Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

witam szociku. Jestem tylko cichym obserwatorem wątku ale nie mogłam się powstrzymac żeby sie nie odezwac :) Jeżeli jesteś ze śląska to spróbuj w Adari. Oni maja płytki włoskie i hiszpańskie. Mi udało się wynegocjowac naprawde dobre ceny. Natamiast nie napalajcie sie na banyo.pl bo to sanimex, najdroższy sklep w okolicach. Ostatnio znalazłam u nich promocje a jak pojechałam do sklepu to ceny były już inne. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madzia, wyślę Ci na priva namiary do chłopaka, który zajmuje się ściąganiem płytek dla Mery. Zwariowany, ale sympatyczny :).

Semira - jak to? A jak kupujesz przez internet? Mają inne ceny?

julianna16 nie pamietam czy to była promocja sanimexu (ze strony) czy banyo. Ale ostatnio jak byłam to sprzedawca powiedział z uśmiechem że ceny w tym sklepie i na banyo też zależą od tego na jakiego sprzedawce sie trafi :) Myśle że jak mają towar na stanie to można spokojnie zamawiac przez neta. Mi banyo robił wycene na płytki do mojej szarej łazienki i ceny wyszły wyższe o 45zł za metr na płytce ściennej a 75zł na podłogowej w stosunku do cen jakie w końcu zapłaciłam

Szociku dziękuję serdecznie za podsumowanie glazury i terakoty w łazienkach :) Obie będą super, ale ta pierwsza to jest mistrzostwo świata! Agnieszka G ma niewiarygodny talent :)

Co do płytek: jesteś absolutnie pewna wymiaru podłogowych, do których teraz usilnie szukasz 30 cm na ścianę (czy tam na odwrót ;))? Pytam, bo ja byłam pewna, że mam podłogowe 60x60... dopóki ich nie zmierzyłam po rozpakowaniu... Producent na stronie podawał wymiar 60x60 i 30x60 (w rzeczywistości miały właśnie o 3 mm mniej).

U mnie się udało zgrać fugi, ale tylko dlatego, że mam mini łazienkę i że fug ściennych właściwie nie ma (kładzione na klinach, z fugą max 1 mm), a podłogowe mają ok 2-2,5 mm.

Jeśli możesz, to chodź z miarką, nie ufaj opisom na stronach internetowych i sprawdzaj wszystko osobiście, bo potem wyjdą takie "kwiatki" jak u mnie... Szkoda nerwów.

Edytowane przez AniaS79

jak będą mieli na stanie to spokojnie możesz zaryzykowac. Ja też szukam białej płytki do łazienki więc też podjade tam zerknąc na tą płytke z saloni. Rozważam też ruggine, ona ma wymiar 33,3x100 i ma takie maziaje jakby brudne więc szukam jeszcze jakiejś alternatywy

A sprawdzałas czy z saloni płytki ma domzbajki? wiem że handlują saloni. Oni mi zrobili super wycene na płytki chociaż nie mieli ich w sklepie internetowym wystawionych więc może warto napisac

Jeśli z tej samej serii, to nie powinno być żadnych rozbieżności. Uczulam tylko na płytki dwóch różnych producentów (no właśnie ja tak zaszalałam naiwnie, przy czym jedna z kolekcji była kupowana w ciemno, z wiarą w realne liczby podawane w katalogu...) albo dwóch różnych kolekcji albo nawet dwóch różnych partii produkcyjnych.

Pokazywałaś te białe, które Ci się podobają? To te na wizualizacji drugiej z łazienek? W razie awarii możesz zawsze próbować oszukać fugami, pod warunkiem, że różnica nie będzie zbyt duża.

plytki maja iść do drugiej łazienki - na wizualizacji sa jednak płytki 30x60.

Ja znalazłam 30x90 - salomi lumina: http://mera24.pl/Saloni-Lumina-Blanco-Brillo-30x90-cm-p8984.html - na poczatku myslałam o błyszczacych (a szare zeby dac matowe), ale jak zobaczyłam Twoją łazienke to teraz poważnie myslę nad MATem (sa równiez w tej samej serii)

Z drugiej strony zastanawiam się czy jest sens przepłacać - czy białych nie poszukac z nizszej polki cenowej...

