Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc bulka

punktow 0 nie mam, ani nasz geodeta ani kierownik nie wspomnieli aby byly potrzebne, wiec mysle ze obejdziemy sie jakos bez nich? czy nie?

w kwestii przyzadow: mam dalmierz, jakies laserowe przyzady, poziomice wodne, kilka tradycyjnych o roznych dlugosciach (od 600 do 2500mm), miar tasm miarek zatrzesienie :) a jak przyjdzie potrzeba to i niwelator i late skoluje :)

plac jest przygotowany tak ze kopiemy lawe na glebokosc 30cm i szerokosc 60cm, nasepnie zalewamy do rownego z aktualnym poziomem gruntu (od tej strony gdzie sa bloczki, od drugiej niestety bedzie ciut ponizej gruntu). w kwestii technologii zdaje sie na swojego kierownika, to on zdecyduje czy ma byc lane na folie, czy moze byc do gruntu po obejrzeniu wykopu, mysle ze zdecydujemy sie na folie. na czym radzisz ukladac zbrojenie?

przewozic bloczkow nie ma szans, tylko nosic sie da. ale mysle ze zabiore sie za to jak bedzie zalana lawa.

Pozdrawiam!

punktow 0 nie mam, ani nasz geodeta ani kierownik nie wspomnieli aby byly potrzebne, wiec mysle ze obejdziemy sie jakos bez nich? czy nie?

Chłopie proszę Cię nie załamuj mnie, jak chcesz wybudować dom bez pkt 0 , przecież dom jest trójwymiarowy, wszystko ma swoją wysokość , musisz mieć od czego mierzyć, w projekcie masz podane wysokości fundamentu, stropu, okapu,kalenicy itp, jak olejesz to potem przy odbiorze geodezyjnym problem wróci i zacznie śmierdzieć czyli kosztować kasę ( np. jeżeli zabraknie wpisów w dzienniku budowy o koniecznych i uzasadnionych zmianach np.wysokości urząd może zarządać kosztownych zmian w projekcie obliczonych przez architekta czy konstruktora ), na początek wykop musi mieć ok 120 cm ( strefa przemarzania) , potem ściana fundamentowa,10cm chudego betonu na gruncie,np.10cm izolacja styro+ np.6cm wylewki+ 2cm.podłoga , i ta powstanie wysokość gotowej podłogi czyli pkt. 0 od którego wszystko mierzysz więc musi być na każdej osi i ekstra ( po zdjęciu ławnic) na np.słupie czy płocie.

na czym radzisz ukladac zbrojenie?

nie układać , podwiesić na drucie wiązałkowym, decha lub krawędziak z zapasem w poprzek wykopu , druty ułożyć lekko na boki by się nie huśtało.

podaj adres na skypa, trzeba pogadać.

Edytowane przez bułkazmasłem

mowisz o rzednej wysokosci znaczy sie :) nie sadzilem ze mowisz o tym wlasnie :)

to mam zaznaczone na slupie telefonicznym oraz dodatkowo wszytskie deski sa wypoziomowane i na tej samej wysokosci, wysokosc jest oznaczona na deskach w odniesieniu do wysokosci 0

pomysl z podwieszeniem mi sie podoba, zastosuje :)

skype nie uzywam, pisz na priva albo na gg

skype nie uzywam, pisz na priva albo na gg

mało mam czasu na pisaninę , czasem lepiej i szybciej pogadać, jak zacznie się sezon budowlany to i na gadkę zabraknie czasu i sił. Ale zawsze przecież masz masz kiera i wuja googla pod ręką , nie zginiesz, będzie pan zadowolony.

pozdrawiam.

Tak przeglądam / czytam i muszę stwierdzić, że odważny jesteś - tak po omacku zabierasz się za budowę domu. Fundament to opoka/skała - jak posadowisz tak będzie stał Twój dom. Powodzenia w budowie

Ps. To i ja podpowiem. Szerokość wykopu pod ławy jest oznaczona w projekcie i może być różna w każdym innym punkcie. Bezpośrednio na podłoże wyłóż warstwę 10 cm tzw. "suchy beton" B-7,5 lub B-10, a następnie na tym ułóż zbrojenie. Aby beton lany z gruchy wypełnił szczelnie ławy pod ułożone zbrojenie miejscami, zaznaczam punktowo podkładasz np. pokruszony bloczek betonowy. Proporcja "suchego betonu" do lanego z gruchy tj B-20 1-3 (np 4,5 m3 - 13,5 m3). Pozdrawiam

Edytowane przez Sylwia&Piotr

czesc :)

no jakies tam techniczne obycie niby mam, rysunki czytac potrafie, poslugiwac sie miara i narzedziami rowniez, doswiadczenie i kierunkowa wiedze ma skolei kierownik, tak wiec damy wspolnie rade.

w koncu nie swieci garnki lepia to raz, a dwa ze sklad przecietnej ekipy budowlanej to przewaznie w minimum pewnie 3/4 egzemplarze z lapanki, przypadku, niekoniecznie kierunkowo wyksztalceni, jesli wogole wyksztalceni bardziej niz podstawowo/zawodowo - niestety, po prostu pierwsi z brzegu fizyczni przuczeni do prostych czynnosci i fizycznej pracy. taka fizyczne prace moge zrobic sam, przyuczyc sie do wszytskiego tez moge sam, niezbedna wiedza dysponuje kierownik i po to jest abym z tej wiedzy mogl czerpac i sam sie uczyc - pod tym katem zostal wybrany i taka jest nasza umowa.

podsumowujac, nie uwazam sie za szczegolnie odwaznego :) zwyczajnie nie uwazam sie za gorszego od przecietnego za przeproszeniem czlonka ekipy budowlanej :) nie mam doswiadczenia w budownictwie, ale za to na codzien praktykuje jako inzynier w innej branzy. powoli i rozwaga damy rade :)

w kazdym razie dzieki za uwagi oraz troske :)

generalnie 60cm, choc jest kilka poszerzen do 80, oraz dodatkowe stopy 100x100 pod slupki w salonie. w projekcie bylo 40 na calosci ale konstruktor adaptujacy projekt zakwestionowal i zmienil szerokosc. wysokosc lawy wszedzie 30cm.

na razie kopie wszedzie na 60cm a poszerzenia bede robil na koncu

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

no i szarpnelismy...

zabraklo nam 2 metrow biezacych aby zamknac wykop dookola... aby miec calosc do tych 2 metrow trzeba dolozyc jeszcze 4 na stopy pod klatka schodowa oraz 2 kwadraty 1x1m pod slupki + jakies drobiazgi (poszerzenia w kilku miejscach)

pozno zaczalem bo dopiero przed 13 udalo sie wrocic z pracy, ale potem pojawil sie szwagier i pomogl, mimo ze nie prosilismy (fajnie, to mile), tesc tez troche pomogl, mimo ze nie powinien no i jakos poszlo.

skonczylismy jak juz bylo zupelnie szaro wiec zdjec nie mam jak to teraz wyglada, Gosia robila jakies w ciagu dnia, wiec pewnie cos tam sie znajdzie, ale juz raczej nie dzis - nie dam rady :)

nie wiem jak u was ale u nas zaczely dzis ciac komary... co za swiat, zima jakby nie bylo nadal trwa a komary juz gryza...

dzis dla odmiany troche nas "przeprowadzilismy" :)

przyczepka przeszla chrzest bojowy, pierwsze pol tysiaca km ma za soba, obciazenie zmienne, troche mebli, potem plytki chodnikowe i betonowe bloczki... daje rade doskonale:)

pytanie konkurswe: ile moze spalic w trasie 5 cylindrowy, 180 konny, prawie 2,5 litrowy diesel z przebiegiem ponad 300 tysiecy km w zapakowanym na maksa samochodzie i zapieta przyczepka wyladowana plytkami chodnikowymi?

dla najtrafniejszej odpowiedzi - browar :)