netbet 10.09.2013 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 no własnie... do czego Ci taki pex? ogrzewanie? podejście do rodzielacza? jakiś coś? dobra rada ( przećwiczona ) ...rób w miedzi i lutuj! jak najmniej skręcaj! planuj tak instalkę jej łączenia żebyś mógł fragmenty demontować ( kłaniają sie śrubunki ) pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.09.2013 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Sprezyne juz mam - wlasnie w BIMs wczoraj kupilem. PEX 25 jest na zasilanie obu rozdzielaczy, oba konce kazdej rurki powyzej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 10.09.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 hej hop:) nie mogę nie napisać...Tomek niedawno mi doniósł, że dojechały do niego do pracy dziś...NASZE DRZWI!!!!!! normalnie już nie mogę się ich doczekać:lol2:ale jestem ciekawa, jak się prezentują na żywo...rety, rety, niech już będzie ta 17:00... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 10.09.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Sami te drzwi wstawiacie jak zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.09.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Tak, sami. Z tym ze oczywiscie dopiero po posadzkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 10.09.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 podejście można też zrobić w PP, ale jak już masz wąż do tego, to rób z tego co masz;). A kształtki zaciskane, czy skręcane na śrubunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.09.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Przy rozdzielaczu mam zawor 1" ze srubunkiem i do niego kolano 1"-->PEX25 skrecane. Na kazdym rozdzielaczy po 2 takie zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 12.09.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 No i jak te drzwi, wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 12.09.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 No, pokaż już te drzwi Chciałoby się w nie zapukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 12.09.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) drzwi wydają się śliczne, wydają się, bo niestety ich nie rozpakowaliśmy całych, bo nie mamy ich gdzie przetrzymywać takich rozpakowanych, a jest to "profesjonalnie" teraz zrobione/zabezpieczone, więc szkoda nam było je odpakowywać tak zupełnie. Rozcięliśmy tylko kawałek streczu, aby sprawdzić kolor, zajrzeć, czy nie są uszkodzone, porysowane itp. i zastreczowaliśmy ponownie;)kolor jest naprawdę super-jak dla mnie idealny, drzwi wydają się bardzo porządne, starannie wykonane...a i klamka baaardzo mi się podoba... poza tym...ja walczę z przeziębieniem, Tomek dziubie przy rurkach, może w weekend nadrobię zaległości zdjęciowe:) Edytowane 12 Września 2013 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinaciosaniec 14.09.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A to gratuluję dobrego zakupu, już nie mogę doczekać montażu. Mam nadzieję, że jaką fotkę wrzucicie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.09.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Zaczalem rozkladac podlogowke... fajne to Jedyna niefajna czynnosc to rozkladanie folii pod rurki... zwija sie ciagle, fatalnie sie tnie nozykiem... ciagle sie przesowa, kratki nie chca pasowac itp... Ale rurki juz ida fajnie I bez wiekszego problemu mozna to robic jednoosobowo z 200 metrowej rolki... tylko metode trzeba miec Turlanie calej rolki zdecydowanie odpada. Szpula sie rozypuje, przewraca i jest dupa. Zdecydowanie lepiej jest rzucic cala rolke na srodek pomieszczenia i sobie rozwijac w miare ukladania sciezek. Po dojsciu do srodka pomieszczenia wystraczy rolke przewrocic "na plecy" i jedziemy powrot w przeciwna strone. Jedyne co mnie troche porazilo to ilosc spinek jakie zuzylem... 200 sztuk na sama tylko kuchnie, 61 metrow rorki. Jutro zebranie w szkole wiec pewnie nie uda sie nic podciagnac, ale moze we wtorek polozymy jadalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 15.09.