Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

U nas na razie troche odpoczynku - czekamy na wycene kuchni - jak ja dostaniemy to bedziemy decydowac co z podłoga (oczywiscie cena pomoze nam w wyborze)

Pan, u ktorego bede prawdopodobnie zamawiac meble powiedział ze jeszcze nie widział tak przemyslanego projektu. :p Fajnie wogole wygladała nasza rozmowa:

Ja: szerokości szuflad chciałabym 18/24/33

On: Standardowo robi się : 14/28/28 - na przyprawy i sztućce spokojnie to wystarczy

Ja: Na przyprawy i sztucce tak, ale na szklanki już nie

On: Aaa, to i szklanki bedą w szufladzie

Ja: Tak, w tej (tu pokazałam palcem)

On: Nie wierze, Pani już wie gdzie będa szklanki :)

itd, itp

Nie podobała mu się jedynie opcja kuchni w narożniku, powiedział ze montaż bedzie cieżki bo trafi to w złączenie blatów, poza tym blat bedzie tez bardziej narażony (kipiące zupy itp). Zaproponował ze może zamiast jednej kuchenki 4 palnikowej, dac 2 z dwoma polami grzewczymi. Myslę nad tym intensywnie od 2 dni.

A wy co o tym myślicie?

Kolejna sprawa to drzwi - podłoga bedzie srednio ciemna (czyli cos w stylu tej deski: dąb wędzony), okna: orzech...a drzwi? Kusza mnie białe, bo ładnie grają mi z łazienkami, no i te białe listwy... Ale czy to z oknami nie bedzie sie gryzło???

Aaaa i jeszcze jedno - drzwi wejsciowe sa orzechowe :(

Edytowane przez szocik

Pan trafił na dobrze przygotowaną Inwestorkę :D

A jak miałyby być rozplanowane te dwie płyty?

Co do drzwi to myślę, że spokojnie możesz zrobić białe jeśli takie Ci się podobają i pasują. Pozbędziesz się też kolejnego problemu - doboru koloru drewna drzwi ;).

Madziu - tak przy okazji... Pamiętasz może cenę tych drewnopodobnych płytek CERIM?

Aaa... ja też będę miała drzwi wejściowe orzechowe, ale resztę planuję białą (ewentualnie szkło) :).

Hmm... te płyty... niby źle nie wyglądają, ale nie wydaje Ci się, że ta przestrzeń wokół nich będzie taka... niewykorzystana?

Dziękuję za cenę :)

Edytowane przez julianna16

Wiesz on nie powiedzial kategorycznie NIE, powiedział ze kiedyś montował fasolke i to bardzo fajna płyta jest, ale montował ja na prostej szafce.

Łaczenie można zrobić na różne sposoby, ale zawsze wyjdzie pod płytą

http://images40.fotosik.pl/1669/b6af695a20596bc9.jpg

Musze wyciąć sobie takie 2 prostokaty i pokombinowac w rogu - wtedy bede wiedziała co i jak.

Coś ten Twój „monter” kuchenny marudzi.

Dlaczego masz mieć w kuchni ersatz, bo pan ma muchy w nosie.

U mnie jest płyta w rogu i nikt mi nie mówił, że się ją ciężko montuje. Normalna kwadratowa płyta ustawiona po skosie.

Szocik - ty żyjesz :D:D

Pestko, ale skoro masz płytę po skosie, to pewnie po prostu kawałek blatu też masz po skosie i łączenia wypadają przed i za płytą a nie pod płytą.

Rozumiem po prostu problem płyty na łączeniach.

A może po prostu zrobić tak, żeby zrobić dwa łączenia blatu i sam narożnik wyciąć z jedngo kawałka? Może to drożej kosztować, bo trzeba wziąć większy kawałek materiału i wyciąć "L " na narożnik, ale wydaje mi się, że można uzyskać taki efekt jeśli meble zamawiasz u stolarza i stolarnia coś może dociąć.

Dwie kuchnie dwupalnikowe są moim zdaniem przekombinowane i tracisz zaletę szybkiego przesuwania garnków na jednej powierzchni. To ja już wolałabym mieć jednak blat łączony w dwóch miejscach.

Tak wlaśnie mam, Aantenko, płyta po skosie.

Zgadzam się co do joty z Tobą z przekombinowaniem i niewygodą dwóch płyt.

Też uważam, że lepiej więcej wydać i uciąć w tej sytuacji cały narożnik z jednego kawałka :yes:

Podobają mi się płyty Domino - łączy się je tak jak na rysunku, ale dla mnie ma to wytłumaczenie jak się mieszka płyty np. jedna gazowa druga indykacyjna, albo - gazowa + grillowa, itp. Najlepiej zapytać się kogoś kto robi blaty, będzie on najlepiej wiedział.Dwie łączone płyty to też wyższe koszty.