Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madziu

Ja kilka razy przeglądałam Twoje pomysły na podłogę :). Ten pierwszy typ idealnie pasuje do mebli, ale podobają mi się też lity orzech i Quick-step dębowy (kolory mają ładne na Twoich zdjęciach).

julianno i natalio dziękuję za opinie :)

No ja się powaznie zastanawiam nad tym orzechem - on w necie kompletnie inaczej wyglada niz ten ktorego próbki widziałąm w sklepie. Nie jest taki sam jak mebel, ale chyba niezle wyglada. Zreszta ten lity klon tez fajnie wygląda. Jesli się zdecyduję na jasną podłoge to bedzie to właśnie ten klon (jak na lite drewno to ma tez niezła cene = 160zł/m2)

Ten panel z pierwszego zdjęcia rewelacyjnie pasuje kolorem, jest identyczny. Zaden inny tak nie wygladał.

Niestety tarkett polecany przez Agnieszkę ma kompletnie inny odcień niz meble. Pewnie dlatego ze meble to laminat a tarkett ma warstwe naturalnego drewna. Zaden orzech amerykański w desce nie pasuje kolorystycznie do tych mebli mimo ze one też niby sa w tym kolorze.

Kolejny etap to beda schody... Az boje się o nich myśleć :)

A co mysli reszta moich szanownych gości??? Piszcie co wy byście wybrały patrzac na powyzsze zdjęcia?

Magda,

podoba mi się orzech olejowany, ja generalnie jestem za ciemną podłogą i ciemne uwielbiam - i dziewczyny dobrze radzą, nie bierz identycznego odcienia, jak meble!!!!

Bo taka harmonia może się okazać strzałem w kolano:(

Raczej mały nawet, ale kontrast, wskazany!

Sharlotko witam Cie serdecznie :)

Wiem ze trochę obecnośc wymusiłam, ale co mi tam :D

Trza walczyc o opinie :p

Ja się czepiłam podobnego, po tym jak Agnieszka G to zasugerowała. Ten dab mi w oko wpadł bo ...kolor ma ładny, a i cena (jak na lita deske wg mnie atrakcyjna)

Orzech olejowany to panel

Ide czytac Twoj watek, bo tytuł 'biało-czarno-szaro z akcentami koloru" brzmi intrygująco :)

Edytowane przez szocik

Heloł ;)

No więc nie podejmę się Szociku sugerowania konkretnej podłogi na podstawie zdjęcia, no chyba ze jest to zdjecie duzej powierzchni w pokoju oswietlonym swiatłem dziennym. Moim zdaniem powinna spełniac 2 warunki - być drewniana (nawet ten tarkett czy inne deski barlineckie) i miec kolor maksymalnei zblizony do mebli CHYBA ZE niejestes do tych mebli za bardzo przywiazana i np. za 5 lat i tak je zmienisz... wtedy nie ma sensu sie meczyc i szukac idealnego odcienia. Imho jednak kolor drewna musi byc jeden, no maksymalnie dwa, liczac ciemne okna. Przynajmniej we wnetrzu nowoczesnym i prostym. Wiadomo, ze rózne stylizacje rządzą sie swoimi prawami, ale tutaj chyba zadnych stylizacji i odjechanych klimatów nie przewidujemy.

Jesli nie znajdziesz idealnego odcienia, ale np jakas deske w bardzo okazyjnej cenie, kolor obojetny, to bym brała. Meble mozna zmienic, podłogi nie bardzo :p Sugerowałabym tez połozenie parkietu w klasyczna jodełke, ktory jest obecnie bardzo modny (poza tym ze ponadczasowy) no i pieknie wyglada. Proste deseczki juz troche sie opatrzyły moim zdaniem.

Agnieszko a gdzie ja ci znajde duzy oświetlony pokój z tymi dechami. szans nie ma. Ostatnie zdjęcie robione przy swietle dziennym i tak w jednym momencie wyglada to niemal identycznie, w innym zupełnie inaczej (bo swiatło pada inaczej)

Identycznie wyglada jedynie ten panel na pierwszym zdjęciu w poście #578 - reszta się różni w mniejszym czy większym stopniu.

Szocik, ja tylko pól drugiej połowy. Akumulator (roczny) nam się zbiesił i zaliczyłam 5 kilometrów do domku on foot. Ale trochę emocji liznęłam.

Warszawa przed meczem – jeden amok i to wielki. Biało-czerwony tłum, śpiewający, zagadujący do siebie wzajemnie. Fajnie :) Nawet metro zwariowało i pociągi na każdej stacji czekały, aż ostatni maruder wsiądzie. No i gadało w różnych językach, a przede wszystkim po rusku :D Tyle że harmider byl taki, że tylko można się było domyślać w jaki języku zapowiadają stacje.

Podłoga – słusznie mówisz o świetle. Ono tu rządzi. Dziewczyny mają rację. Bierz trochę ciemniejsze drewno, bo i tak światło powoduje zmianę odcienia. Inaczej widzisz kolor na poziomej płaszczyźnie a inaczej na pionowej. Wię nie daj się zwariować i bierz dechy, które Ci do serca przypadły. :)