Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obejrzałam - napisze do niego (chociaz on pisał, ze robi głownie w woj mazowieckim). Zobaczymy co odpowie.

Dzisiaj był, nawet przed chwilą na wątku schodowym, wiesz ten pochwalcie się...

Przypomne Wam moją ostatnia wersję schodów:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=137655&d=1348172024

Tylko linki dałabym chyba takie:

http://allmet.pl/data/uploads/realizacje/imagetype-realizembiz-100000000000000012001.jpg

Co myslicie?

Linki delikatniejsze i są bardziej nowoczesne. Ja wstawiłam pręty m.in. ze względu na dzieci, jako sztywniejsze. Poza tym nie wiem, czy linki można w przypadku, gdy schody są oparte na jednej belce. W końcu linki wymagają naciągu. Pytaj Laska. Nawet jeśli nie będzie robił Twoich schodów, to odpowie i doradzi.

Dobre uwagi - zresztą jak zawsze :)

Myslisz ze linki sa mało bezpieczne? Szczerze mowiąc to nigdy na zywo nie widziałam takich schodów (znaczy sie nie macałam), więc ciezko mi decydować

Ale przy mojej ekipie to raczej powinny byc bezpieczne - zwlaszcza młoda ma czasem jeszcze głupie pomysły.

Można dać proste cienkie pręty ze stali. Montowane podobnie jak linki. ich przewaga, to to, że nie da się przepchnąć między nimi. Może między linkami też nie można się przepchnąć. Nie wiem, ale naciąg linek może się poluzować.

Poza tym na górze będzie balustrada. Jeśli tu dasz pręty, będzie pasować do balustrady. Gdybyś na dole dała linki to balustrada na górze też musiałaby być linkowa.

Szocik, właśnie wczoraj byłam u ślusarza w sprawie swojej barierki do domu, która też miała być z kubek i skutecznie zniechęcil mnie. Argumenty były takie, że linki z czasem się luzują (im dłuższe tym szybciej), mogą pękać pojedyncze druciki i robią się tzw. świnskie ogony, takie ostre nitki o które można się pokaleczyc, no nie wiem... na mnie to nawet podziałalo. W zamian proponował tralki (wtedy można zejść do ok. 10mm, albo pręty - tu roponował 6 mm.) Może to pomoże podjąć Ci decyzję ;)

W zamian proponował tralki (wtedy można zejść do ok. 10mm, albo pręty - tu roponował 6 mm.) Może to pomoże podjąć Ci decyzję ;)

O dobry pomysł - te 6mm pręty mi sie podobają :)

Szocik-ale bedziesz miala http://forum.muratordom.pl/images/smilies/jawdrop.gifBOSKIE SCHODY

o ile takie wyjdą :)

Pestko - niestety LasekD na Warmię nie chce się wybrac :(

Szociku piękne schody się szykują! Ja też słyszałam kilka negatywnych rzeczy odnośnie linek, że się luzują właśnie...myślę, że delikatne pręty będą dobrą alternatywą.

Pewnie o tym wiesz ale najważniejsze (z punktu widzenia bezpieczeństwa) , żeby odległość między "tralkami" była na tyle mała aby dziecięca głowa się nie przecisnęła bo jak przejdzie głowa to i cała reszta tyż... :yes::D

Oj, szkoda Laska, bo ma dobre opinie na forum, ale może uda Ci się skorzystać z jego rad.

Mnie pomysł na pręty bardziej się podoba również wizualnie. Są niewątpliwie bardziej stabilne, szczególnie gdy są długie. Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł na kratę.

Trafiłam kiedyś na stronę z elementami, także kutymi, do balustrad http://www.umakovshop.com/ Rozejrzyj się tam.

Jak złapię wolną chwilę, zrobię wizki. Tę ze światłem nad schodami też :yes:

Melduje ze w dniu dzisiejszym zamowiłam drzwi - na razie 3 sztuki, bo kasy brak na więcej!

Będa takie czy Wam sie podobaja czy nie (przepraszam szanowne kolezanki ze z Wami nie skonsultowałam, ale czasu mi zabrakło :bash:

http://www.sykomat.com.pl/pics/thumb/800x800/pics/product/12/portaidea12.jpg

Na dole beda bezprzylgowe, a na górze ... kiedyś sie okaże)

Poza tym zamowiłam kuchnie - wybrałam uchwyty (tzn zdecydowałam ze będa frezy i ze będę się męczyć z otwieraniem szafek przez najblizsze 15-20 lat :p), wybrałam blat -cuuuuuudny!

Zamowiłam szafkę do łazienki dolnej

Odebrałam lustra

Ekipa zamontowała i lustra i szybe do prysznica

i juz samam nie wiem co jeszcze dzis zrobiłam :D

Edytowane przez szocik

Jak złapię wolną chwilę, zrobię wizki. Tę ze światłem nad schodami też :yes:

Pesteczko tym oswietlenie sobie głowy nie zawracaj - juz chłopakom powiedziałam zeby mi kabel wyprowadzili centralnie nad spocznikiem - jeden więc raczej bedzie to kiedys większa lampa a nie kilka lużno wiszących lampek.

Natomiast jesli chodzi o schody to bede czekac cierpliwie - bede je chciała powolutku zamawiac i musze to konkretyzowac, a Twoje wizualki sa super pomoca. Dziekuje jeszcze raz!

Edytowane przez szocik

I zrobilas jeszcze fotki lazienki zeby kolezankom pokazac :lol2:

A zrobiłam, ale wyszły srednio bo ciemno było i efektu nie ma - kolejna sesja zdjęciowa - sobota. Wtedy wrzuce fotki!

no dobra masz zielone światło na te drzwihttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/jumpy.gif

dzieki! Na to liczyłam!