Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Pestko na balustradki to teraz jest czas! Bo te schody przyjadą razem z balustradami i bedzie po ptakach.

Mam 2 tygodnie zeby sie na cos zdecydowac!!!! Za 2 tygodnie bedzie juz konstrukcja schodów i mamy przyjechac zeby na zywo je obejrzeć i wybrac tralki.

Od strony salonu na bank beda proste tralki ze stali nierdzewnej w kolorze inox 16mm 9albo 18, ale mam nadzieje ze te delikatniejsze)

A co do podjazdu... no może byc troche cięzko. W jednym pokoju są wprawdzie 2 schodki (bo jest on nad garażem i garaz był nieco obniżony zeby na powierzchni pokoju zyskac), ale te 2 schodki waskie sa, raczej nie da sie ... a może sie da... Moze szafę dać na podescie....

Moze jutro ten pokoj ofotografuje dobrze i pomyslimy :)

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

10 lat – 12 lat max.

Steruj pomalutku starszemu w coś takiego jak na 1, 3 albo 4 fotce

Zesz kurka to nie za wiele tego czasu :)

Czyli dobrze mysle zeby młodego zacząć przestawiac i zeby zamiast czerwieni jakies ...bardziej męskie barwy wprowadzać.

A moze jakies drewno? Dość szybko bede mu musiała kupic biurko, jakas szafę, półki na ksiązki...

On juz w końcu uczen pełna gębą, a biurka sie biedny nie dorobił jeszcze i lekcje przy stole odrabia .

To masz zgryz z meblowaniem chłopaków.

Starszemu zrób ściany. Jakąś odlotową półkę na książki i kawal fajnej tapety. Łóżko proste, ale postaraj się o wielką fajną narzutę – ha, ha, głównie do przykrywania niepościelonego bajzlu.

Biurko to może być zwyczajna decha na koziołkach. Może coś fajnego w IKEA znajdziesz. U mnie świetnie się sprawdził ikeowski drewniany blat z przykręcanymi nogami i szafeczka na kółkach, taka biurowa, która wjeżdżała pod ten blat.

Krzesło... krzesło jest najważniejsze. Tu nic nie zaoszczędzisz jeśli ma mieć zdrowy kręgosłup.

A jeśli masz jakiegoś stolarza, to może coś takiego.

4677873118_a7105de9c3.jpg Z jednej strony miejsce do odrabiania lekcji, a z drugiej komputer. Może nie z takimi wyrafinowanymi giętymi szufladami, ale kształt blatu jest świetny. Wymusza trzymanie łokci na stole podczas pisania i podczas używania klawiatury też.

Małemu spokojnie te czerwoności zaadaptuj.

Granatowy, biały, odrobina szarego i ciemna podłoga..... mniam

http://www.becausewecan.org/taxonomy/term/228?page=1

[ATTACH=CONFIG]163789[/ATTACH]

4842297303_9eba4c213a_b.jpg 4677246417_41076f3a16.jpg 4677870756_b74409a1fc_b.jpg 4565609679_39b0cb61eb_b.jpg

I jeszcze schowek jest pod blatem 4842913210_2cbc8829be_b.jpg[ATTACH=CONFIG]163790[/ATTACH] dzieci uwielbiają takie

4565609679_39b0cb61eb_b.jpg

4677246417_41076f3a16.jpg

4677870756_b74409a1fc_b.jpg

4842297303_9eba4c213a_b.jpg

4842913210_2cbc8829be_b.jpg

Edytowane przez pestka56

Powiem Wam, ze od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł zrobienia w Majkowej garderobie domku dla małej Pani domu. Wrzuciłabym jej tam wszystkie zabawki, a w części sypialnianej zostałyby wyłacznie mebelki i część sypialniana...

Dzis znalazłam cos takiego, co jeszcze bardziej mnie nakręciło:

554295_516168591761515_183379511_n.jpg

Niestety w garderobie nie ma swiatła dziennego - dostawałoby sie ono wyłacznie przez okno - ewentualnie przez otwarte drzwi. Mysle jednak ze do zabawy konieczne byłoby zapalone swiatło.

Myslicie ze to dobry pomysł? Warto cos takiego robic?

Rób, Kochana i to bieguśkiem.

Ja do dziś pamiętam najlepsze zabawy w dzieciństwie na strychu, w babcinych szafach, a nawet w tunelu utworzonym przez zwisające gałęzie pokaźnych śnieguliczek. Każdy schowek to radość. Do dziś uwielbiam zakamary w starych domach. Tajemnicze i pobudzające wyobraźnię

:wiggle:

No wlasnie moje tez sie po szafach chowaja :)

A myslisz ze takie okienko i drzwiczki to musiałabym zamawiac czy jakos dałoby rade samemu zrobic?

