Tomasz Antkowiak 27.10.2013 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam obserwuje twoj dziennik i mam pytanko, odnosnie ocieplenia fundamentow bo chyba cos pisales ze nie ocieplales w pierwszym roku budowy:) i mam pytanie czy nic sie nie dzialo i ewentualnie jaka to ziemia bo u nas jest piasek i sie zastanawiamy czy moze to w stanie nieocieplonym przezimowac:)czy nic sie nie bedzie dzialo bo u nas jest piwnica nie sam fundament, sorki ze tak chaotycznie pisze ale ja tak zawsze:) bylabym wdzieczna za odpowiedz:wiggle: Fundamentow nie ocieplalismy jak dotad. Zrobimy to razem z elewacja. Na zime na wybudowanych wiosna fundamentach staly sciany nosne parteru, na scianach lezal strop oraz staly murki scianki kolankowej. Srodek byl zasypany piaskiem, warstwami zageszczony i wylana byla podloga na gruncie (10cm betonu B20). Nic sie zlego nie stalo. Generalnie mamy grunt piaszczysty i bardzo sucho, jednak czesc ziemii ktora przywiezlismy do podniesienia poziomu gruntu byla nieco gliniasta. Jak bedzie w przypadku piwnicy to nie wiem. U nas funfament zostanie ocieplony wraz z elawacja - czyli bede musial go odkopac. Nie wyobrazam sobie odkopypywac piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.10.2013 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Tomku ! Rozumiem , że zamrożona skrzynka dobrego szampana to w domu na dr. Gosię czekała !!! GRATULACJE !!! Nie ale na otarcie lez kupilismy welne na pierwsza warstwe na poddasze. Miedzy krokwie pojdzie 15cm welny ISOVER SUPERMATA 0.033, i pozniej kolejne 15 tej samej welny na krokwie poprzecznie. Do obliczen przyjmowalismy wprawdzie URSE Platinum 0,032 o grubosci 28cm, ale zastepujac ja 30 cm w/w welny i tak uzyskujemy ciut wiekszy opor cieplny, wiec zmiana jest "na plus". I tutaj pytanie bedzie. Chce zabudowe poddasza powiesic na wieszakach poddaszowych grzybkowych, ale musialbym je przykrecic juz teraz - przed welna. Skolei wieszaczki typu ES moglbym poprzykrecac pozniej... Generalnie ISOVER w swoich poradnikach pokazuje raczej grzybki... i chyba tak wlasnie zrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Gratulacje dla Pani dr. inż Tomaszu zrób z grzybkami i nie zmieniaj decyzji a będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 27.10.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Gosia gratulacje nie dziwię się, że Tomek pęka z dumy. ani przez chwilę nie wątpiłam, że będzie pełen sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwaKrzys 27.10.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Fundamentow nie ocieplalismy jak dotad. Zrobimy to razem z elewacja. Na zime na wybudowanych wiosna fundamentach staly sciany nosne parteru, na scianach lezal strop oraz staly murki scianki kolankowej. Srodek byl zasypany piaskiem, warstwami zageszczony i wylana byla podloga na gruncie (10cm betonu B20). Nic sie zlego nie stalo. Generalnie mamy grunt piaszczysty i bardzo sucho, jednak czesc ziemii ktora przywiezlismy do podniesienia poziomu gruntu byla nieco gliniasta. Jak bedzie w przypadku piwnicy to nie wiem. U nas funfament zostanie ocieplony wraz z elawacja - czyli bede musial go odkopac. Nie wyobrazam sobie odkopypywac piwnicy... dzieki za info wlasnie problem polega na tym czy mozna zostawic niezasypane:) no nie wiem pomyslimy jeszcze o tym;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.10.2013 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wieszaki kupione, wkrety kupione... czekam tylko az przyjda wieszaki i zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 29.10.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Gosiu! Dopiero doczytałam! Gratuluje Pani dr To co teraz habilitacja? Edytowane 29 Października 2013 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 29.10.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wieszaki kupione, wkrety kupione... czekam tylko az przyjda wieszaki i zaczynamy No to czeka cie niedługa zabawa z profilami. Fajna częśc budowania. Z wełną niestety już jest trochę gorzej. Ale najgorsze to gipsowanie. Dla mnie to była trauma Dajesz między krokwie 15cm. Czy to już jest max? czy ewentualnie mozesz dać 18cm? Nie znam szerokości waszych krokwi. Powodzenia w ocieplaniu. I zaopatrz się jeszcze w dobrą maseczkę i dobre gogle ochronne to cholerstwo się nieźle pyli. Szczególnie uważaj na oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.10.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Rewo, krokwie mamy 20cm, ale uznalem ze wole ciut odnizyc poziom sufity na poddaszu niz zmiejszaj przerwe miedzy welna a deskowaniem. Na razie damy tylko 1 warstwe welny, aby miec na zime troche cieplej. Pozniej planuje klejenie plyt na dole (na pianke, wiec bedzie sucho) i jak sie uda to uzupelnienie welny, profile i paroizolacje. e Edytowane 29 Października 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 29.10.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 2 cm dylatacji między deskowaniem a wełną jest wystarczające ale doskonale cię rozumiem Płyty k-g na klej w piance to dobry wybór. Praca szybsza, czystsza i płyty dają mniej głuchy pogłos niż na tradycyjnym kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 30.10.