Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Dziewczynki :) Długo mnie nie było, a takie ważne dyskusje mnie ominęły!

Jak Ewcia napisała- ja mam librę i powiem szczerze, że to naprawdę ładny grzejniczek jest (jeśli ktoś lubi kwadraty) i w przystępnej, jak na taki "dizajn" cenie. Trzeba tylko uważać z jego wydajnością, bo on się wydaje masywny, ale ciepełkiem to raczej marnie. U mnie w dużej łazience jest jako dodatkowy do podłogówki.

Na dole nie daję grzejnika wcale. Nie ma na niego miejsca. Daję tylko podłogówkę, a ręczniki będą schły na relingach. Teraz w bloku nie mam ani drabinki ani podłogówki (grzejnik ścienny tylko zimą działa), a ręczniki schną bez problemu - jeśli rozwieszone.

Mnie się Twoje szafki nad wc podobały, ale jeśli nie masz potrzeby upchnięcia tam czegoś, to może faktycznie nie warto generować koszty (?) Powiem Ci jak głębokie szafki wyjdą u mnie i co tam się zmieści. Na pewno papier toaletowy, jakieś domestosy i różne inne higieniczne niezbędniki. No, ale ja nie mam gdzie tego wcisnąć :(

Jeśli zostawisz szafki, to byłabym za grzejnikiem z drugiej strony słupa - przy wannie. Właściwie nawet bez szafek też jestem za tym miejscem :)

Bidet: dla mnie po kabinie prysznicowej i stole w jadalni, na liście "must have" :)

No to ja zupełnie w poprzek ;). U siebie planowałam najpierw wariant 3 - czyli jedną długą umywalkę z jedną baterią (wrzucam na chwilkę wizualizację pierwotnego układu mojej górnej łazienki byś zobaczyła, że nie wygląda to wcale tak źle :)). Teraz (mimo sporej łazienki) będę raczej szukała "normalnej" umywalki i jednej baterii :D.

Myślę Magdo, że liczba umywalek i baterii powinna uwzględniać odpowiednio:

1. Specyfikę Waszego funkcjonowania (czy będziecie korzystać z łazienki równocześnie)

2. Kwestię finansową - dwie umywalki i dwie baterie to podwójny koszt, bo przecież będą identyczne :).

I tak nie jesteś w stanie zapewnić dla każdego domownika osobnej umywalki (szczęśliwa posiadaczko dużej rodzinki :)). Jestem przekonana, że jedna będzie bardziej eksploatowana niż druga :), a czyścić będziesz musiała obie ;).

A Ty sama jak czujesz?

Edytowane przez julianna16

Hmm..

No właśnie zależy od korzystania. Przy umiarkowanym korzystaniu równoczesnym (w sensie dwie osoby razem się przygotowują do pracy i patrzą ile wody leją oraz gdzie chlapią) - raczej dwie np. umywalka w łazience dla rodziców. Przy dziecięcym korzystaniu jednoczesnym - zdecydowanie jedna, długa z jedną baterią żeby pluć pastą było gdzie i pochlapać po podłożeniu rąk pod kran, ale już niekoniecznie lać jednocześnie wodę i topić kaczki w dwóch różnych bajorkach. Argument o myciu i kosztach jest nie bez znaczenia.

U Ciebie Szocik gdybym JA miała wybierać, to celowałabym jednak raczej w dwie,( ale jakieś "łatwoczyszczalne" :)) bo jest duże prawdopodobieństwo, że będą się w niej spotykać dwie osoby, np. mycie zębów dziecka i mycie rąk rodzica (np. po wizycie w pralni). Albo wy dwoje myjący zęby. No bo nie robicie jednak żadnej łazienki rodzicielskiej?

No tak, my z córką szykujemy sie prawie w tym samym czasie (obie mamy na 8 rano do pracy/szkoły) i często w tym samym czasie myjemy zęby, malujemy oczy, czy wykonujemy inne czyności w łazience. Dwie umywalki by nam sie przydały, noooo, może jedna długa ale z diwema bateriami (ja uwielbiam gorącą wodę, córa letnią).

U nas sie chyba skonczy na 2 umywalkach - tylko musze znaleźć 2 baterie, które mnie nie zrujnują.

