Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Mamik, o to chodzi ze ja myslę podobnie :)

I pewnie bedziemy miec 140-ke (to tylko kwestia czasu) :p

Dobrze ze on tu nie zagląda :p :P :p

No dobra umywalka do łazienki górnej, można by rzec wybrana - teraz pora na dolną.

Dla przypomnienia:

dolna3.jpg

Poczytałam sobie troche o tym blacie i tej umywalce - niestety blat jest z płyty mdf 16mm, a umywalka jest z jakiegos konglomeratu. Co do "grubości"i to nie wiem czy jest identyczna bo nie moge znaleźć wymiarów, ale jakoś mi sie wierzyc nie chce ze umywalka ma tylko 1,6cm.

POza tym nie podoba mi sie to łączenie - wolę jednak miec jednolity blat. Podsumowując => szukam innego pomysłu :)

Podsuńcie mi cos prosze... Może jednak stawiana na blat? Nie przepadam za takowymi bo one jakieś takie ciężkie mi sie wydają (a łazienka ma tylko 2x2m), ale może jednak...

Może jakaś "płaska"...?

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta mi sie podoba, ale cena niestety nie do przyjęcia :(

ALAPE AB ME750

http://nokautimg2.pl/p-12-78-127853479ec50e3cd469b3c78a3fa3ed500x500/alape-ab-me750-umywalka-nablatowa-prostokatna-750-x-375-mm-wysokosc-110-mm-bez-otworu-na-baterie-i-przelewu-3213000000.jpg

I jeszcze taka...

Lux-aqua model 4277B

http://photos04.istore.pl/15642/photos/big/1467263.jpg

Madziu, widzę, że do górnej już wybrałaś :). Podobała mi się ta wrzucona przez Alę i cenę miała fajną.

Super rozwiązaniem są te wieszaki-relingi na wizualizacji z betonem. Rozwiązałabyś oba problemy - pomieszczenia ręczników dla wszystkich i do tego w stanie rozwieszonym :).

160 to chyba jednak za dużo na umywalki, tym bardziej, że ręczniki dla takiej rodzinki potrzebują miejsca.

Obie umywalki które wrzuciłaś są ładne, ale budzą mój niepokój czy aby nie są za płytkie? To z pewnością kwestia dobrania baterii, ale bałabym się by nie chlapały. Aneta odradzała umywalki z płaskim dnem ze względu na utrzymanie ich w czystości.

Ta pierwsza nie jest taka płaska - ma 11 cm głebokości - niestety kosztuje ponad 2tys, ta duga tez wydaje mi sie byc zbyt płytka :( Szukam dalej.

Co do umywalki Ali - fajna jest, ale szafki średnio mi sie podobają. (Umywalka bardzo podobna do tej, którą wybraliśmy - tylko ta nasza "płytsza"))

Zastanawiam się nad tymi relingami. Myslę ze mogłyby być przydatne - pytanie tylko czy nie bedzie się o nie zahaczac? Musza one być bardziej odsunięte od szafki niż kuchenne, bo miałby sie tam zmieścic grubszy niż scierka ręcznik. Nie wiem czy to bedzie wygodne.

Zeby to można było gdzies obejrzeć w realu...

aaa, teraz załapałam, ze piszesz o tych relingach na zdjęciu wrzuconym przeze mnie, a nie przez Alę. Ciekawe rozwiązanie - szczerze mowiąc to tak się przejełam umywalka, ze nawet go nie zauwazyłam :)

Edytowane przez szocik

Szociku, ahoj :wiggle:

Z umywalkami widzę, że ładnie sobie poradziłaś. Też byłabym za 140 i relingi, bo inaczej ręczniki słabo wysychają.

Schodki - podobały Ci się te na zygzaku. Praktycznie każdy rodzaj schodów można zrobić na takiej podporze. Skupiłam się raczej na ich ogólnym kształcie i balustradzie. Na koniec wrzucę jeszcze wariacje z mocno zabudowanymi trepami. Jeśli by Ci przypadły do gustu rozrysuję, jak zrobić podparcie, które w takim układzie byłoby prawie nie widoczne. Nie pokazałam jak to sobie wyobrażam, bo okazało się zbyt skomplikowane, ale na przekroju proszę bardzo.

Najpierw schody podparte albo centralnie ustawioną belką drewnianą, albo metalową. Na rysunkach jest drewniana. Balustrada jest wykonana z delikatnych prętów metalowych idących od trepów do sufitu. mogą to też być napięte linki. Od wewnętrznej balustrada powinna być z takich samych prętów z poręczą drewnianą.

