Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szocik, Flugger ma takie farby, którymi można np. stare kafelki odświeżyć. Moje dzieciaki ich użyły w kuchni i łazience w swoim nowo nabytym domku. Możesz przeczytać co i jak na Kaśki blogu.

Dzieki kochane - jesteście niezastąpione!

Mam do Was kolejne pytanie

Okna!!!

Myslałam ze ten temat bedzie zostawiony na póżniej jak juz się przeprowadzimy, ale nie da rady :(

Ponieważ bedziemy mieszkać na razie na dole musimy dać coś w okna, zwlaszcza ze pogoda jest obecnie bardzo zachęcająca do spacerow i pod naszym oknem odbywaja sie pielgrzymki spacerowiczów :)

Z małym pokojem dzieciecym nie mam problemów - kupie karnisz, dam firanki+zasłonki (lub same zasłonki) i po problemie

Zastanawiam się bardzo mocno nad częścia dzienna, w której mam od groma okien, ale po kolei

W czesci salonowej (tam gdzie bedziemy spać) znajdują się drzwi na taras oraz okno - wrzucam fotke (srednia ona jest, bo fotografowałam kiedys podłogę, a nie okna - wieczorkiem wrzuce lepszą)

DSCF6721.JPG

Podoba mi sie takie połaczenie czyli rzymska roleta + zasłony. Chetnie zrobiłabym taki układ na drzwiach tarasowych. Ale co wtedy z oknem? Roleta nie zasłoni grzejnika, a to chyba marnie bedzie wygladało :( A moze dać roletę do samej podłogi? Wtedy na zime mozna ją dac do góry i korzystac z ciepełka a latem zasłonic grzejnik...

http://img687.imageshack.us/img687/6155/2836498669.jpg

Pozostała część dzienna wygląda tak (3 okna w wykuszu + 2 okna w kuchni). Co dac w tych oknach?

DSCF5898.JPG

Edytowane przez szocik

No własnie tak od rana mysle, mysle i chyba doszłam do podobnych wniosków co ty natalio.

Najpierw pomyslałam ze może zrobie pojedynczy karnisz i dam same zasłony a rolety dokupie, jak sie odkuje

Ale potem wpadłam na to ze w dzień tez ludziska beda mi do okien zaglądać więc musi byc cos co je zasłoni, ale bedzie swiatło przepuszczac (na razie moj dom stoi w polu przy scieżce nad jezioro, kiedys w miejscu ściezki bedzie dom i ogród sąsiadów więc juz takiego problemu dużego nie bedzie - a poza tym sypialnia przeniesie sie na góre :) )

Wiec chyba tymczasem pozostają mi tradycyjne firanki i zasłonki.

Szukam więc czegoś ładnego...

Ma pasowac do szarych scian, i ma miec w sobie cos zielonego, takiego soczyście zielonego - w kuchni bedą takie dodatki i pomyslałam ze bedzie fajnie wygladało jezeli jesli akcenty zielone znajdą sie też w salonie. Najpierw myslałam o takich zaslonach soczyście zielonych, a potem pomyslałam ze moze tylko jakies elementy na tej zaslonie w kolorze zielonym beda lepiej wygladały niz jednolita zieleń.

A może zielony z turkusem...

A może grafitowe zasłony a ta zieleń tylko w dodatkach???

Wklejajcie jak Wam cos w oko wpadnie.

Edytowane przez szocik

Kurcze - u mnie za oknem dzis -20 :) Przy tej temperaturze zaczełam sie zastanawiac nad cięzką, solidną zasloną (a nawet kocem polarowym) ;) ;) ;) - brrrrrr, alez zimnica!!!!!

szocik-to moje nadadza sie do ciebie jak ULAL;)I maja bardzo ladny bezowy bez i sliwke i grafit i oczywiscie moj turkusowy;)

Twoje fajne sa - podobywuja mi się. Zeby jeszcze zielone były...

Ja bym chciała tak energii dodac trochę do tego mojego domku - lubie szarość, ale koniecznie przełamaną kolorem.

To mi w oko wpadło

limonkowo-turkusowe.JPG

Po długich przemysleniach doszłam do wniosku ze na zime chce zasłonki! Cieżkie solidne zasłonki. (Gumisiu to zasługa Twojego wnętrza :) )

I teraz rozważąm 2 wersje

1) albo zasłonki takie wariackie jak te powyżej - czyli takie soczyste, wesołe

2) albo zasłonki stonowane (np takie jak ma gumisia, tylko ze grafitowe) i do tego dywanik wesoły, poducha etc

cos podobnego jak ma(lub miała) nitubaga tylko z innym kolorem jako rozweselaczem

067.JPG

Kusi mnie ta opcja pierwsza, ale rozsądek mówi - druga, bedzie praktyczniejsza, bo wymienisz 5 rzeczy i bedziesz miec inne wnętrze. Z drugiej strony kurcze chyba kiedys bede miała więcej niz jeden komplet zasłon, nie? :D

Mozesz pisac, krytykowac - ja tak na szybciora zrobiłam te paski.

Myslałam tez zeby je z jednej strony dac, ale jakoś tak się lyso zrobiło...

Powiem ci szczerze - jak ja bede miała kaskę na pozostałe dodatki to juz mi sie te zasłony podobac przestaną :p

Tymczasem nie ma szans na to zebym przesadziła :D

Edytowane przez szocik