Tymczasem wrzucam pierwsza wersję gornej łazienki - płytki: Gardenia Orchidea Luminor - położone wyłacznie do poziomu dekoru. Powyżej farba - miał to byc taki bardzo, bardzo jasny szary - wersja raczej ze wzgledów finansowych mało realna do realizacji, ale zrobiłam sobie wizualke, a co :D

http://images50.fotosik.pl/1558/9dfced6bd51225f6med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1362/74d6049363bc8eb8med.jpg

Na poczatku planowałam do pralni białe suwane dzrzwi, ale głupio wygladaly przy tych brązowych. Moze gdyby plytki byy białe to co innego

http://images38.fotosik.pl/1539/b5e3e0fc5eb61b75med.jpg

http://images46.fotosik.pl/1506/0fe6b83c6992ae2bmed.jpg

Edytowane przez szocik

Wizualizacja super :).

A widziałaś może płytki z paradyża?

Armonies:

http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=fwgwcxt.jpg&res=landing

Artable

http://desmond.imageshack.us/Himg560/scaled.php?server=560&filename=ggievbx.jpg&res=landing

Recoletta

http://desmond.imageshack.us/Himg525/scaled.php?server=525&filename=gsdriic.jpg&res=landing

Niestety nie widziałam na żywo i nie znam cen, ale można pogrzebać w necie jeśli coś przypadnie Ci do gustu :).

Lumiory rzeczywiście są dość drogie i to nawet nie cena płytki podstawowej ale właśnie te dekory. Przerabiałam kiedyś te płytki w łazience wojgoca:) Ostatecznie z nich zrezygnował, bo trzeba było czekać chyba ze 4 tygodnie, ale z tego, co pamiętam to mówił, że te płytki (one mają 93 cm długości) są "bananowate".

Madziu, a widziałaś te płytki? Aparici Angel

http://www.modnalazienka.pl/images/large/aparici_angel_blanco_ornato_LRG.jpg

Tych płytek co pakazałyście to nie widzialam nigdy. Ale ładnie wyglądają na fotkach.

Najbardziej sposobała mi sie ricoletta bianco - niestety jej cena jest jeszcze wyzsza niż tych moich esów-floresów (koszt 1 szt to 62 zł, co za metr daje 359zł - szok!)

Ta Aparici też fajnie wyglada - ciekawe jak w rzeczywistości.

Channel - ceny ze sklepu w moim mieście - płytka bazowa kosztuje 240zł, dekor-370 zł, listwa - 84zł/sztuka (8 tys wychodzi z listwami, a nie bez tak jak wczesniej napisałam) ale.... przed chwila znalazłam w necie wersję XS tych samych płytek. Niestety nie moge znależć dekoru (wiem ze jest bo na stronie producenta jest pokazany).

Płytki te maja wymiary 20x50 i bazowa kosztuje - 99zł!!!!! Prawda ze miło :D

Musze spytac czy nie sprowadziliby i tego dekoru - może też cena bedzie sporo niższa.

Ta wersję XXL (325x977) znalazłam tez w przyzwoitszych cenach - bazowa-170, dekor 270, a listwy na razie nie szukałam, bo doczytałam ze kama&michał dal(a) jakaś inną - muszę do niej/niego napisac i spytać co to.

Bardziej mnie zmartwiło to ze one "bananowate" sa :(

Edytowane przez szocik

Płytki beda te albo inne, ale raczej sposób ułożenia pozostanie zblizony czyli do takiej wysokości płytki, potem jakas płytka-dekor i farba.

A co myslicie:

1) o położeniu i kształcie grzejnika - to jest grzejnik Purmo

2) o wnece przy wannie - przy takim układzie wyszło mi, ze dekor jest cięty na pół. Może lepiej byłoby dekor w całości położyć we wnece, albo w całości nad wnęką?

3) o oswietleniu tej łazienki - jak oświetlic lustro? Spodobał mi sie pomysł Magdalenki z dwiema lampami po bokach, ale to lustro ma az 170 cm - nie wiem czy przy 2 bocznych lampach bedzie na tyle jasno zeby dobrze się umalowac

Mnie się podoba wnęka przy wannie i usytuowanie grzejnika. Grzejnik zresztą też :D

Wnęka jest fajna, bo trochę schowa kosmetyki i nie będą one pierwszą rzeczą na widoku, jak będziesz wchodzić do łazienki. Uważam, że z grzejnikiem na widoku łatiwiej sobie poradzić.

Co od ułożenia płytek, to ja bym nie przerywała pasa dekoru wokół łazienki. To już raczej albo podwyższyłabym dekor, tak żeby cała płytka była nad wnęką, albo pokombinowała z rozmiarem wnęki, albo poszukała czegoś z mniejszym dekorem. We wnęce wydaje mi się, że akurat w tej łazience nie ma co się wysilać na dekory, bo zginą zastawione kosmetykami. Jak będzie pasował to ok, ale jeśli nie to może ciupinkę szkoda (i kasy też)