Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podstawowa kwestia mysle jest to czy schody wasze (kwitko, bura) maja byc docelowo obudowane czyms czy pozostana widoczne. Czy beda tylko stopnie + porecze, czy moze jeszcze podstopnice a wszelkie profile stalowe zostana zasloniete.

u nas beda raczej podstopnice i okladzina z plyt GK, stad konstrukcja bedzie nastawiona na maksymalna prostote wykonania oraz minimalizacje kosztu materialow. calosc wyczyszcze, zabezpiecze odpowiednia farba i tyle.

inaczej ma sie sprawa jesli konstrukcja ma zostac widoczna, wtedy konstrukcje wykonal bym zupelnie inaczej np tak

http://img525.imageshack.us/img525/3884/schodystalowe3.jpg

nie jest to zadna trudnosc szczegolna jesli chodzi o spawanie, ale generalnie jest wg mnie wiecej roboty. ot chocby dlatego ze profile trzeba pociac bardziej precyzyjnie, na czas spawania montowac na jakims stole aby utrzymac katy, estetycznie oszlifowac itp itd.

a ten piloczek to z czego sobie wymyslilas? jesli mialby byc z plaskownika to zaplacisz za niego majatek, malo tego podczas spawania sie powygina niestety. wyglada to owszem ladnie, ale ja bym sie nie podjal.

jak pospawac... no wiadomo, jak najlepiej :) ja bede spawal migomatem bo elektroda raczej sie nie czuje aby to zrobic estetycznie. gdyby bylo nas stac na wykonanie z nierdzewki spawal bym TIGiem, aby bylo slicznie... ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

przemysl jeszcze konstrukcje, glownie w oparciu o oferte hurtowni z czarna stala.

te co pokazalas mozna wykonac z drewna :)

A jeszcze nie wiem z czego - kiedyś widziałam w hurtowni taki potężny dwuteownik i sobie wyobraziłam, jakie fajne schody by na tym wyszły ;) Ale pewnie z punktu konstrukcji nie ma to za bardzo sensu, ja tylko pod kątem estetycznym to sobie wklepałam w mózg. A co do spawania, to bardziej miałam na myśli jak podeprzeć stopnie, czyli co dospawać do tego policzka i w którym miejscu, niż czym - tego akurat nie planuję robić osobiście ;) Drewniane całe schody nieee, ale rozważam same stopnie.

osiwieje zupełnie, zanim wybierzemy okna...:(

byliśmy na spotkaniu w fabryce okien i drzwi, które wykorzystują Vekę...nie wiem, czy jest to możliwe, ale mam jeszcze większy mętlik w głowie:(

Cena mnie POWALIŁA TOTALNIE!!!!!! Ale wiem jedno...

chcę koniecznie drzwi przesuwne w systemie HST...kompletnie nieoszczędne, mają się nijak do naszego planu budżetowego, nie wiem, z czego zrezygnujemy, ale chcę je mieć u nas:rolleyes:

wolę zrezygnować z rolet zewnętrznych, które i tak nie bardzo chcemy, wolę chyba zrezygnować z koloru, do którego jednak już się bardzo przyzwyczaiłam w moich myślach, z czegokolwiek, ale chcę HST ;) powód bardzo prosty: lekkość otwierania. jeśli nie damy rady przeskoczyć ceny-wolę z przesuwnych w ogóle zrezygnować niż mieć te tradycyjne (jak dla mnie strasznie niewygodne i ciężkie)...kończąc wywody...kolejne nieprzespane noce przede mną:(

RATUNKU!!!:bash:

Współczuję, ja żeby uniknąć pokus, zaprojektowałam sobie duże okno w salonie fixa a wyjście na taras na krótkiej ścianie tylko jako drzwi. I lepiej za dużo nie oglądać, skupić się na podstawach.

Jak będzie naprawdę pieniężnie nie do zniesienia (spróbujcie w innych firmach), to spytaj sama siebie co ważniejsze szybciej wprowadzić się do swojego domu czy latami się budować i mieć HS :) Ja odpuszczam prawie wszystko byle wprowadzić się do jesieni, tyle że my bezdomni jesteśmy aktualnie :)

cronin: no właśnie dlatego chyba odpuszczę nawet kolor szary na rzecz białego dwustronnego-zupełnie niechcianego przeze mnie wcześniej (tutaj znowu względy praktyczne). Tomasz upiera się przy przesuwnym, a ja na to tradycyjne się nie zgodzę i już! :p ciężko się otwiera, u nas będzie jeszcze większe i cięższe, więc jak mam mieć takie bylejakie-wole mieć zwykłego fixa:bash: chyba zaczynają się schody finansowe...no i zderzenie rzeczywistości z marzeniami...

Temat schodów też sobie zacząłem i na razie został odsunięty na dalszy plan. Z tym ,że moje muszą być zabiegowe- mało miejsca na wstawienie.

Próbowałem w stairdesign zrobić projekt i jakieś podstawy mam, ale schody nie pilne, więc temat leży.

Zamysł miałem taki, że podstawą byłyby kształtowniki 80x80 lub podobne i do nich dospawane kątowniki z profila 40x40, jako podstawa stopni.

Raczej bez podstopnic, ale nic nie stoi na przeszkodzie zabudować.

Ważne jest dobre dopasowanie wysokości stopni- zależnie od częstości używania- te wyższe przestają być wygodne- zresztą na to są wzory.

Gosia- nie rozumiem- drzwi ciężkie? Przecież HS-y też są ciężkie, a czy drzwi przesuwane, czy otwierane normalnie, siłę podobną trzeba użyć,

a cena kosmiczna ;-( Chociaż jak "oberwiecie" np. rolety i coś tam jeszcze to na HS starczy ;-)

Gosia, ochłoń, poczekaj, przemyśl, przelicz, zastanów się na spokojnie i dopiero podejmij decyzje. Ja Cię rozumie, też często widząc coś fajnego chciałam to na pewno i już, z czasem pierwsze "podpalenie" przechodziło i zaczynałam myśleć trzeźwo ;)

Tomek my schody nie obudowane, coś takiego jak Twoje pierwsze zdjęcie tylko na jednej belce. I tak się zastanawiamy że belka będzie musiała być 10x10 cm, czyli wielka, ale cóż, już wstępna ostateczna decyzja podjęta.

DEZET: profil 80x40 na wysoki kant + katownik 40x40 to doskonale rozwiazanie. 80x80 zupelnie nie ma potrzeby a cena bedzie 4 razy wyzsza :)

OKNA. poczekmy zobaczymy, porownamy. moze faktycznie damy FIXy w salonie? a moze dac to okno z jednej tafli? 2700x2300 wygladalo by pieknie... kto wie :) w kazdym razie prawie 12 tysiecy za HST to jest k...wa lekka przesada... :)

aż usiadłam 12tys?! złotych polskich? w życiu nigdy to ponad połowa ceny wszystkich moich okien, a nie mam najtańszych.

Powyceniajcie w kilku miejscach na różnych profilach, bo wyceny mogą różnić się o kilkadziesiąt procent. Z drugiej strony HS bywa problematyczny więc branie najtańszej opcji też jest problematyczne, bo może się psuć.

Ja pomyślałabym nad zabawą podziałem i wielkością okien (na górze nadproża ale w dół można powiększyć :) ), można mieć równie efektowne a tańsze.

Matko jedyna, 12 tys! To prawie tyle, ile moje wszystkie okna :) Z jednej strony, lecicie z tą budową tanio, własnymi siłami, więc może pora na nagrodę (za zaoszczędzone pieniądze... ;)), a z drugiej - toż to kupa kasy! Czy to nie jest już początek tego szaleństwa w wykończeniówce, od którego trudno się opędzić?

Dołożę swoje trzy grosze do kwestii okien. :)

Skupiłabym się przede wszystkim na rozważeniu funkcjonalności. Czyli - którędy najprawdopodobniej będą prowadziły ścieżki wędrówek, przez które otwory powinna być możliwość wychodzenia, a przez które niekoniecznie.

Choć, tak szczerze mówiąc, to nigdy się nie przewidzi w 100% wszystkiego. Dwa przykłady z mojej chaty. Mamy okno-drzwi dzielone na 5 skrzydeł. Środkowy fiks jest trochę węższy. Był moment, że się zastanawiałam, czy tego nie podzielić na 5 równych, bo czemu to jedno węższe, ale w końcu zostało dokładnie tak, jak w projekcie. I wiecie co? Całe szczęście, że nie kombinowałam, bo teraz do wjechania wózkiem wystarczy otwarcie jednego skrzydła, a jakbym podzieliła po swojemu, to by trzeba było otwierać dwa. :)

Drugi przykład - wydawało mi się, że okno-drzwi na ścianie bocznej, zaraz przy kuchni to nie będzie specjalnie często używany "wyłaz". Ale od kiedy mamy altankę, to tędy mi bliżej i wyjście zrobiło się na tyle często używane, że wiosną robimy też z tej strony nieduży podest (2x1,5m), coby elegancko wychodzić, a nie skakać przez opaskę. ;)

rysunki na obecnym etapie nie nadaja sie do publikacji

zrobie cos podobnego tyle ze bez balustrady, bo u nas bedzie z 3 stron klatka schodowa

[ATTACH=CONFIG]153821[/ATTACH]

Dlaczego nie przewidujesz ścianki działowej w środku między biegami, stopnie zamontowałbyś kątownikami do ścian , tylko zabieg wymagałby kawałka konstrukcj, ze ścianką łatwiej zorganizować schowki pod schodami