Przy okazji nie powstrzymałam się, żeby pokombinować jak mogą wyglądać schody z różnym wykończeniem ścian i sufitów :)

No to miłego oglądania

++SZOCIK_stairs-01a.jpg ++SZOCIK_stairs-01b.jpg ++SZOCIK_stairs-01c.jpg ++SZOCIK_stairs-02.jpg ++SZOCIK_stairs-03.jpg

++SZOCIK_stairs-04.jpg ++SZOCIK_stairs-05a.jpg ++SZOCIK_stairs-05b.jpg ++SZOCIK_stairs-06a.jpg ++SZOCIK_stairs-06b.jpg

++SZOCIK_stairs-07a.jpg ++SZOCIK_stairs-07b.jpg

Te schody wspierają belki centralnie ustawione pomiędzy biegami stopni, a z boków wiszą na prętach lub linkach [ATTACH=CONFIG]137681[/ATTACH]

++SZOCIK_stairs-08.jpg

Te są dywanowe [ATTACH=CONFIG]137682[/ATTACH]

++SZOCIK_stairs-09.jpg

Tu stopnie są obudowane jak pudełka. Podporę stanowi belka stalowa. Nie narysowałam jej, bo jest prawie niewidoczna

[ATTACH=CONFIG]137683[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]137684[/ATTACH]++SZOCIK_stairs-10a.jpg++SZOCIK_stairs-10b.jpg

Nie wiem czemu w poście nie zamieściło wczoraj fotek – uzupelniam.

Szocik, mam nadzieję, że Cię zainspirowałam :wiggle:

Edytowane przez joliska

Pestka - bajka te Twoje wizualki :D :D Szocik - ty farciaro :p :D

Mnie się schody podobają w opcji bez drewna na suficie. W tle pasuje mi i cegiełka i fototapeta. Drewno jakoś dla mnie jest za ciężkie i wydaje mi się, że bardziej oszczędna wersja będzie lepiej pasowała do całości domu Szocika :D

Można też dać na ścianę kamienny fornir :wiggle: To moje ostatnie odkrycie.

http://www.kamiennyfornir.pl

Patrzajcie ludzie jakie fajne http://www.stonart.pl/aranzacje.php#river_black_plytki

i... cena też do ugryzienia

Honya z fm poleca tę firmę http://antowski.eu/pl/beton-galeria/category/2 chętnym zrobienia sobie fajnych betonów w domu

Rzeczywiście ładnie to wygląda. Firma z Wielkopolski.

Te dwa ostatnie modele schodów można by z betonu machnąć :rolleyes:

Dzięki Szarlotka, „Smaczna Dziewczyno” :rolleyes:

Pestko teraz to ja dopiero mam problem :D Wszystko mi sie podoba :) Dziękuje, Dziekuję, dziękuje!!!!!!

Najbardziej chyba jednak wersja na drewnianej belce i z białym sufitem i tymi tralkami po sufit. Ona jest najdelikatniejsza.

Sciane na wprost zrobiłabym kamienną/betonową. Co myslisz zeby tu dac juliankowy gres provenza fango sand?

2594-689-large.jpg

Niestety chyba z zabiegiem od tej strony bedzie problem - nie wiem czy duzy, ale jest.

Na górze nie ma po prawej stronie ściany - tam jest korytarz. Wchodząc na schody nie byłoby gdzie właczac swiatła - swiatło jest zrobione dokladnie po przeciwnej stronie.

A pewnie jak się to symetrycznie odwróci to szlag trafia cały tralkowy efekt.

Nio, zrobiłam na odwyrtkę, co by światło z salonu wpuścić. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było tak jak przewidywałaś. Tyle, że wtedy od strony korytarza będzie mniej przestrzeni. Salon ma przestrzeń, więc ukos schodów nie zawala widoku. Pogadajcie sobie i przemyślcie.

Wkleję jeszcze wersję odwróconą :rolleyes:

Z tym światłem to bym się tak nie przejmowała. Można zrobić na fotokomórkę, oprócz przycisku na ścianie. Poza tym radziłabym zrobić pod stopnicami paski ledowe. Będzie świeciło stale i po problemie, a i na urodzie schody zyskają.

Płytki Julianny piękne. Nawet myślałam, żeby je położyć na tej ścianie, ale z jednej płytki na takim obrazku wzór wychodzi jak w kratkę, więc zrobiłam szarą ścianę.

Przemyśl też ten fornir kamienny – post 1046. On jest w różnych kolorach. Albo beton – post 1078, chociaż u Ciebie mógłby na tej wysokiej ścianie okazać się za ciężki myślę.