Kamila i Marcin 05.11.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 na górze mamy 2,6-2,7 (pomijając skosy) a na dole 2,5m, szczerze? dla mnie to jest niezauważalne.. fakt, że na górę chodzę okazjonalnie raz na 2-3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 05.11.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Masz spory salon i przez to powalczyłbym o jak najwyższy sufit, w mniejszych pomieszczeniach nawet 2,5m nie wygląda źle, ale już w sporym pomieszczeniu robi to zdecydowanie inne wrażenie. IMHO walczyłbym o zostawienie 2,7, minimum 2,65 jeśli już koniecznie KG musi być na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.11.2013 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Masz spory salon i przez to powalczyłbym o jak najwyższy sufit, w mniejszych pomieszczeniach nawet 2,5m nie wygląda źle, ale już w sporym pomieszczeniu robi to zdecydowanie inne wrażenie. IMHO walczyłbym o zostawienie 2,7, minimum 2,65 jeśli już koniecznie KG musi być na suficie. no i wlasnie... inne wrazenie pytalem troche przewrotnie bo nie dalej jak w niedziele bylem w pomieszczeniu blisko 100m2 o wysokosci 2,62 i mialem wraenie ze jest mega mega wysoko... az do chwili kiedy zmierzylem zalezy mi na tym 2,60 ze wzgledow praktyczno ekonomicznych - wysokosc najpospolitszych plyt GK - nie musial bym ich ani docinac marnujac spory kawalek, ani dodatkowo szpachlowac 5 centymetrowego paska... i taniej i latwiej i efekt pewnie lepszy i praca szybsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.11.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Cześć! Też mam okna Skylight (5 szt), ale mniejsze- 78x118. Dziś kupiłbym takie jak Twoje. Zależało mi na podwyższonej osi obrotu i one to mają. Nie zauważyłem, żeby się z nimi coś działo... no, muchy obsr...ły Sam montowałem- nie jest to problem. Co do wysokości pomieszczeń, co prawda ja tynkuję ściany, ale też obniżę strop z 2,74m do ok.2,65, żeby pod wiązarem przepuścić np. płaskie rury od wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.11.2013 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Dezet, ciesza mnie Twoje slowa. A uciesza mnie jeszcze bardziej jak podpowiesz jak ten cholerny kolnierz uszczelniajacy poskladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Na youtubie pełno filmików z montażem okien, kołnierzy i tych dupereli.. Marcin najpierw sie kształcił oglądając filmiki a potem zamontował wszystkie połaciówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.11.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Gdyby komukolwiek przyszlo do glowy kupic wieszaki na poddasze lub cokolwiek innego od firmy IKABUD z Wroclawia to niech tego nie robi... Nasze wieszaczki ktore przez tydzien z hakiem sie wysylaly wczoraj wreszcie zostaly wyslane... dostalem nawet numer listu... ale jak sie okazalo bledny, na szczescie udalo sie z DPD ustalic wlasciwy numer i jakiez bylo moje zdziwienie jak sie okazalo ze owszem, wieszaczki sa juz u kuriera w doreczeniu, ale jakims cudem wyslano je adres na ktory miala byc tylko faktura. Adres jaki podalem do wysylki widocznie gdzies im k...rwa przez ten ponad tydzien widocznie sie zapodzial... PORAZKA po prostu. tutaj ich stronahttp://www.ikabud.pl/ a tu oni na allegrohttp://allegro.pl/my_page.php?uid=8996020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.11.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Na youtubie pełno filmików z montażem okien, kołnierzy i tych dupereli.. Marcin najpierw sie kształcił oglądając filmiki a potem zamontował wszystkie połaciówki Niby tak... ale trudnosc u nas polega na tym ze okno montujemy juz teraz, w dachu wtepnie pokrytym papa, a docelowe pokrycie bedzie dopiero kiedys tam Generalnie gdyby dookola byla blacha czy dachowka to nie milabym z tym problemu, jednak u nas okna musze byc wyniesione na latach ikontrlatach i uszczelnione papa gdzies tam pod kolnierzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.11.