Edytowane przez szocik

szociku musze Cie zmartwic ale wbrew pozorom wcale nie tak łatwo znaleźc fajna białą płytkę. Większośc w przystępnej cenie ma jakąś fakture. Oglądałam też polecaną na forum Rako sandstone w kolorze kości słoniowej ale okazało się że ma dziwne kreski które dla mnie wygladają jak skazy. A napaliłam sie na nie jak szczerbaty na suchary :)

Oglaszam wszem i wobec, iz .... własnie dokonałam pierwszego zakupu do naszego nowego domu!!!!

Tadaaaaaaammmmm!

Przedstawiam Wam baterię umywalkowa do łazienki górnej - kludi zenta - sztuk 2! w rewelacyjnej cenie 199zł/szt!

http://img1.cokupicstatic.pl/c_big813614.jpg

Prosze podziwiac, zazdrościć zapłaconej ceny (dla niewtajemniczonych cena w sklepach internetowych waha sie od 260zł w góre)) i modlic się razem ze mną, aby przesyłka do mnie dotarla (jako, ze zakupu dokonałam na allegro od osoby z 1 komentarzem - na moje szczęscie pozytywnym :)) (Jeszcze mam możliwość wybrania opcji - przesyłka za pobraniem i chyba to zrobie - bedzie rozsądniej, prawda?))

Bozesz co ja wyprawiam - za 7 godzin bede miec na głowie 2 Fracuzów, którzy bardzo beda chcieli mnie szkolić :D- zamiast iść spać siedze na necie. durna baba ze mnie .

szociku byłam dzis w sanimexie obejrzec te jazzy. Są naprawde fajne ale jak dla mnie mają jeden feler... są błyszczące. Mają ich na stanie 200metrów więc spokojnie możesz zamawiać na banyo.pl. Ja natomiast znalazłam dla siebie białe płytki, identyczne jak Twoje ale matowe, też 25x70. Są super i cena też super 79zł

A co o za płytki Semiro? Te matowe...

Ja już sama nie wiem co chce. Jak zobaczyłam Ani łazienke z jej matowymi płytkami to teżchce mi się matowych (zwlaszcza takich za 79zł :D) - do tej pory cały czas myslałam o błyszczących, bo wydawało mi się ze ładnie będą się komponowac zarówno z drewnopodobnymi cerimami jak i z szarymi.

A wy co o tym myslicie??? Mat czy połysk?

Edytowane przez szocik

aaa i jeszcze jedno

do moich ulubionych kludi-baterii wybrałam baterię nawannowa. Zeby nie byc oryginalną podło na ... kludi zentę, termostatyczna:

http://www.lazienki-forseti.pl/produkty/p11274629682.jpg

Bardzo mi sie podoba (szczerze mowiąc to dla tej wannowej zdecydowałam się na umywalkowe:))

Do tego może taka słuchawka (KLudi Zenta 90)

http://www.lazienki-online.pl/_var/gfx/18b59e95931671f0ad5b1e2991246b25.jpg

Ta jest super... tylko droga niestety (Kludi Joop)

http://nokautimg4.pl/p-74-c6-74c6dfe5012bfd97a6e0a7ca61e24b2e500x500/sluchawka-prysznicowa-kludi-joop-5516005-00.jpg

Myslicie ze zamontowane na środku wanny (tak jak w projekcie Agnieszki) bedzie wygodnie?

Co do baterii do łazienki górnej to potrzebna mi jest jeszcze bidetowa do kompletu. Zenta ma taką:

http://homelux.pl/shop/2869-1221-large/bateria-bidetowa-zenta-kludi-385300575.jpg - ładna, ale nie wiem czy wygodna. Ta wylewka jakos tak wycelowana prosto w ... Czy może to normalne jest? (nie wiem - bidetu nigdy nie miałam, może ze 2 razy korzystałam, ale za groma nie pamiętam jakie były baterie:))

Edytowane przez szocik

Madziu :),

Ja też byłam dzisiaj z Sanimexie, bo słowa Semiry mnie zaniepokoiły. Wlokłam się tam po pracy i zdążyłam przed samym zamknięciem. Na szczęście luminy są w sklepie dokładnie w tej samej cenie co na stronie, więc wszystko ok. Ja mam blisko, więc odchodzą koszty transportu.

