Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powoli, mozolnie ale do przodu...

a to kilka plyt przykleje, a to kilka puszek osadze, szafe sterownicza prawie skonczylem...

Na 23.01 mamy umowiona ekipe ktora postawi nam w plocie szafke z pradem... a Pani Podwykonawca Enei obiecala ze do konca lutego wszytso papierkowo zalatwia i bedzie odbior i mozliwosc montazu licznika.

Przy okazji zaczelismy dzialac z gazem, woda i kanaliza... Oj oby ta zima w tym roku nie nadeszla... i oby sie US sprezyl ze zwrotem VATu :D

Z informacji mnie wesolych to niestety po pomiarach okazalo sie ze aby wpiac sie do nitki kanalizacji miejskiej bedziemy musieli zainstalowac na dzialce przepompownie :/

Na ok 50 metrach dlugosci mamy raptem 20 cm roznicy, a przy takiej dlugosci i kilku zakretach nie zaryzykuje odprowadzania grawitacyjnego :/ Nie mam najmniejsej ochoty wiecznie tego przepychac... :(

Witaj Tomku.

Zauważyłem że na ścianie fundamentowej nie dałeś styropianu?

Sam jestem na tym etapie i tak się zastanawiam czy to robić.....?

Piwnicy nie mam, grunt suchy, ściana podobnie jak u Ciebie ponad 1 m nad gruntem rodzimym.....

Zauważyłeś jakieś ,,-" odnośnie braku tego XPS-u?

Fajna blacha, no i też mat bym wybierał ( u siebie mam;) ) Przy blachodachówce odległość między łatami przeważnie 35cm, tu można dać więcej, ale czy 50cm to nie za dużo?. Nie pamiętam jak będzie wyglądał Twój dach, ale u siebie na garaż zamówiłem odcinek 6mb i to jest na samodzielne montowanie za dużo. Lepiej zamawiać 2 odcinki na skos.

Nie pamiętam jak będzie wyglądał Twój dach, ale u siebie na garaż zamówiłem odcinek 6mb i to jest na samodzielne montowanie za dużo. Lepiej zamawiać 2 odcinki na skos.

Na dachu tescia montowalismy z kumplem z pracy w dwojke odcinki po 11mb trapezowki T20 z Ruukki:) U nas beda najdluzsze po ok 7,5 metra, wiec sadze ze da rade z jednego kawalka :)

Rozstaw dawalismy chyba 40cm od osi do osi laty.

Gdzieś kiedyś słyszałem że powyżej 6m spadu połaci powinno się długość dzielić na pół. Wszystko przez rozszerzalność temperaturową stali. Przy blachodachówce takiego problemu nie ma bo ta ma przetłoczenia poprzeczne i na nich ma możliwość rozciągania się. Ale to teoria bo pamiętam że kiedyś sprzedałem 13mb T18 ;)

Pomijając powyższe - zdecydowanie lepiej wygląda jeden arkusz przez całą długość spadu i tak też zdecydowana większość ludzi robi.

No ładnie zaczyna się to prezentować :yes: W jaki sposób płyty pójdą do góry. Podnośnikiem ?

PS Wnioskuję po brakujących wąskich paskach w górze ścian że będzie jeszcze jeden poziom profili :) Albo zdjęcie źle oddaje poziom profili względem końca płyt ściennych

Edytowane przez rewo66

Profile sa aktualnie na wysokosci 263cm, i to jest od 0,5 do 1cm powyzej konca plyt.

0,3 szczeliny pomiędzy płytą ściany a płytą sufitu - gites majones!

0,5 szczeliny pomiędzy płytą ściany a płytą sufitu - tak se

1,0 szczeliny.... dramat do obróbki

bo:

co tam dasz?

1 cm akrylu?

1 cm kleju gipsowego i obrobisz "na sztywno"?

zobaczysz jak zaczniesz wykańczać... nie żebym krakał.... ale przerabiałem to i przerabiam obecnie na poddaszu...

Więc w niektórych miejscach płyty ścienne schowaja sie na 7,5 mm i tu w miarę ok ale w niektórych będzie to tylko 2,5 mm i tu może byc problem. Nie żebym krakał. Co do szczelin w poziomie między płytą sufitu a ścienną to netbet dobrze gadają tfu piszą o,3mm jest "gutes majones" ;) Większe to już większy problem. Tez to przeszedłem.

netbet, nie zrozumiales mnie

Plaszczyzna profili jest 0,5 do 1 cm powyzej kranca plyt pionowych. Wiec po przykreceniu plyt poziomych plyty pionowe (ich konce) schowaja sie powyzej plaszczyzny sufitu. Jak wroce zbudowy to Ci to narysuje.

nie musisz rysować... kumam o co kaman...:lol:

chcesz zejść sufitem na ścianę.... ale jak masz gdzie 12mm różnicy - będziesz miał "zagwostkę" do obrobienia...

tak jeszcze podpytam - jaki Ty masz tam rozstaw tych CD? i co ci dadzą te "drogie" poprzeczki pomiędzy CD? (poprzeczka + 2x łacznik )

( bo chyba te chcesz wstawić? )