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ja zakładałem okna na łatach, ale potem już blachodachówka docelowo. Co mogę poradzić? Jeśli docelowo wysokość łat i kontrłat jest odpowiednia to jedyne wyjście na dachu zamocować je (po kawałku) tak docelowo i na to kołnierz z oknem. Papę musiałbyś wywinąć potem raczej na kołnierz niż pod niego, zwłaszcza z góry. Jeśli deszcz będzie padał, to może jednak od góry wniknąć pod okno, lepiej ją puścić górą niech leci od razu kołnierzem. No i myślę, że konieczne byłoby dokładne wymierzenie umiejscowienia łat od okapu, żeby okno nie wyszło w dziwnym miejscu- gdzie nie będzie można zamocować ościeżnicy. Dolny pas elastyczny w oknie jeśli przykleisz teraz do papy, nie będzie możliwe jego oderwanie od niej. Może spróbować podkleić z folią ochronną na silikon dekarski i ze 3 gwoździe do papy. Zostawisz luzem to wiatr będzie majtał i może się urwać. Kurcze- ciężko będzie... Na ościeżnicy dookoła jest pasek klejący do przyklejenia membrany- nie wiem czy papa się tego złapie. Tu taki mix okienny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.11.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 a to Twoje filmy wlasnie ? ogladalem je przed zakupem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.11.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Tak- moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.11.2013 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 a wez mi jeszcze wyjasnic to zdanie: No i myślę, że konieczne byłoby dokładne wymierzenie umiejscowienia łat od okapu, żeby okno nie wyszło w dziwnym miejscu- gdzie nie będzie można zamocować ościeżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.11.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Chodzi mi o założenie kontrłat na wielokrotności odległości docelowego pokrycia- blachodachówki (u mnie kontrłata co 35cm). Można nie mierzyć, ale będziesz musiał dołożyć kontrłaty- może niepotrzebnie mącę? Na ww filmiku w 1:10min - do łaty przykręcone kątowniki i w 1:26 widać drugą kontrłatę dołożoną na dole okna (wcześniej miało być mocowane niżej, dlatego brak 2 kontrłat poniżej okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.11.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 U nas nie bedzie blachodachowki, bedzie blacha trapezowa lub rabek, tak wiec chyba nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A skoro taka blacha, to faktycznie problemu nie ma;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.11.2013 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Wreszcie dotaly te cholerne wieszaki Mam dzis nadzieje troche podgonic zaleglsci I moze tez jakies zdjecia szanowna pani dr inż zrobi... Wg prognoz pogody jutro nie ma u nas padac, wiec jestem umowiony z kolega z pracy ze zamontujemy okna. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 08.11.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) I moze tez jakies zdjecia szanowna pani dr inż zrobi... tiaaaaaaa...wiedziałam, że będzie złośliwy... szanowna pani domu zarobiona jest... ale zrobiła kilka...tylko było ciemno i nie są zbyt dobrej jakości Iwestor tyra, a pozostali...czytają przy herbacie Edytowane 8 Listopada 2013 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.11.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Bylbym zlosliwy gdybym napisal ze te zdjecia to takie aktualne sa ze hohohoho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 08.11.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Co z wentylacją połaci pod papą? Przy murłacie wszystko szczelnie pianą obleciane. Na zdjęciach wygląda jak byś wełnę miał tej samej grubości co wysokość krokwi. Nie zostawiasz tam żadnej pustki na wentylację połaci pod deskami i papą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.11.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Krokwie 20cm, welna 15cm. Przy murlacie na razie jest wszytsko na szczelnie bo nam wialo Jak bede robil elewacje to miedzy kazda pare krowki pod deskowaniem pojda wywietrzniki aby w ta przestrzen 50mm miedzy welna a deska moglo wpadac swierze powietrze spod okapu. Przy docelowym kryciu dachu bedzie tez zrobiony wywiew w kalenicy. Na razie z przyczyn oczywistych nie moge tego zrobic bo dach ma byc szczelny Edytowane 8 Listopada 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts