Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

siwy, niedowidzacy, kulawy jak mi cos w kolanie strzeli... ale... ale... ale.. ale znowu buduje :D

HA! wprawdzie dzis tak na rozpedzenie raptem 1/4 palety bloczkow ale do przodu. ogarne sie troche, sluzbowe sprawy szybko zamkne i beda jakies foty.

PS. mnie prosze nie brac pod uwage w kuchennych wyliczeniach :) po pierwsze primo dlatego ze zmywarka jest warunkiem koniecznym kuchni w ktorej moge egzystowac po drugie primo dlatego ze i tak chce miec kawalek blatu na wysokosci barowej (w mieszkaniu mielismy chyba 130cm) wiec w razie biedy sobie pomidora tam moge pokroic :)

osobiscie podoba mi sie propozycja kocurowej

chciałam zwrócić uwagę na zapis "SOBIE pomidora tam mogę pokroić"...no i już wszystko jasne...;P kolecję inwestorka robi "nam", a inwestor "sobie"...i gdzie tutaj sprawiedliwość? to nic, że żonę bedą plecy bolały, przecież praca w kuchni to sama przyjemność...

pomysł z blatem zamiast parapetów całkiem niezły, na pewno oryginalny....:)

My tez nie jestesmy najnizsi i o jedna cegle mogly by byc okna wyzej. Blat wychodzi mi na 87cm na gotowo i jak dla mnie za nisko, a tez bede miala blat razem z parapetem. Jak jeszcze mozesz podniesc to sobie dobrze policz, czy nie warto

Też podobny problem mam- za dużo wylali mi chudziaka o 7cm i mógłbym wyregulować grubością styropianu, a teraz wszystko wyjdzie na styk... albo i nie wyjdzie:( . Ale "połówka" niższa, to jej będzie pasowało- ja się do garów nie mieszam.

ojjj DEZET ojjjj...przecież to podobno mężczyźni mają lepiej wyostrzony zmysł powonienia i w ogóle-ponoć lepszymi kucharzami są ;) podśmiechuję się z Antka, ale tak naprawdę dobrze gotuje, a najlepiej piecze :D jak mu się zachce, oczywiście...:lol2:

p.s. a ja myślałam, że ten rozum to od wysokości czoła zależy...;P

Edytowane przez Gosia_A

Też podobny problem mam- za dużo wylali mi chudziaka o 7cm i mógłbym wyregulować grubością styropianu, a teraz wszystko wyjdzie na styk... albo i nie wyjdzie:( . Ale "połówka" niższa, to jej będzie pasowało- ja się do garów nie mieszam.

Kurcze jak to 7cm za duzo? Toż to niemożliwe. Ja bym normalnie kazał skuwać.

:evil:

patrzcie panstwo jaka dyskusja nt wysokosci okien nagle rozgorzala :)

wiec jest tak, aktualnie otwory okienne zaczynaja sie od ok 100 cm ponad AKTUALNY poziom podlogi, na to co jest przyjdzie ok 15-17 cm podlogi (styropian+wylewki) + docelowe wykonczenie (plytk) ok 1-2cm - czyli maks ok 17-19cm do tego co jest, czyli otwory zostana na ok 81-83cm na docelowa podloga...

troche chyba malo... pytanie, czy bez konsekwencji moge wkleic w otwory okienne plytki BK o grubosci np 8cm na plasko i na to potem dac okna?

PS. wielkodusznie ide pomagac przy kolacji... zeby nie bylo ;)

Tak wysokość okien ważna sprawa...

Tomasz weź przy otwarze okiennym podłuż sobie pod nogi tyle ile bedzie na gotowo podłoga i zobaczysz czy Ci pasuje...

Ja u siebie miałem zrobione na 4 warstwy bloczka i dadawałem jeszcze 8cm...

Miałem takie wrażenie, że z zewnątrz widać co w środku jest na wysokości kolan...

U mnie okna w granicach 90cm wychodzą... i jak na nasze wzrosty są ok.

W projekcie przewidziane są z reguły rozwiązana dla statystycznego człowieka...

A jak ktoś jest niezwykły pod wzgledem wzrostu, czy innej cechy to musi pod siebie dopasować..

Edytowane przez Inż.

To nie jest tak do końca z tymi oknami (wysokością) właśnie jestem ta tym etapie - po pomiarach okien i też bałem się ze jest za nisko. Od bloczka dojdzie jeszcze 1 cm na piankę, 3 cm szerokości parapetu plus jeszcze rama okienna, można podnieść blat o kolejne 2- 3 cm i robi się 6 do 7 cm w razie gdyby wyszło za nisko.

Popieram Inzyniera, jesli macie tyle wzrostu- to warto podniesc okna na minimum 90cm. Problemu nie stanowią okna w sypialni, w gabinecie czy gdzies tam, ale te w kuchni, przy ktorych beda staly szafki kuchenne. Moze sie okazac, że ze względu na okna cały blat w kuchni będzie za nisko i niewygodnie

Jesli myslicie chocby o jednej z popularniejszych kuchni, czyli Szwedzkiej to sprawdzcie jaka tam jest wysokosc wraz z dolna listwa maskującą

ok, wysokosc wysokoscia, ale pyatnie czy moge sobie w juz czesciowo wykonane otwory okienne wkleic na plasko plytki 8 lub 12cm betonu komorkowego pozostaje bez odpowiedzi :) bo jesli moge to nie ma problemu, wyregulowac wysokosc okien bede mogl w dowolnej chwili, nawet tuz rzed ich zamowieniem :)

EDIT: and WTF is szwedzka kuchnia? znaczy ze z ikei czy ze jak? ;)

EDIT2: gosia podsunela mi rozwiazanie: czy moze szwedzka kuchnia to cos jak szwedzki stol, no tyle ze w kuchni?

Edytowane przez Tomasz Antkowiak