Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W przerwie między lampami - dzis wmaszerowałam do swojej sypialni i ... stwierdziłam ze mam kolejny dylemat.

Słupy w sypialni - zdjęcie może nie najlepsze bo właściwie widac wyłacznie jedną ściane, ale łatwiej mi bedzie wytłumaczyc w czym jest rzecz

DSCF6055.JPG

Co z nimi zrobić? Najchętniej bym je zabudowała, ale troche szkoada mi tej przestrzeni między nimi.

Mogę je wyszlifowac i pomalować na biało, ale za tym dalej od drzwi robi sie taka brzydka dziura.

Na tej scianie będzie stało nasze łóżko (zagłówek bedzie trafiał między te słupy)

Macie jakies pomysły?

Dziękuję za milutkie przyjęcie :hug:

Szocik a powiedz jakie wymiary mają te słupy (chodzi o szerokość i głębokość w stosunku do ściany)?

Ja u siebie mam taki słup w jednej sypialni i był na górnym przedpokoju. W sypialni obudowaliśmy płytą k-g bo też nie wiedzieliśmy co z tym zrobić i potem plułam sobie w twarz bo powstało takie niewiadomo co :jawdrop: a poza tym było mnóstwo "dziubania" przy listwach przypodłogowych bo trzeba było ciąć takie ogryzki aby listwa idealnie dolegała. Na przedpokoju na szczęście zabudowaliśmy na prosto :yes:

Edytowane przez Ślężankaaa

Problem w tym, ze ja nie umiem ładnie zagospodarowac wnęk w karton-gipsie i dlatego staram się ich nie mieć.

Na jedną się skusiłam - w łazience - ale tamta nie bedzie ozdobna tylko uzytkowa :)

Ale.... stwierdzilismy z moim malzonkiem zgodnie, ze jak na wneki z halogenami te na Twoim zdjęciu sa bardzo wdzięczne :)

Szocik, szlifuj i olejuj. Zostaw piękne ciepłe naturalne drewno.

Pomiędzy nimi możesz zamontować zagłówek łóżka. Wyżej półka. Na poziomie łózka można umieścić szafeczki.

Ja to widzę, ale nie mam w tej chwili kiedy narysować. Musiałabyś czekać.

Pozdrawienia dla małżonka http://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif

Zerka mi przez lewe ramie :D

A za pomysł dziękuję kazdy dobry - z doświadczenia wiem ze najfajniejsze pomysły wychodza jak ise kilka różnych wersji połaczy :)

Do tej pory wogóle nie myslałam o sypialniach bo i tak kasy nie bedziemy mieli na początku na jakies powalające wyposażenie ;) , ale dzisiaj sobie zdałam sprawe ze zanim wyszpachlujemy sciany to przydałoby się wiedzieć co zrobic z takimi drobiazgami jak 2 słupy :D

A robienie gładzi to jest jedyna rzecz, ktorej jestem pewna, ze musimy ją zrobic zanim sie tam wprowadzimy! Nie pisze się na szpachlowanie po przeprowadzce.

Więc do dzieła koleżanki (takie słupy mam jeszcze 2 - ale z nimi sobie juz poradziłam ;))

Pesteczko ja cie wykorzystywac nie chce - zwłaszcza ze tak jak napisałam - sypialnie to ostatni z możliwych priorytetów.

Nad szlifowaniem i malowaniem sie też zastanawiałam,ale...

zagłowek ładnie trafi między belki, szafka od strony drzwi tez ładnie się wpasuje (po drugiej stronie słupa) ale co z tą dziurą 20 cm? Jak tam szafke postawić?

A może nie szafkę tylko jakis wazon? Albo lampe? - tak mi teraz do głowy przyszło...

Lampy zamontuj na slupach. Takie lampy przegubowe.

Slupy podejrzewam, że mają po jakieś 25 cm szerokości. Jeśli zamontuje się na nich szafeczki – takie bez nóżek, jak zawieszone w powietrzu, to będą miały pewnie około 50 cm.

rzut.jpg

Zielony - zagłówek; żółty - łóżko; czerwone – szafeczki

Edytowane przez pestka56

... ale dzisiaj sobie zdałam sprawe ze zanim wyszpachlujemy sciany to przydałoby się wiedzieć co zrobic z takimi drobiazgami jak 2 słupy :D

A robienie gładzi to jest jedyna rzecz, ktorej jestem pewna, ze musimy ją zrobic zanim sie tam wprowadzimy! Nie pisze się na szpachlowanie po przeprowadzce.

Też tak myślę:yes:

Pestka Ty to jednak jesteś sprytna bestyjka ;) Ciekawa ta propozycja się wydaje. Uściślając - słupy mają wymiar 16x16

No i sypialnia z innego ujęcia

(zamknijcie prosze oczy na ten bałagan)

DSCF6111.JPG

W najnizszym miejscu jest 80 cm, w najwyższym 265

wymiary sypialni (po podłodze) - od okna do drzwi: 330 cm, od garderoby do garderoby: 382

Zaraz spróbuje sobie zwisualizować to co pokazałaś pesteczko - z tymi szafkami na słupach powieszonymi :) Ciekawe czy dobrze zrozumiałam :)

Edytowane przez szocik