Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra pora dobracowac szczegóły.

Na poczatek łazienka dolna.

Co myslicie o takim ułożeniu płytek na podłodze i na obudowie geberitu?

pod%25C5%2582oga.JPG

pod%25C5%2582oga%252Bwc.JPG

Kladąc 2 xcałą płytke pozostaje mi docinka 5cm, ktora chyba dobrze wygladac nie bedzie ani pod prysznicem, ani przy drzwiach.

Można jeszcze układac w mijanke na podlodze, ale co wtedy na gebericie? prosto?

Przy powyższym układzie szerokość prysznica to 102cm, szerokość częsci wc-97 cm. Nie wiem czy odwrotnie nie byłoby lepiej - niby 5 cm to niewiele, ale...

16x96,3 lub wersja mniejsza 16x66,4.

Właśnie wpadłam, ze na mijanke też nie przejdzie, bo nie ukształtuje się dobrze spływu :(

Aaaa i jeszcze jedno - na wersji Agnieszki było odwrotnie - połówki były na częsci wc-towej i na gebericie:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=120029&d=1339500826

Edytowane przez szocik

Udało mi sie dzis samodzielnie wymierzyć moje łazienki - julianna wie jaki to wyczyn ;) :D

:wave:

Cieszę się razem z Tobą ;).

A teraz dokładnie poczytam o co chodzi z płytkami :)

Edit: ok doczytałam i... przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł, ale nie wiem czy Ci się spodoba... Może te 5 cm zniwelować budując ścianę z ytonga 5 cm przyklejoną do ściany prysznicowej na wprost drzwi. Wiem, że to zmniejszenie łazienki, ale nieznaczne, a pozwoli uniknąć docinek w płytkach i będziesz mogła położyć 2 x te większe i obie części będą równe :D.

Co do wyboru w której części przycięte płytki, to podoba mi się Twój pomysł. Płytki na gebericie będą spójne, a cięte płytki w natrysku mogą ułatwić ułożenie spadu :)

Edytowane przez julianna16

Wybraliśmy się dziś na ostatnie oglądanie płytek przed podjęciem ostatecznych decyzji :)

Dolna łazienka:

płytka drewnopodobna: CERIM WOOD ESSENCE WHITE

http://www.cerim.it/public/images/6752.jpg

płytka biała i i tu mam problem intelektualny :)

Najbardziej wymiarowo pasuje mi płytka 25x75, bo scianka na wprost drzwi ma 207cm - wchodzą więc płytki: 66-75-66cm - jest to płytka Saloni Jazz Blanco, koszt 121,40m2.

Na scianie wygląda to tak:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Inna płytka, która tez ma biel ładną to Paradyż Floral W-White 32,7x59,3 - koszt 78 zł - wielkość wymusza jednak przycinki w rogach.Wyglada to tak:

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

Co o tym myslicie?

Edytowane przez szocik

Madziu, jak dacie radę finansowo, to ja bym brała te jazzy. Bez docinek wygląda to super :).

Dziękuję za namiary na płytki :).

A ja w prezencie mam dla Ciebie Jazzy taniej :D

zapraszam TUTAJ

O kurcze, ale chyba inny wymiar, bo 25x75. To możliwe, czy znowu coś pokręciłam?

Edytowane przez julianna16

U mnie będzie prosto, bo łączę kilka przestrzeni i inaczej w salonie miałabym szachownicę przy drewnie, a tego nie chcę. Zresztą ja mam 60x60, więc kwadraty.

Channel ułożyła prostokątne na mijankę, bo u niej to zdecydowanie lepiej się prezentowało.

Jeśli masz wątpliwości, to też połóż sobie "na sucho" i porównaj :). To zależy od wymiarów, kształtu i umeblowania danego pomieszczenia. Chyba nie ma tu reguły.

Nie ukrywam ze te juliankowe płytki mnie intrygują. Widziałam wersje MALTA GREY lappato i ładna jest.

Do tej pory na tapecie były właściwie cały czas wyłacznie te płytki:

http://fajneplytki.pl/pliki/produkty/0/16/med/16092.jpg

Tylko ze te płytki są chropowate i obawiam sie ze trudno będą się one czyściły, zwłaszcza w takich miejscach jak kuchnia czy wiatrołap. (A może wprost odwrotnie - znacie się na tym????)

Teraz pojawił się pomysł na te płytki:

http://www.malinetile.com/_images//peramic-porcelain-provenza-reuse-maltagrey.JPG

One są w wymiarze 45x90 - stad moje pytanie o prostokąty.

Tu wrzucam Wam jak one wyglądałyby ułożone na prosto:

p%25C5%2582ytki%2520-%2520kuchnia%252Bwiatro%25C5%2582ap%25202.JPG

a tak z narzuconymi na to meblami

p%25C5%2582ytki%2520-%2520kuchnia%252Bwiatro%25C5%2582ap%25201.JPG

Zastanawiam się też bardzo powaznie nad płytkami do górnej łazienki

Wpadły mi w oko takie:

http://www.saimespr.com/immagini/7665351.jpg

lub wersja jaśniejsza:

http://www.saimespr.com/immagini/7665341.jpg

- niestety w zależności od strony - wymiar jaki jest podawany to albo 29,7x59,5 albo 30x60 :(

U mnie bedą sie one stykały w poziomie z białymi płytkami czyli ten wymiar 29,7 lub 30 jest istotny, zwłaszcza ze nie chciałabym nadrabiac fugami.

A która wersja kolorystyczna Wam się bardziej podoba? Oba odcienie szarości sa bardzo ładne w rzeczywistości - pytanie co bedzie lepiej wyglądało z białymi płytkami i białą szafką? Czy ciemniejszy kolor nie przytłoczy tego w sumie niezbyt dużego pomieszczenia?

Madziu, nie wiem jak jest z wymiarami tych płytek, które pokazałaś, ale bierz pod uwagę, że nie będą one miały równo 30x60cm, a raczej te wymiary z przecinkiem. W tamtym roku zamawiałam płytki Marazzi i na stronie producenta jest napisane, że są na 60x60 cm. Jednak płytka miała 59,5 cm. Wydaje mi się, że producenci biorą pod uwagę fugę i dlatego podają pełne wymiary.

Co do koloru, to te jaśniejsze bardziej mi się podobają. Na ciemnych, choć może nie na wszystkich, widać zacieki z wody:yes: