Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brakuje nam 4 tysiecy do 130 kawalkow... Malo? duzo? Dla nas duzo... choc z drugiej strony to jeszcze az 74 tysiace do planowanego limitu :D

Ja dodam tylko, że wcale nie oszczędzaliśmy na wszystkim...tzn. staraliśmy się, ale stwierdziliśmy, że nie na wszystkim warto. Przykład: okna nie należały do tanich;)

hmmmm.. no fakt, na wszytskim nie oszczedzalismy...

Lista rzeczy na ktorych nie oszczedzalismy

1. okna

2. instalacja CO

koniec listy :)

a na prądzie oszczędzaliśmy Panie Tomaszu?z pewnością NIEEE...nadproża można było z cegły sobie dziubać, beton kręcić w betoniarce, za wszelkie transporty nie płacić, dach samemu odeskować i papę położyć...mam wymieniać dalej?;-P

Za wykonanie wiezby ekipa wziela 3600 PLN

Dodatkowo za deskowanie i polozenie papy placilismy 2200 PLN

Dodatkowo zamiast blach laczacych uzywali wkretow ciesielskich ktore kupili sami i na koniec przedstawili za nie fakture. Wyszlo ok 400 zlotych, kupili wiecej, ale czesc zostala wiec zwrocili je do hurtowni i policzyli tylko za te wykozystane.

Dachu mamy jakos 200 metrow kwadratowych.

Calosc zajela im 6 dni, zaczeli w poniedzialek, skonczyli w sobote wieczorem. Sama wiezbe stawiali do czwartku chyba, potem zaczeli deskowanie.

Kierownik nie mial zadnych zastrzezen dotyczacych ich pracy i wykonania wiezby.

Bralismy od nich rowniez drewno.

Tomku, Gosiu - gratuluje wylewek :) (i cichaczem zazdraszczam ;) ).

I pytanie za 100 punktów: dlaczego w pierwszej kolejności wylewki, a nie tynki?

W głowie mi się utarło, że taka ma byc kolejność...

Drzwi - prześliczne!!!!! Zajrzałam na stronkę producenta i widzę, że "mój" kolor też jest ;)

My preferujemy brąz. Takie też będą okna :)

Gratuluję wyniku finansowego. I życzę dalszych sukcesów na tym placu boju ;)

Wylewki dlatego ze... tynkow nie bedzie :) Na calosci bede kleil plyty GK wiec najpierw trzeba bylo zrobic posadzke aby plyty nie naciagnely wilgoci.

ee... to kolejny mit który mogę obalić.

robiłem wylewki na piętrze przy zrobionych skosach i sufitach.

na częsci ścian też były płyty...

nic się nie stało, nic nie wypaczyło...

Aaaaaaaaaaaaaa :) w te mańke ;)

Robisz tak bo wygodniej (??), czy taniej?

Taniej, czyli dla nas wygodniej :)

Po za tym laik bez doswiadczenia jak ja plyty moze poprzyklejac sam (kleil bede na klej w piance jak Bure Kocury). Kupie sobie podnosnik do plyt i w pojedynke opierdziele i sufity na parterze i poddasze (a podnosnik sie potem odsprzeda:)). Z tynkowaniem to by nie przeszlo, sam bym sie nie podjal, a wykonawcy na naszej budowie wybitni mnie irytuja :) Zawsze chodzi im o to samo - chca od nas kase, a to mnie wkurza ;)

Z tym podnosnikiem do płyt też tak kombinowałem. Ale jak przyszło co do czego to szkoda mi było kasy na kupowanie. Kupic zawsze łatwo trochę trudniej to później sprzedać. Sprokurowałem sobie własnoręczny podnośnik z odpadów pobudowlanych (drewno) i biurowych (kółka od fotela) :yes:

Klejenie płyt to pikus ale pogipsowanie tego i szlifowanie szczególnie sufitów do przyjemnych już nie należy, Ja to mam już za sobą uff całe szczęscie. Zyczę równych powierzchni :yes:

Na parterze mamy jakies 100m2 sufitu, drugie tyle liczac skosy pewnie sie uzbiera na gorze. Przyjmuje ze bede to robil sam - zeby sie nie przeliczyc... ;)

Aby taki podnosnik zrobic tez cos trzeba miec, z "niczego" raczej nie powstanie. Potrzeba na to poswiecic tez troche czasu, wazna jest tez ergonomia, pozniejsza wygoda i tempo pracy...

Wypozyczenie takiego podnosnika to koszt kolo 20-25 PLN na dobe (pomine juz transporty), zakup na wlasnosc to 450 PLN (nowy).

Uwazam ze bez wiekszego problemu udalo by sie taki wynalazek, po 1 robocie "puscic" za 60-70% ceny zakupowej... Zatem koszt wygodnej, szybkiej i wzglednie bezpiecznej pracy to jakies 150-180 zlotych. Uwazam ze sprawa jednak jest warta rozwazenia...

Na parterze mamy jakies 100m2 sufitu, drugie tyle liczac skosy pewnie sie uzbiera na gorze. Przyjmuje ze bede to robil sam - zeby sie nie przeliczyc... ;)

Aby taki podnosnik zrobic tez cos trzeba miec, z "niczego" raczej nie powstanie. Potrzeba na to poswiecic tez troche czasu, wazna jest tez ergonomia, pozniejsza wygoda i tempo pracy...

Wypozyczenie takiego podnosnika to koszt kolo 20-25 PLN na dobe (pomine juz transporty), zakup na wlasnosc to 450 PLN (nowy).

Uwazam ze bez wiekszego problemu udalo by sie taki wynalazek, po 1 robocie "puscic" za 60-70% ceny zakupowej... Zatem koszt wygodnej, szybkiej i wzglednie bezpiecznej pracy to jakies 150-180 zlotych. Uwazam ze sprawa jednak jest warta rozwazenia...

Oki każdy robi jak uważa. :)

Inaczej "Wolnoć Tomku w swoim domku" ;)