Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no własnie... do czego Ci taki pex?

ogrzewanie? podejście do rodzielacza? jakiś coś?

dobra rada ( przećwiczona :lol: ) ...rób w miedzi i lutuj! jak najmniej skręcaj! planuj tak instalkę jej łączenia żebyś mógł fragmenty demontować ( kłaniają sie śrubunki )

pozdro

NETbet

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

drzwi wydają się śliczne, wydają się, bo niestety ich nie rozpakowaliśmy całych, bo nie mamy ich gdzie przetrzymywać takich rozpakowanych, a jest to "profesjonalnie" teraz zrobione/zabezpieczone, więc szkoda nam było je odpakowywać tak zupełnie. Rozcięliśmy tylko kawałek streczu, aby sprawdzić kolor, zajrzeć, czy nie są uszkodzone, porysowane itp. i zastreczowaliśmy ponownie;)

kolor jest naprawdę super-jak dla mnie idealny, drzwi wydają się bardzo porządne, starannie wykonane...a i klamka baaardzo mi się podoba...

poza tym...ja walczę z przeziębieniem, Tomek dziubie przy rurkach, może w weekend nadrobię zaległości zdjęciowe:)

Edytowane przez Gosia_A

Zaczalem rozkladac podlogowke... fajne to :)

Jedyna niefajna czynnosc to rozkladanie folii pod rurki... zwija sie ciagle, fatalnie sie tnie nozykiem... ciagle sie przesowa, kratki nie chca pasowac itp...

Ale rurki juz ida fajnie :) I bez wiekszego problemu mozna to robic jednoosobowo z 200 metrowej rolki... tylko metode trzeba miec ;)

Turlanie calej rolki zdecydowanie odpada. Szpula sie rozypuje, przewraca i jest dupa. Zdecydowanie lepiej jest rzucic cala rolke na srodek pomieszczenia i sobie rozwijac w miare ukladania sciezek. Po dojsciu do srodka pomieszczenia wystraczy rolke przewrocic "na plecy" i jedziemy powrot w przeciwna strone.

Jedyne co mnie troche porazilo to ilosc spinek jakie zuzylem... 200 sztuk na sama tylko kuchnie, 61 metrow rorki.

Jutro zebranie w szkole wiec pewnie nie uda sie nic podciagnac, ale moze we wtorek polozymy jadalnie...

Jedyna niefajna czynnosc to rozkladanie folii pod rurki... zwija sie ciagle, fatalnie sie tnie nozykiem... ciagle sie przesowa, kratki nie chca pasowac itp...

dlatego jest to zadanie dla podwładnych:lol2: swoją drogą...faktycznie wymaga cierpliwości i opanowania ;)

zdjęć niestety brak...jakoś nie było kiedy

Zaczalem rozkladac podlogowke... fajne to :)

..

..folię przypinaj w rogach tymi spinkami do rur a pasy foli sklejaj tasmą klejącą ... nic się nie przesunie.

tnij nozyczkami a nie nożem..

pozdro

NETbet

..folię przypinaj w rogach tymi spinkami do rur a pasy foli sklejaj tasmą klejącą ... nic się nie przesunie.

tnij nozyczkami a nie nożem..

pozdro

NETbet

Przypinamy ocynkowanymi papiakami :) pasy oczywiscie sklejamy szeroka tasma bezbarwna, Gosia ciela nozyczkami a mnie nie chcialo sie isc do domu wiec cialem czym popadnie (czytaj: nozykiem)

Wiem, że to może zbyt późno, ale może przyda się następnym czytającym dziennik - kładąc na styropian folię nieodzowna jest taśma dwustronna. Nakleja się ją na styropian na początku rozwijanego odcinka, przykleja/przykłada odpowiednio do miejsca z którego rozciągamy oraz do sąsiedniego pasa folii i lecimy do docelowego miejsca. Tam odcinamy folię na odp. długości, przyklejamy taśmę dwustronną i gotowe. Brałem udział w tym roku przy wykonywaniu ogrzewania podłogowego na hali o pow. 700 m2 i tam się trochę narozwijałem tej folii.

Co ile cm robisz pętlę? My tam robiliśmy co 10 cm ze względu na kubaturę pomieszczenia;)

Dafi, dzieki za rade.

Rozstawy rurek jade wg projektu, od 10 do 30 cm, zaleznie od pomieszczenia, rodzaju posadzki, kubatury, liczby okien, oczekiwanej temperatury i diabli wiedza co tam jeszcze ASOLT bral pod uwage :)

Czy diabli wiedzą co brałem jeszcze pod uwagę tego nie wiem. Najwazniejsze do obliczen są straty w danym pomieszczeniu, rodzaj wykonczenia podłogi, temperatura pomieszcznia, umiesjcowienie (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, strop zewnętrzny, itd.) max dlugosci pętli, dT (przechłodzenie) oraz jakosc izolacji termicznej pod pętlami oraz temp zasilania. I to by było na tyle.

no i stało się...Inwestorka mama Małgorzata od dzisiaj objęła nowe stanowisko: zostałam przewodniczącą Trójki Klasowej Rodziców Id:D

a co...trzeba się udzielać (ponoć, im więcej obowiązków, tym lepsza organizacja;))

U mnie też Id... mam nadzieję, że nie dostapię zaszczytu w tym roku ;) Byłam 2 lata temu w przedszkolu :)

Pytanie mam do Was: czy macie zamiar ocieplać w tym roku dom? Czy będziecie zimować mury?

jak dostaniemy kredyt, chcemy robić dach, okna, ogrodzenie i ocieplenie właśnie.

A dużo osób przekonuje mnie, że z tym ociepleniem to zły kierunek....