Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Mam zamiar zacząć studia ktore kryja sie pod ambitna nazwą "Train the trainers" - dotyczy to organizacji i prowadzenia efektywnych szkoleń.

A czemu oszalałam? No cóż - 3 dzieci, budowa i studia. Brzmi ekstremalnie :)

A drzwi całkiem fajne. Ja sie zastanawiałam nad simple z pol-skone, ale nie widziałam ich na zywo w białej wersji.

Julianno i jak cerimy? podobaja ci się?

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja z doświadczenia wiem, że im więcej mam na głowie, to tym lepiej wszystko organizuję, bo muszę :D.

Brawo za decyzję. Będę trzymała kciuki by szybko poszło :).

Byłam dzisiaj zobaczyć te Cerimy... niestety to był tylko mały próbnik. Były wszystkie kolory, ale próbki były w wielkości jakieś 10 cm x 3 cm :(. Zupełnie bez sensu takie pokazywać. To jednak wystarczyło by przekonać się, że nijak mają się do tego, co jest w katalogu i co widzę na monitorze. Silvery wyglądają jak zielone, a ambery są słomkowe. Najładniejsze są whity i ambery, ale nie zaryzykuję ich kupna na podstawie tych próbek. Jest taki duży wybór podobnych płytek, że jeszcze spokojnie przemyślę sprawę, bo na szczęście mam jeszcze czas.

Dopytałam o rektyfikację i jest tak jak przypuszczałam - wszystkie są rektyfikowane (cięte na prosto).

I jeszcze słówko odnośnie wyszukiwania w grafice google. Ja mam w zakładce bezpośredni link do grafiki: http://images.google.pl/imghp?hl=pl&tab=wi

wpisuję co mnie interesuje i robię akrobacje, o których pisały już u Ciebie dziewczyny.

Ponowię pytanie, bo chyba umknęło wśród innych - pytałaś o montaż stojących gapów swojego fachowca? Dzisiaj oddałam swoje stelaże i kupiłam miski stojące gapa + spłuczkę podtynkową bez stelaża. Mam nadzieję, że nie będę musiała kupować tych stelaży ponownie ;).

E tam oszalałaś - po prostu jesteś ambitna i dobrze zorganizowana :)

Ja jeszcze odnośnie organizacji dodam, że u mnie się mocno poprawiło, gdy urodziła się Madzia. Przed Jej narodzinami wyjście dokądkolwiek trwało dłuuuuugo, długo i zawsze trzeba było na mnie czekać. A potem? No potem w 15 minut byłam gotowa ja, niemowlak i całą jego niezbędna wyprawka :D

Nasz mózg to fenomen drogie Panie :D

to fakt, ze człowiek sie lepiej organizuje jak ma wiecej na głowie. To moja druga podyplomówka - pierwsza mam z pedagogiki. Skończyłam ja jeszcze w czasach kiedy myslałam, ze bede w szkole uczyć. Teraz troche zmieniły mi sie plany, a przez to i potrzeby.

Moja ekipa własnie wróciła po 2,5 tygodnia nieobecności do domu. Rany, ale jest głośno :) odzwyczailismy sie od tego troche :)

Co do gapow - przepraszam pytanie mi umknęło - wg mojego fachowca wystarczy spłuczka bez stelaża - mam wiec tez nadzieje, ze nie bede musiała nic dokupywac na ostatnia chwile :)

A co do cerimów to mi sie najbardziej podobały whity, ale silvery tez są calkiem ładne. Miałam okazję zobaczyc je na próbkach ok 70-120cm. Dla mnie próbki 3x10cm zwłaszcza przy płytkach które nie mają regularnego wzoru mijaja sie z celem. Przeciez to jest malutki wycinek całej płytki i kompletnie nie oddaje kolorystyki płytki.

moja łazienka ma 215cm szerokości. Ok 18-20 cm pójdzie na zabudowę stelaża - zostanie 195-197cm. Jaką wannę wstawiłybyscie w tą wnęke?

A. Mniejszą 170cm i zrobiły 2 murki po 14-17cm szerokości każdy?

B) Większą 180 cm i zrobiły jeden murek 15-18cm

Poniżej ryzunek, tego co opisałam

wanna.JPG

I jeszcze jedno - polecacie jakieś syfony wannowe?

Julianno a do bidetu gap jaki syfon kupiłaś?

Edytowane przez szocik

Magda,

Jeśli zdecydujesz się faktycznie na te stojące gapy, to chciałam Cię tylko uprzedzić byś je wcześniej zamówiła. Trudno je dostać "od ręki", bo to mniej popularny towar i nie mają na magazynach. Ja czekałam miesiąc na swoje (na bidet, bo chciałam odebrać komplet).

Nie kupowałam na razie syfonu.

Co do wanny, to ja wybrałabym mniejszą, bo mniej wody potrzebuję do jej napełnienia :). Wiem jednak, że Twój Mąż słusznych jest wymiarów, więc może dla Jego komfortu większą?

Wanny są w środku mniejsze niż zewnętrzne wymiary.

Edytowane przez julianna16

W sprawie wanny - najlepiej iść do sklepu budowlanego i się "położyć" do wanny i 170 i 180 ;-) Zobaczysz w której czujesz się bardziej komfortowo. Moja wanna jest dla mnie ciut "za długa" (ale ja z metra cięta jestem ino 160 cm) i krótszych w tym stylu co chciałam nie robią, no i trochę ciężko książkę mi się czyta ;-). Mąż mój wysoki - ale on się nie kąpie ino prysznicuje.

Wizualnie bardziej podobają mi się dwa murki (jest symetrycznie).

pytam cie, bo moja siostra ma wiszace gapy i powiedziała, ze do nich nie pasował standardowy syfon - musiała wymieniac na mniejszy(w sensie krótszy)

Szociku to prawda. Do wiszących pasuje wyłącznie taki mini syfon. Ja przerabiałam trzy... W końcu spasował "v-syfon" plastikowy najtańszy. Jedyny, którego nie widać.

Do stojących to chyba nie będzie miało znaczenia - syfon będzie zasłonięty.

Wannę wzięłabym krótszą i dała dwa murki. Sama mam wannę 180 (na życzenie męża) i uważam, że to było niezbyt mądre posunięcie. Odczujemy to przy odbiorze rachunków za wodę...

I jakąkolwiek wannę kupisz, koniecznie ją sprawdź "należalnie" ;) Ja swoją kupowałam w ciemno, bo nigdzie nie mieli jej w ekspozycji. Wydaje mi się, że nie będzie wygodna.

Szocik, a gdzie będzie bateria? Jaką chcesz tę wannę? Są w sumie 2 opcje:

Tu przykład wanny z odpływem na srodku

http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/produkty/wanny/modo/XWP1171/XWP1171_180x135.jpg

Tu przykład wanny z odpływem z boku

http://partner.sanitec.artcom24.com/storage/images/produkty/wanny/modo/XWP1160/XWP1160_180x135.jpg

Jesli wanna symetryczna, to dwie półeczki bo bokach, a jeśli "normalna", z baterią tam gdzie geberit, to półeczka po prawej stronie.

Ten Yukon bardzo oryginalny :D

Ja mam narożną 150x150 i 158 wrostu. Jest dobrze. Ilością wody się nie przejmuję, bo mam oczyszczalnię, więc płacę tylko za pobraną. Poza tym używam dość rzadko jak mam ochotę na hydromasaż i pławienie się.

W mieszkaniu miałam 175 cm klasyczną żeliwną, ale bardzo głęboką - jakieś 70 cm wewnątrz. Nic a nic mi to nie przeszkadzało. Tylko parę razy przytopiłam książkę :p

Z tym sprawdzaniem empirycznie wanien i w sklepach niezły pomysł. Ja tylko raz wlazłam ukradkiem i na chybcika do oglądanej wanny :rotfl:...i była to „wanna” z czerwonego porfiru.