Okno to jeszcze można byłoby takie malutkie kupic (na razie najmniejsze jakie znalazłam to 50x55, ale bez szprosów niestety ;)), gorzej z drzwiami

Okno i drzwi mogłyby tez byc takie...

http://i.deccoria.strefa.com.pl/files/51076/79066/d8f0a85c1c5f7796d76a61bd1a650d6d.jpg

Edytowane przez szocik

Szociku, najpierw o materiałach zasłonach i innych dekoracyjnych:

http://www.dekoria.pl/offer/group/29/outlet

Dekoria ma bdb. jakości materiały. Mam od nich próbki, bo można 10 sztuk dowolnie wybranych zamówić. Ciągle kasy mi na to brak, ale wezmę materiały na pomysły obiciowe i zaslonowe od nich. Ceny nie powalają, a jeszcze można upolować w outlecie, jak teraz np. do 80% obniżki. Oczywiście trzeba czytać co piszą w opisach, bo czasem nie warto tego brać. Dziś przysłali mi newsletter o wyprzedaży.

Może znajdziesz coś do siebie :)

Co do drzwiczek i okienka, a nawet okiennic. W Leroy Merlin mają usługę cięcia i wycinania. Można kupić płytę wiórową, albo może lepiej sklejkę i zamówić przycięcie i wycięcie. Do wyciętych kształtów można doklejać listewki, żeby całość nabrała szyku. Listewki są różne w dziale z drewnem w LM i Castoramie też. W innych pewnie też.

Musiałabyś przygotować szablon i zwymiarowane rysunki i im dostarczyć.

Ale myślę, że Twój M by sobie poradził też. Nawet ja bym dała radę i to nawet bez wyrzynarki, która przydałaby się do dziurek na okienka.

Gumisiowa właśnie napisała, że odebrała próbki z Dekorii i są ładne.

Edytowane przez pestka56
dopisek

Madziu, przyszłam podziękować za drzewko - Tobie, Gumisi i Pestce :).

Myślałam, że też zwolniłaś pakując kartony, a Ty tu takie cuda pokazujesz!

Jak dla mnie wersja z granatowo-biało-szarym pokojem jest świetna. Można odwrócić kolory - np. meble zdobić szare jeśli obawiasz się, że biały dla chłopca nie bardzo (choć ja nie widzę przeszkód). Można kupić niedrogo łóżko (na allegro jest sporo w dobrym stanie) i pomalować je szarą farbą.

Kolorek w zasłonkach jeśli już to jeden i bardziej stonowany. Turkus Gumisi jest piękny. Może połączyć z szarym?

http://img22.imageshack.us/img22/6848/tarasoweszare.jpg

Natomiast pomysł na domek? Zabiłaś mnie i już żałuję, że uparłam się by Julianna nie miała w pokoju skosów :(.

To przepiekany pomysł. Realizuj go koniecznie :yes:

Na razie dam firanki - powiesze je do soboty na bank!!! Kupie jakis woal najtańszy - byle tylko cos było.

Zasłonki sa duzo droższym wydatkiem więc musze je lepiej przemyslec. Do dekorii zaraz napisze bo też mi sie kilka rzeczy spodobało - zobacze ich probki i na spokojnie wybiore.

Ciesze sie bardzo ze Wam sie pomysł domku spodobał - mi tez sie podoba, niestety mojemu małżonkowi mniej - no ciekawe czemu? :p :P :p

Dziś prawie skończyłam sprzątanie dolnej części domku. Podłoga zaczyna sie powolutku błyszczeć (jeszcze umyje ja ze 3 razy i bedzie można powiedzieć, ze jest nieźle :D ) Lazienka dolna .... nieskromnie powiem cudna jest. Agnieszko G. dzieki raz jeszcze!!!!! To był poprostu strzał w 10-ke!!!

Jak wstawimy meble to wrzuce Wam efekt (prawie) końcowy (nie bedzie jeszcze oswietlenia nad lustrem ale to juz większy wydatek, więc bedzie trzeba jeszcze troszkę poczekac..

Jutro zaczyna się montaz kuchni! W piatek powinnam miec zamontowane juz wszystkie sprzęty (fronty beda ok 1.02), a w sobote przewozimy meble.

I pytanko mam jeszcze - doradzcie bo sie z mezem od kilku dni w głowe drapiemy

Mamy taki zestaw mebli (tzn identyczny kształt, ale zupełnie inne kolory). KOmplet ma 4 lata i jest niesamowicie wygodny. Jedyny mankament to zjechana tapicerka.

http://galeriamebliams.pl/images/stories/galeria/meblomak/Lido/Lido-content.jpg

No i zastanawiamy sie... wymieniac tapicerke czy zostawic studentom niech zajadą na amen.

Powiedzcie mi - gdybym to obszyła na jakąś ładna szarość/grafit bedzie to wyglądało fajnie czy może kształty kompletnie niemodne i nie warto sobie tym głowy zawracac?

Szocik, teraz wszystko modne. Zależy jak te mebelki zakomponujesz, co do nich dołożysz.

Kasy masz za dużo, że chcesz nowe kupować. Stawiaj. Pomieszkasz to zdecydujesz, czy Ci z nimi dobrze, czy chcesz inne.