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Gosiu! Dopiero doczytałam! Gratuluje Pani dr To co teraz habilitacja? dziękuję Kwitko:) nie chciałam o tym pisać, ale co tam - będę miała na pamiątkę w dzienniku, gdybym zapomniała kiedy to było... póki co-muszę nadgonić inne sprawy, które zaniedbałam w ostatnim czasie...zobaczymy, co będzie dalej chociaż Tomasz mówi, że już nie może patrzeć na te moje książki i notatki:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.10.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czy warto dolozyc kilka PLN do m3 i kupic styropian frezowany na elewacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 30.10.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Wydaje mi się, że warto.. my mieliśmy z frezem.. zawsze to nie trzeba dwóch warstw kłaść i dodatkowy klej też odpada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.10.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 I wszystko jasne. Dziekuje! Zatem bedzie 15cm grafitowego 0.031 z frezem na elewacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 31.10.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Ja kładłem bez frezu ale teraz dopłaciłbym te parę zł na frez. Suma sumarum wychodzi taniej bo mniej pianki wtedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 31.10.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Gratulacje za dodatkowe literki przed nazwiskiem Ile dajecie za grafitowe teraz? (o ile mozna spytac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 31.10.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 196 pln + 7,5pln za frez ceny brutto z FV na 23%styropian STYROPOZ 031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 04.11.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Od tygodnia czekam na zakupione wieszaki i juz mlodych dostaje powoli... Polozylem welne w jednym pokoju, obilem papiakami wszytskie krokwie aby sobie ulatwic ukladanie welny, ale nie chce tego robic bo bede sie potem mordowal z wieszakami (i tak juz bede sie meczyl w tym jednym pokoju)... ehhh Gdyby komus przyszlo do glowy kupowac to przez internet to NIE POLECAM firmy IKA BUD z Radwanic. Tydzien temu dostali od nas przelew, w miniona srode udalo mi sie tam dodzwonic i otrzymalem zapewnienie ze "wyszlo wczoraj" (czyli we wtorek 29.10) kurierem. Od tego czasu cisza. Numeru listu nie sa w stanie podac, telefonow nie odbieraja, tylko SMSy dostaje ze albo "sa na spotkaniu" albo "zadzwonia ok 17" i na tym sie konczy kontakt. tu ich strona na Allegro http://allegro.pl/my_page.php?uid=8996020 Na pocieszenie kupilismy tymczasem okna dachowe Uznalismy ze nie stac nas na drogie dobre drewniane okna... i kupilismy tansze PCV Polskie okna produkcji Dobroplastu. Malo o nich opinii w internecie wprawdzie... no ale trudno. Moze my napiszemy jakas opinie dla potomnych zainteresowanych. Kupilismy model Skylight rozmiar 78x140 z szarym oblachowaniem i szarym kolnierzem. 2 sztuki. I tu nalezy sie pochwala dla sprzedawcy. Wczoraj okna kupilismy a dzis 15 po 8 bylem juz po rozmowie ze sprzedawca i mialem info ze okna na 100% dzis zostana wyslane, tymczasem kilka minut po 12 byl juz numer listu i teraz okna sa w drodze, jutro maja byc u nas polecam za sprawna obsluge (i fajne ceny) http://allegro.pl/my_page.php?uid=11357724 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.11.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Żeby tydzien wysyłać wieszaki grzybkowe to faktycznie nie najlepiej o nich świadczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.11.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Dzis wreszcie dostalem numer paczki... podobno pierwsza paczka wrocila bo byla zle zaadresowania... taaaa... jasne... no ale dobra, wazne ze sa juz w drodze Tymczasem dotarly nasze okna Nie mialem jeszcze okazji aby je rozpakowac, ale i tak jestem pod wrazeniem sprawnego dzialania sprzedawcy. Chcialbym jeszcze poradzic sie w pewnej nie dajacej mi spokoju kwestii... mianowicie wysokosc pomieszczen... glownie na dole Aktualnie od posadzki do stropu mamy 2,72m, czyli calkiem sporo. Na to przyjda plytki i zrobi sie 2,7 metra. Na sciany oraz sufity bedziemy kladli plyty GK. Na scianach na pianke, na sufit na stelazu. W suficie chce ukryc tes jakies punkty swietlne. Plyty GK w pobliskim markecie budowlanym dostepne sa w dlugosciach 2, 2,6, oraz 3 metry, przy czym cena plyt 2 i 3 metrowych jest absurdalna w porownaniu do plyt 2,6 metra. Uwazam ze najbardziej rozsadnym i ekonomicznie uzasadnionym rozwiazaniem bylo by kupowanie na sciany plyt 2,6 metra i wlasnie ta wysokosc przyjac za docelowa wysokosc pomieszczenia. Wiem ze norma mowi ze ma byc minimum 2,5 metra, wiec tu mamy warunek spelniony... ale z drugiej strony czy nie bylo by warto powalczyc jeszcze o 50mm i miec salon 2,65 ? Tyle ze wtedy nalezalo by brac inne plyty i za nie pzeplacac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts