Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dla stołu chrzest i to bojowy :)

Wyzwanie to było spoooore :)

Farba przetrwała ... bez sladów.

A ja... no cóż, ja ostanio musiałam troszkę zwolnic bo, jakby to powiedział moj syn, zaczeły wyczerpywac mi sie baterie :(

Organizm zaczał sie buntowac niestety.

Komunia to była taka kropka nad I.

Teraz przez długi weekend nic nie robie, maluje, szydełkuje... relaksuje se. Zadnego pielenia, sprzatania,...

Tylko to co lubie :)

Przepięknie :yes:

Uważaj na siebie :hug:i machnij jakiś obrazek na tę pionową wąską ścianę. Albo tkaninkę :wiggle: Popatrz jaki fajny zbiór mam na Pintereście:

tu różne tkaniny https://www.pinterest.com/pestka56/embroidery/

a tu inspiracje może do malowania :) https://www.pinterest.com/pestka56/and-what-if-it-would-be-a-quilt/

Skoro wypoczywasz to zapraszam :) Może znajdziesz na innych tablicach także coś fajnego - inspirującego.

A ja szaleję w ogrodzie. Same zmiany. Dziś przyjechały róże na rabatę. Kupowałam na raty, teraz policzyłam i trochę mnie ta ilość przygniotła. Pisałam u Gosiek i Jagi.

Będzie rabata na tle róż pomarszczonych. Muszę posadzić jutro 27 sztuk Raphsody in Blue, 17 sztuk Solero i 17 sztuk Nowalis. Tym sposobem będę mieć w ogrodzie 65 róż, w tym 4 pnące. Trzymaj kciuki, żebym czegoś nie schrzaniła :)

J. dzielnie zdjął kawał darni i nawet okiem nie mrugnął jak powiedziałam, że może zabraknąć miejsca. Ma dosyć trawnika, koszenia... więc spokojnie oddarniuje tyle ile będę chciała.

W przyszłym tygodniu jadę do Ciepłuchy pod Łódź nabyć rododendrony i azalie do uzupełnienia rabaty iglastej. Potem trawki ozdobne. Całe lato i jesień pewnie też ogrodniczo-domowa.

J. ciężko pracuje w domu, więc jest nadzieja, że wreszcie dom nabierze wyglądu :)

No u nas z racji komunii ogródek miał troche odpoczynku. Zrobilismy tylko to co na zdjęciu powyzej - obsadzilismy te dziury w tarasie, zeby głupio nie wygladały. Co do reszty to się mocno zastanawiamy czy ruszac teraz - za miesiąc wyjezdzamy na urlop, troche kiepsko bedzie z podlewaniem swiezych roslin jak wyjedziemy. Boje się zeby wszystko nie padło :(

Lampy kupiłam w tchibo na wyprzedazy - koszt 75 zł/sztuka :)

Modelu nie pamietam - w tym wypadku najwazniejsza była cena :)

A w oknie wisi ... tkanina zasłonowa - koszt 11 zł/m :D

Najtańsza lejąca szarośc jaką dostałam w sklepie :)

Skoro juz się chwale niskimi cenami to ... wazoniki na stoł kupowałam specjalnie na komunie - wyprzedaż w carrefurze - najmniejszy kosztował 5 zl, większy w kształcie sakiewki 9zł, a najwyższy 11zł.

Najbardziej podobaja mi sie sakiewki...

DSCF5703.JPG

Pokażę. Wreszcie będę miała czym się pochwalić :)

SZOCIK, z obsadzanie ogrodu poczekaj aż wrócicie.

Masz talent :) potrafisz skomponować wnętrze z drobiazgów, na dodatek w sposób łagodny dla kieszeni.

Edytowane przez pestka56

• 1 month później...

Strasznie dawno mnie tu nie było - u nas rewolucja w ogródku... troche pogoda nam nie sprzyja - albo goraco albo deszcz pada, ale powolutku, powolutku idzie ku dobremu :)

Czesc trawnika została zdjeta, robimy system nawadniający, beda robione podwyzszenia różne,..

moze sie do mrozów wyrobimy :)

Poza tym robimy ... wróóóóc... ROBIĘ przetwory. Na pierwszy rzut poszły truskawki.

Zrobiłam dzemy truskawkowe, truskawkowo-rabarbarowe, truskawkowo-poziomkowo-jagodowe

Soki truskawkowe

Nalewke truskawkową

i ... czekam na wiśnie :)

Kolejna rzecz - zeby sie wytłumaczyc dlaczego tu nie zaglądałam to paczka :) "Paczka dla szkolniaczka", akcja, która sobie wymysliłam i robie. Zbieram artykuły szkolne dla dzieciaków z ubogich rodzin. Mam konkretna liste dzieci. Zaczelismy od 20, dzis dobijamy do 50 :) W paczkach bedzie wszystko to co pozwoli im normalnie rozpocząc nowy rok szkolny - od plecaka począwszy, a na temperówce skończywszy :)

W akcje wkreciła sie cała moja rodzinka, a najbardziej moja 6-latka, która najpierw za 2 zł od wrózki zębuszki zakupiła 5 zeszytów 16-kartkowych, a dzis oddała namalowany przez matke obraz

22_olej_50x50.jpg

Obraz wystawiłysmy na aukcje - wszystko co zostanie wylicytowane bedzie przekazane na zbiórke. moze uda sie z tego przygotowac chociaz jedna wyprawke ? Zapraszam do licytacji:

Edytowane przez szocik