Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurcze no to jest własnie moj dylemat - podobaja mi się te schody, ale nie wiem czy w perspektywie dłuższego uzytkowania nie wściekne sie na to wąskie przejscie :)

Ja bym się wściekła;). Jak dla mnie jedynym rozwiązaniem u Ciebie jest albo odwrócenie biegu schodów, albo schody zabiegowe, czyli bez spocznika http://images04.olx.pl/ui/19/90/98/1328126992_309698298_1-Zdjecia--konstrukcja-schody-metalowe-zabiegowe-stopnie.jpg

No mnie sie schody bez spocznika średnio podobają, głównie ze względów na ta ... jak to Julianka nazwałą... reprezentacyjność.

Z dwojga złego wybieram odwrócenie zabiegu - zwłaszcza ze to był moj pierwszy pomysł, a dopiero pestka mi w glowie namieszała.

A wogóle to namieszała, bałaganu narobiła i ....z niknęła.

Pestko wracaj!

Ja z tesknoty tu usycham!!!!

Jak odwróce bieg to nie bedzie dobrze wygladały te wysokie tralki i trzeba zaczac myslec o innej balustradzie....

Nie lubim :( :( :(

+++SCHODY-schemat_SHOCIK-01.jpg

+++SCHODY-schemat_SHOCIK-02.jpg

Szociku, przekroje są zwymiarowane 1mm = 1cm. Stopnie są co 18cm. Grubość stopnia 8 cm, szerokość 28. Są wsunięte na 4 cm jeden pod drugi.

Wyszło mi przy okazji, że jeśli chcesz zachować wysokość stopni 18 cm, to trzeba będzie nadłożyć na piętrze w grubości podłogi 5 cm. Oczywiście można obniżyć wysokość stopni.

Wersja 1 – standard jak na wizualce z podestem 200 x 100 cm. Wejście do pokoju ma 100 cm. Gdyby pręty balustrady zacząć od 4-go stopnia, nie byłoby źle.

Wersja 2 – sztuczka z podziałem podestu na 2, przy czym jedną część obniżamy o 18 cm. W ten sposób w połowie podestu powstaje dodatkowy stopień. Górny podest jest kwadratem 100 x 100 cm. Dolny trzeba poszerzyć o 4 cm, tak by wsunąć go pod górny. Dolny będzie miał 104 x 100 cm. W ten sposób zyskujesz 28 cm i wejście do salonu ma 128 cm. Tu też sugerowałabym pręty balustrady zacząć montować od 3-go stopnia.

+++SCHODY-schemat_SHOCIK-01.jpg

+++SCHODY-schemat_SHOCIK-02.jpg

Pestko, a myslisz ze ta wersja II tez bedzie dobrze wygladać? 28 cm to sporo - robi sie to kuszace...

Rozmawiałam tez ze schodziarzem i wg niego zeby tak długie prety były stabilne (a nie gietkie) musza miec 2 cm. Takie 80 mm sa raczej ozdobą a nie balustrada

Poza tym - jezeli zaczne robic prety od 3-4 stopnia to bedzie ich 6-8 sztuk - nie bedzie to głupio wygladało?

A moze jednak balustrada niska...

Narysuje Ci te wersję 2 od przodu. Z boku tego podestu nie będzie widać.

Schodziarz nie ma racji z prętami. Linki maja 5 mm i są stabilne, co pewnie wynika z naciągu. Tu będziesz miała pręty, albo rurki. Idź do Leroy Merlin i w dziale z karniszami weź taki 2,5 m i spróbuj go powyginać. To są rurki 1,6 cm. Na takim karniszu u siebie kiedyś zawisłam, spadając z drabiny. Poluzowało się zamocowanie w ścianie, ale utrzymał moje 50-parę kilo i nawet o milimetr się nie wypaczył. U Ciebie pręty będą miały długość 2,20 m, no max 2,60 m, gdyby zacząć od pierwszego stopnia. Będzie można się na nich oprzeć całym ciałem i nawet nie drgną.

Powinny w bbbcmdsssssssssssss bbbbbbbbbbbbb (to napisał kot Pasqal :rolleyes:) No, więc powinny być umieszczone jak na tych fotkach

wooden-staircases-07e.jpg wooden-staircases-07d.jpg wooden-staircases-07c.jpg wooden-staircases-07b.jpg wooden-staircases-07a.jpg

Prawda, że ładne znalazłam? Jak wymarzone dla Ciebie :wiggle:

W Wersji 2 jeśli zacząć od 3 stopnia, będzie 10 prętów :rotfl:

Edytowane przez pestka56

O rany ale cudne schody :jawdrop:

Pesteczko - świetne :yes:

A ze stoliczka prosze sie nie nabijac panno Julianno :) Roboczy to sprzet jest :D

Madziu wiedziałam, że tak pomyślisz z tym stoliczkiem, tylko, że ja... pisałam serio :yes: :D Naprawdę bardzo mi się podoba. Moje preferencje jakoś same mnie czasem zaskakują, ale to wszystko wina FM :D.

Jeśli więc sprzęt roboczy w postaci stoliczka przestanie Ci być niezbędny to wyceń i daj znać :D.