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jedyna niefajna czynnosc to rozkladanie folii pod rurki... zwija sie ciagle, fatalnie sie tnie nozykiem... ciagle sie przesowa, kratki nie chca pasowac itp... dlatego jest to zadanie dla podwładnych:lol2: swoją drogą...faktycznie wymaga cierpliwości i opanowania zdjęć niestety brak...jakoś nie było kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.09.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Zaczalem rozkladac podlogowke... fajne to Jedyna niefajna czynnosc to rozkladanie folii pod rurki... zwija sie ciagle, fatalnie sie tnie nozykiem... ciagle sie przesowa, kratki nie chca pasowac itp... .. ..folię przypinaj w rogach tymi spinkami do rur a pasy foli sklejaj tasmą klejącą ... nic się nie przesunie. tnij nozyczkami a nie nożem.. pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.09.2013 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 ..folię przypinaj w rogach tymi spinkami do rur a pasy foli sklejaj tasmą klejącą ... nic się nie przesunie. tnij nozyczkami a nie nożem.. pozdro NETbet Przypinamy ocynkowanymi papiakami pasy oczywiscie sklejamy szeroka tasma bezbarwna, Gosia ciela nozyczkami a mnie nie chcialo sie isc do domu wiec cialem czym popadnie (czytaj: nozykiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 16.09.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Wiem, że to może zbyt późno, ale może przyda się następnym czytającym dziennik - kładąc na styropian folię nieodzowna jest taśma dwustronna. Nakleja się ją na styropian na początku rozwijanego odcinka, przykleja/przykłada odpowiednio do miejsca z którego rozciągamy oraz do sąsiedniego pasa folii i lecimy do docelowego miejsca. Tam odcinamy folię na odp. długości, przyklejamy taśmę dwustronną i gotowe. Brałem udział w tym roku przy wykonywaniu ogrzewania podłogowego na hali o pow. 700 m2 i tam się trochę narozwijałem tej folii. Co ile cm robisz pętlę? My tam robiliśmy co 10 cm ze względu na kubaturę pomieszczenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.09.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Dafi, dzieki za rade. Rozstawy rurek jade wg projektu, od 10 do 30 cm, zaleznie od pomieszczenia, rodzaju posadzki, kubatury, liczby okien, oczekiwanej temperatury i diabli wiedza co tam jeszcze ASOLT bral pod uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 16.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 no i stało się...Inwestorka mama Małgorzata od dzisiaj objęła nowe stanowisko: zostałam przewodniczącą Trójki Klasowej Rodziców Id:Da co...trzeba się udzielać (ponoć, im więcej obowiązków, tym lepsza organizacja;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dafi, dzieki za rade. Rozstawy rurek jade wg projektu, od 10 do 30 cm, zaleznie od pomieszczenia, rodzaju posadzki, kubatury, liczby okien, oczekiwanej temperatury i diabli wiedza co tam jeszcze ASOLT bral pod uwage Czy diabli wiedzą co brałem jeszcze pod uwagę tego nie wiem. Najwazniejsze do obliczen są straty w danym pomieszczeniu, rodzaj wykonczenia podłogi, temperatura pomieszcznia, umiesjcowienie (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, strop zewnętrzny, itd.) max dlugosci pętli, dT (przechłodzenie) oraz jakosc izolacji termicznej pod pętlami oraz temp zasilania. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asti 17.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no i stało się...Inwestorka mama Małgorzata od dzisiaj objęła nowe stanowisko: zostałam przewodniczącą Trójki Klasowej Rodziców Id:D a co...trzeba się udzielać (ponoć, im więcej obowiązków, tym lepsza organizacja;)) U mnie też Id... mam nadzieję, że nie dostapię zaszczytu w tym roku Byłam 2 lata temu w przedszkolu Pytanie mam do Was: czy macie zamiar ocieplać w tym roku dom? Czy będziecie zimować mury? jak dostaniemy kredyt, chcemy robić dach, okna, ogrodzenie i ocieplenie właśnie. A dużo osób przekonuje mnie, że z tym ociepleniem to zły kierunek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts