Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przewidywana liczbe stykow :) + 1 dodatkowy otwor na zapasowa puszke.

Wszedzie beda wylacznie monostabilne wlaczniki roletowe (zaluzjowe). Znaczylismy sobie z Gosia z grubsza na scianie ile gdzie ma byc a potem poznaczylem i powiercilem. Jutro porobie bruzdy i moze zaczne ukladac sobie skretke (bo do wlacznikow idzie wylacznie skretka kat 5 4 parowa).

Zastanawiam sie jeszcze czy rurki od wody warto owinac otulina i w zasadzie nie widze sensu aby to robic bo:

-po pierwsze primo pojda i tak w styropianie

-po drugie primo nie ukladalem cyrkulacji cieplej wody wiec schlodzona powracajaca woda nie bedzie nam wychladzac zasobnika

-po trzecie primo woda nawet w rurce w otulinie i tak wystygnie, a jak okreci sie ciepla wode i bedzie trzeba spusci to troche wody z rurek

-po czwarte i ostatnie juz primo (;)) od pieca do lazienek mamy raptem po kilka metrow rurki, wiec wody zmiesci sie tam kilka szklanek zatem nie widze sensu robienia cyrkulacji, a w kuchni skolei najmniej zalezy mi na cieplej wodzie w 0,3 sekundy od odkrecenia kranu... nawet jesli byla by w 3 sekundy to bedzie super :)

Podsumowujac na obecna chwile uwazam otuline na tych rurkach za zbyteczna.

Rurki od ogrzewania miedzy piecem a rozdzielaczami zapewne otule... ale to jakby troche inna bajka :)

PS. Wlaczniki dajemy na wysokosci 130 cm nad posadzka. Sprawdzalismy 120 ale to dla nas jednak troche za nisko...

https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5947540

Ciekowosc to pierwszy stopien wiesz dokad ;) ale sie nic nie martw jakby cos ja tam miejsce zaklepane wiec ci w razie czego prztrzymam kociolek po sasiedzku :)

Dzięki :D

Primo: Dobrze wiedziec że nie będę tam sam. :yes:

Secundo: Ciekawość jest motorem napedowym rozwoju cywilizacyjnego naszego gatunku w otchłani kosmosu. Hm jak ładnie zabrzmiało :D

Co do otulin do rurek z wodą jesli nie masz recyrkulacji to faktycznie po co.

A do tego krótkie odcinki. Uwazam twój wybór za sensowny. Ja rurki mam połozone na 3cm styropianie podłogowym ale u mnie juz do kuchni jest dosyć długa droga a recyrkulacja tys jest na razie nie ma tylko pompy cyrkulacyjnej.

Czyli czas teraz na elektrykę.

https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5947613

Przewidywana liczbe stykow :) + 1 dodatkowy otwor na zapasowa puszke.

Wszedzie beda wylacznie monostabilne wlaczniki roletowe (zaluzjowe). Znaczylismy sobie z Gosia z grubsza na scianie ile gdzie ma byc a potem poznaczylem i powiercilem. Jutro porobie bruzdy i moze zaczne ukladac sobie skretke (bo do wlacznikow idzie wylacznie skretka kat 5 4 parowa).

Zastanawiam sie jeszcze czy rurki od wody warto owinac otulina i w zasadzie nie widze sensu aby to robic bo:

-po pierwsze primo pojda i tak w styropianie

-po drugie primo nie ukladalem cyrkulacji cieplej wody wiec schlodzona powracajaca woda nie bedzie nam wychladzac zasobnika

-po trzecie primo woda nawet w rurce w otulinie i tak wystygnie, a jak okreci sie ciepla wode i bedzie trzeba spusci to troche wody z rurek

-po czwarte i ostatnie juz primo (;)) od pieca do lazienek mamy raptem po kilka metrow rurki, wiec wody zmiesci sie tam kilka szklanek zatem nie widze sensu robienia cyrkulacji, a w kuchni skolei najmniej zalezy mi na cieplej wodzie w 0,3 sekundy od odkrecenia kranu... nawet jesli byla by w 3 sekundy to bedzie super :)

Podsumowujac na obecna chwile uwazam otuline na tych rurkach za zbyteczna.

Rurki od ogrzewania miedzy piecem a rozdzielaczami zapewne otule... ale to jakby troche inna bajka :)

PS. Wlaczniki dajemy na wysokosci 130 cm nad posadzka. Sprawdzalismy 120 ale to dla nas jednak troche za nisko...

Dlaczego piszesz że rurki z wodą będą w styropianie skoro położyłeś je bezpośredni na chudziaku ?? Jak myślisz jaką temperaturę ma chudziak w zimie ?? ( 8 C ? 10 C ? max. ) a jaka temperaturę ma ciepła woda 50 C - 55C , czyli lekko licząc ok. 40 C różnicy nawet przy niewielkich odległościach i braku cyrkulacji straty w perspektywie wielu lat ( nie sądzę że planujesz remont instalacji wod-kan co np.10 lat ) jest istotna. Ale to twój dom i rób jak chcesz.

https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5952222

Antek, ja mam podobnie pomyślaną instalację - żeby było blisko do punktów odbioru i bez cyrkulacji, ale przemyśl te otuliny i styropian. Jest różnica w układaniu na styropianie i w styropianie - u mnie na ten przykład, kanaliza idzie w styropianie (jest w pierwszej warstwie na chudziaku), a woda w otulinie, może niepotrzebnie, ale na wszelki wypadek - na styropianie, na tej pierwszej warstwie.
https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5952413

Sugerujecie ze otulina spowoduje to ze woda w rurce podczas kiedy nie bedzie pobierana nie wystygnie? :) Wystygnie i tak, tyle ze moze odrobine wolniej.

Na dzien dzisiejszy otuliny napewno nie bede zakladal bo zanim ryrki znikna pod podloga z otuliny nie zostalby nawet smrod i kalosze:) Ale nie naleze do ludzi upartych wiec pewnie przyznam Wam racje i na sam koniec tuz przed zaslonieciem rurek ponakladam otuliny. Niech strace ;)

Dziekuje tak czy inaczej ze zagladacie.

Z nowosci to mam powiercony pod gniazda i wlaczniki caly parter :) A 5 czerwca chyba przyjedzie szafa sterowniczo-bezpiecznikowa to sa wstawie w sciane i wyryje podejscia.

https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5953605

Nie sugeruję że 1cm otuliny uchroni ciepła wodę bez cyrkulacji od ,,wystgnięcia'' ale sugeruję że położenie rurek z CW o temp 50-55C bezpośrednio na chudziaku którego temperatura w zimie nie przekroczy zapewne 10 C jest mocno kontrowersyjne . Ale to twoje pieniądze i twój dom - decyduj sam :bye:
https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5953681

chyba nie do końca mnie zrozumieliście...ubawiłam się głównie z pierwszej części wypowiedzi, czyli "NIE NALEŻĘ DO LUDZI UPARTYCH":lol2:nie znam drugiego tak UPARTEGO osobnika, jak mój własny, osobisty współmałżonek:lol2:oczywiście poza pewnymi minusami, ma to i swoje dobre strony (czytaj: zbuduję ten dom SAM, a co!)
https://forum.murator.pl/topic/163991-nasze-tk12/page/87/#findComment-5955656