Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Was poswiątecznie i jeszcze raz dziękuje za zyczenia.

Powiedzcie mi czy ja matka-polka bez wyobraźźni przestrzennej i z zerowa znajomością roslin, tego co lubia, czego nie lubią, jak wygladaja, jak sie rozrastaja etc... jestem w stanie sama zaprojektowac sobie ogród czy nie mam co sobie głowy zawracać?

Siadłam dzis do tego - najpierw ambitnie ze sama spróbuje, ale ja tego nie widzę. Ni w zab! W dodatku sama nie wiem czego chce :(

Wiem tylko ze ma byc prosto, bez udziwnień i ma nie byc przy tym dużo roboty bo nie lubie się w ziemi grzebac.

Wiem tez ze chce miec kilka krzaków owocowych bo po dzis dzień uwielbiam porzeczki zrywane u babci prosto z krzaczka...

Tyle wiem - o reszcie pojęcia nie mam :(

Myslicie ze dam rade???

A moze bez sensu sa moje zapedy?

Po sporej ilości roślin, które padną i błędach typu posadzenie takich, które sprzedawcy opiszą jako bezproblemowe, ............. Tak dasz radę, tylko ile kasy puścisz w powietrze.

Chyba, że podejdziesz do tego spokojnie ucząc się o roślinach zanim je kupisz :)

Nie ma ogrodów, w których się nie pracuje, tzw dla leniwych, ale można mieć ogród, gdzie pracy będzie mniej.

Pestko - ma to byc minimum pracy - moze nie ogrod dla leniwych, ale dla tych co sie nie lubia grzebac w ziemi ;) (pomijam trawnik bo to dopieszcza moj mąż - on to lubi i tego moze byc duzo :p )

Waniliano witam Cię w swoim watku :)

Prosto tzn trawnik + jakies rosliny, które odgrodza nas troche od swiata bo dzis nasz dom stoi w polu ale za to ... przy bardzo ruchliwej scieżce prowadzącej nad jezioro i co drugi wedrowiec zaglada mi w stanik jak sie chce opalic troche :)

Nie chce szpaleru tujek bo nie lubie, ale na razie nie mam pomysłu zadnego innego czym sie przysłonic.

marzą mi sie tez owocowe krzaczki

nie chce zawijasów, wywijasów, scieżek, łatek, plamek kamiennych ....

juz i tak mam wystarczająco skomplikowanie ułożona kostke

Dzialka (bez budynku) - ma jakes 550m - nie jest wielka, ale tez i nie maciupeńka.

Musze poczytac o tym troche, na razie kusi mnie oferta jednej z firm lokalnych, ktora zajmuje sie projektowaniem ogrodów - ceny maja dość sensowne a i projekt, ktore maja na stronie mi sie podobaja.

Zastanawiam sie jednak czy przy moich - chyba niezbyt wygórowanych oczekiwaniach nie ogarne tego sama.