchni czy to tylko Twoja działka?

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dobre decyzje.

Ps. Właśnie doczytałam o mężu w kuchni. To chyba masz łatwiej, bo decyzja należy tylko do Ciebie :) "Jak sobie poustawiasz tak będziesz gotować (ew. zmywać)" (nowe przysłowie mi powstało)

Edytowane przez Rocia

Witam Cię Rocia w moich progach :)

Widzę ze wersja nr 1 zdecydowanie prowadzi.

Moj małzonek w gotowaniu mi ... nie przeszkadza, wiec jest mu wszystko jedno gdzie postawię płyte, za to dość czesto zmywa i położenie zlewu nie jest mu obojętne, dlatego przygląda się uważnie naszej dyskusji.

A powiedzcie mi jeszcze - w wersji nr 1 - jak ulożyłybyście płytki? Na których sciankach i na jakiej wysokości?

Kurde ja chyba nie jestem do tej wersji przekonana - nic sama nie moge do niej wymyslec :(

Zeby troche odsapnąć od kuchni, przypomnę Wam jak wygląda moja górna łazienka.

Zebyście nie mówiły ze jestem uparta jak osioł dodałam bidet. Może jak go bede miała to pokocham podobnie jak zmywarke :D

Nie wiem tylko czy teraz nie zrobiło sie tam jakoś ciasno...?

http://images42.fotosik.pl/328/fd12bab5778d879emed.jpg

W przypadku tej łazienki sen z powiek spedza mi ten nieszczesny słup - jak go ladnie zabudować?

Wrzucam tez moją ulubiona inspirację

http://kreatywnewnetrza.blox.pl/resource/luminor_plytki_lazienkowe_5_1.jpg

Niestety ceny tych płytek sa dla nas zdecydowanie za wysokie, wiec trzeba bedzie poszukac czegos innego :(

Edytowane przez szocik

szocik z takim słupem walczyła kiedyś yokasta, ale ona zamknęła wątek. Więc u niej wchodziło w grę dobudowanie podobnego s drugiej strony i powiem ci , że na wizkach to wyglądało super.

Bidet - a kochana z której strony będzie bateria wannowa? Pytam tak bo może będziesz ją miała po lewej stronie i słuchawka prysznicowa posłuży ci jako bidetta. Choć pewnie słup utrudni dojście. Ja zamontuję u siebie w tej wnęce bidette, to mniejsze koszta, a wygoda większa:

http://www.sklepbaterie.pl/public/images/produkty/duze/3285-19308.jpg

Było jeszcze kilka propozycji, ale w momencie kiedy nie robimy pralni. Zdecydowaliśmy jednak, ze taka mini pralnia zostaje, więc staneło na tej wersji - a masz inna propozycję??? Bo mam jeszcze czas zeby coś zmienić, więc jak cos to dawaj! Ja otwarta jestem :)

Warunek: Ma byc wanna, umywalka (2-osobowa) albo 2 mmniejsze i wc. Bidet opcjonalnie - jak sie zmieści.

Drzwi jeszcze nie ma wiec tez je można dowolnie przesuwac.

uwazam Twoja wersje za super. naprawde! z ta pralnia to swietne rozwiazanie. wiesz ze ja jestem zwolenniczka zabudowywania pralek i wszystkich niepotrzebnych gratow.

tak na szybko wysnulam kilka pomyslow jakby to mozna bylo uzupelnic.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94280156bd9eb676.html

nie umiem wstawiac bezposredio fotek do odpowiedzi :(

wiec tak:

- 2 ogromne lustra po przeciwnych stronach dadza łazience niesamowita głębie (moj maz wlasnie realizuje wykonanie takiego projektu wiec tym sie zainspirowalam. widzialam to na wizualizacjach i bardzo mi sie podbalo)

- za slupkiem kolo wanny mozna zrobic polki badz zoatawic przestrzen ale koniecznie z halogenem na gorze co swietnie bedzie wygladalo.

- zabudowa g-k z haloganami badz ledami w ksztalcie liery L

- 2 fikuśne wiszące lampy po obu stronach umywalek - bedzie sie to tez swietnie odbijalo w lustrze na przeciw :)

zrobilam taki odręczny rysunek bys moga to jakos sobie wyobrazić.

mam nadzieje ze Ci sie spodoba.

Napisz tez lub pokaz łazienki którymi się inspirujesz to będziemy wiedziały co lubisz :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faa1fac55dbb13fa.html

Szkociku, masz piękne inspiracje!!!!

Co do kuchni wersja 1 - świetna, jestem prawo ręczna, ociekacz mam z leweji jest ok. (zmusiła mnie sytuacja alem sie przyzwyczaiła).

Pralnia - jak masz na nią miejsce - to fajna rzecz - cały bałagan z praniem jest zamknięty. Przy tym układzie jaki jest powyżej Twoja łazienka trochę przypomina moją ;-) i Aantenka i Julianka zaproponowały mi taki sam układ - wydaje się być najbardziej optymalny.

Dzieki channel - a ja myslałam ze te inspiracje to kompletnie nie w Twoim stylu i ci ich nie proponowałam :)

Mnie też się wydaje ze układ sprzetów jest optymalny - lustro na wprost wejscia bedzie dobrze wygladało, wc schowane, wanna optycznie skraca długa łazienkę - dlatego tez w ustawieniu mebli nie wiele bym zmieniła.

Magdalenko wrzuciłam Twoją wersję - u mnie półki odpadają :( Nie wiedziałabym co i jak na nich poustawiać zeby bałaganu nie było.

Z oswietleniem dobry pomysl - nie wiem tylko czy te lampy wystarczająco oswietlą lustro - nigdy czegoś takiego nie widziałam w realu.

W pro100 nie mam duzego wyboru lamp - wiec wkleiłam jakie były.

http://images49.fotosik.pl/1497/abaa96b7df293352med.jpg

http://images39.fotosik.pl/1489/3fe6c34010950f98med.jpg

Edytowane przez szocik