Co do dylematu: mat versus połysk, to ja na dzień dzisiejszy bliższa jestem połyskowi :). Ta płytka bardzo mi się podoba - jeśli można mówić, że biała, "zwykła" płytka może się podobać ;). Kurcze nie przyglądałam się matowym i nie potrafię teraz tak jednoznacznie opowiedzieć się za lub przeciw :).

Co do baterii bidetowej, to ta końcówka jest ruchoma :) - przynajmniej w bateriach które oglądałam :).

Jak wiesz ja też wybrałam do dolnej łazienki Kludi :). Ale tam mam tylko prysznic i umywalkę. Ja z kolei zachwyciłam się prostotą umywalkowej bozz i wybór prysznicowej był do niej adekwatny. U góry gdzie będzie bidet planuję inne baterie.

Właśnie 5 minut temu prowadziłam rozmowę z moim M. na temat konieczności kupowania do wanny baterii termostatycznej. Uznaliśmy, że lepiej zainwestować w taką w natrysku, a przy wannie wystarczy zwykła, bo nie myjemy się tam pod bieżącą wodą. Do wanny i tak nalewasz nieco cieplejszą wodę bo stygnie, a potem dolewasz ciepłej jeśli jest taka potrzeba dla komfortu kąpieli. Nie utrzymasz na stałe 38 stopni :).

To tylko takie moje zdroworozsądkowe myślenie, a nie prawda nad prawdami :).

Aaaa... i jak szkolenie? Parlez francais? :D

I jeszcze pytałaś o wygodę baterii wannowej montowanej na środku. Sama będę tak miała i uważam, że to wygodne, bo leżąc w wannie będziesz mogła ją swobodnie obsłużyć, a nie będzie przeszkadzała za głową, ani nie będzie za daleko (gdyby była w nogach) :).

Edytowane przez julianna16

no własnie zastanawiałam sie czy w tej baterii główka jest ruchoma - na zywo widziałam jedynie umywalkowe, bidetowej nie było :(

A co do baterii... to raczej spełnenie marzeń niż praktycyzm. Kiedyś dawno temu mielismy baterie termostatyczną w wynajmowanym mieszkaniu. Moj, jeszcze wtedy nie-mąz stwierdził ze jak bedzie miał dzieci to bedzie miał taka baterie :)

No i bedzie miał :)

A co o za płytki Semiro? Te matowe...

Ja już sama nie wiem co chce. Jak zobaczyłam Ani łazienke z jej matowymi płytkami to teżchce mi się matowych (zwlaszcza takich za 79zł :D) - do tej pory cały czas myslałam o błyszczących, bo wydawało mi się ze ładnie będą się komponowac zarówno z drewnopodobnymi cerimami jak i z szarymi.

A wy co o tym myslicie??? Mat czy połysk?

jutro Ci napisze bo wypożyczyłam sobie jedną żeby zabrac na budowe a fakture mam w aucie. Luminy też oglądałam i mat wyglada jak krem a połysk jest faktycznie czysto biały

Chcę tylko powiedzieć że merytorycznie się nie odyzwam, ale śledzę Wasze wymiany zdań i opinii :D I kibicuję :)

(Wiecie, ze jak juz sie wykonczycie i umeblujecie, to kupuje weekendowy bilet kolejowy i bede na zywo sprawdzac, jak wygladaja Wasze fajne domki :lol2:)

Podzielić się mogę jedynie odnośnie baterii :) Wizualnie ładnie wygląda bateria na środku, zwłąszcza jeśli nie ma parawanu nawannowego :yes:

W użytkowaniu jest różnica, tylko jeśli wanna jest stosunkowo wąska a bateria duża. Bo jeśli bateria mocno zachodzi na wannę, to wolałabym mieć ją przy nogach - gdyby była na środku, na pewno zaczepiałabym o nią wychodząc z kąpieli.

Pytanie, co jest bezpieczniejsze, jak sie na raz w wannie pluska dwojka dzieci :D