Gosia_A 07.01.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 DrKubus: zapraszamy ponownie...fajna z Was Rodzinka, Tomasza (zresztą mnie chyba też) szczególnie "uwiodła" najmłodsza Inwestorka... my również trzymamy kciuki za Waszą budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.01.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Powoli, mozolnie ale do przodu... a to kilka plyt przykleje, a to kilka puszek osadze, szafe sterownicza prawie skonczylem... Na 23.01 mamy umowiona ekipe ktora postawi nam w plocie szafke z pradem... a Pani Podwykonawca Enei obiecala ze do konca lutego wszytso papierkowo zalatwia i bedzie odbior i mozliwosc montazu licznika. Przy okazji zaczelismy dzialac z gazem, woda i kanaliza... Oj oby ta zima w tym roku nie nadeszla... i oby sie US sprezyl ze zwrotem VATu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.01.2014 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Z informacji mnie wesolych to niestety po pomiarach okazalo sie ze aby wpiac sie do nitki kanalizacji miejskiej bedziemy musieli zainstalowac na dzialce przepompownie :/ Na ok 50 metrach dlugosci mamy raptem 20 cm roznicy, a przy takiej dlugosci i kilku zakretach nie zaryzykuje odprowadzania grawitacyjnego :/ Nie mam najmniejsej ochoty wiecznie tego przepychac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pompiarz1984 12.01.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Witaj Tomku.Zauważyłem że na ścianie fundamentowej nie dałeś styropianu?Sam jestem na tym etapie i tak się zastanawiam czy to robić.....? Piwnicy nie mam, grunt suchy, ściana podobnie jak u Ciebie ponad 1 m nad gruntem rodzimym.....Zauważyłeś jakieś ,,-" odnośnie braku tego XPS-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.01.2014 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Styropianu nie ma bo nie chcialem go zniszczyc na dalszych etapach budowy. Jak bedziemy cieplac elawacje odkopie fundament (pewnie nie az do lawy, ale tak z metr od aktualnego poziomu posadzki odpowie napewno) i wykonam ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.01.2014 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Skolowalem kawalek blachy jaki chcilabym polozyc na dachu Gosia sie wprawdzie zastanawia jeszcze, ale mnie sie ona bardzo podoba ta na zdjeciach to RAL 9007, w powloce poliestrowej. Dla nas raczej widze powloke Pladur (mat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 14.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Całkiem fajny wzór, dobre jest to niskie przetłoczenie. 7-8 lat temu sam sprzedawałem blachy dachowe, ale takiego trapezu jeszcze nie widziałem. Co ile można rozstawiać łaty ? Bierz mat, ma grubszą powłokę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.01.2014 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 To jest T35 ECO z Blachstal 2. Nie pytalem na razie jaki musi byc minimalny rozstaw lat, ale i tak nie bede nabijal ich zadziej niz do ok 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.01.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Fajny wzor tej blachy. Tez bym wziął mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Fajna blacha, no i też mat bym wybierał ( u siebie mam;) ) Przy blachodachówce odległość między łatami przeważnie 35cm, tu można dać więcej, ale czy 50cm to nie za dużo?. Nie pamiętam jak będzie wyglądał Twój dach, ale u siebie na garaż zamówiłem odcinek 6mb i to jest na samodzielne montowanie za dużo. Lepiej zamawiać 2 odcinki na skos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.01.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Nie pamiętam jak będzie wyglądał Twój dach, ale u siebie na garaż zamówiłem odcinek 6mb i to jest na samodzielne montowanie za dużo. Lepiej zamawiać 2 odcinki na skos. Na dachu tescia montowalismy z kumplem z pracy w dwojke odcinki po 11mb trapezowki T20 z Ruukki:) U nas beda najdluzsze po ok 7,5 metra, wiec sadze ze da rade z jednego kawalka Rozstaw dawalismy chyba 40cm od osi do osi laty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 17.01.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Gdzieś kiedyś słyszałem że powyżej 6m spadu połaci powinno się długość dzielić na pół. Wszystko przez rozszerzalność temperaturową stali. Przy blachodachówce takiego problemu nie ma bo ta ma przetłoczenia poprzeczne i na nich ma możliwość rozciągania się. Ale to teoria bo pamiętam że kiedyś sprzedałem 13mb T18 Pomijając powyższe - zdecydowanie lepiej wygląda jeden arkusz przez całą długość spadu i tak też zdecydowana większość ludzi robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ograniczenie chyba dotyczy blachodachówki- długie odcinki strasznie się wyginają poprzecznie. Trapez jednak jest sztywny, więc te 7,5m powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 20.01.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 pojawił się u nas zaczątek sufitu w salonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.01.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) No ładnie zaczyna się to prezentować W jaki sposób płyty pójdą do góry. Podnośnikiem ? PS Wnioskuję po brakujących wąskich paskach w górze ścian że będzie jeszcze jeden poziom profili Albo zdjęcie źle oddaje poziom profili względem końca płyt ściennych Edytowane 21 Stycznia 2014 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.01.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Tak. planuje kupic podnosnik. Ruszt bedzie jednowarstwowy, krzyzowy. Pomiedzy te ktore sa juz przykrecone wstawie jeszcze poprzeczne krotsze kawalki. Plyty beda poprzecznie do tych dlugich. Profile sa aktualnie na wysokosci 263cm, i to jest od 0,5 do 1cm powyzej konca plyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 21.01.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Profile sa aktualnie na wysokosci 263cm, i to jest od 0,5 do 1cm powyzej konca plyt. 0,3 szczeliny pomiędzy płytą ściany a płytą sufitu - gites majones! 0,5 szczeliny pomiędzy płytą ściany a płytą sufitu - tak se 1,0 szczeliny.... dramat do obróbki bo: co tam dasz? 1 cm akrylu? 1 cm kleju gipsowego i obrobisz "na sztywno"? zobaczysz jak zaczniesz wykańczać... nie żebym krakał.... ale przerabiałem to i przerabiam obecnie na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.01.2014 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 netbet, nie zrozumiales mnie Plaszczyzna profili jest 0,5 do 1 cm powyzej kranca plyt pionowych. Wiec po przykreceniu plyt poziomych plyty pionowe (ich konce) schowaja sie powyzej plaszczyzny sufitu. Jak wroce zbudowy to Ci to narysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.01.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Więc w niektórych miejscach płyty ścienne schowaja sie na 7,5 mm i tu w miarę ok ale w niektórych będzie to tylko 2,5 mm i tu może byc problem. Nie żebym krakał. Co do szczelin w poziomie między płytą sufitu a ścienną to netbet dobrze gadają tfu piszą o,3mm jest "gutes majones" Większe to już większy problem. Tez to przeszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 21.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 netbet, nie zrozumiales mnie Plaszczyzna profili jest 0,5 do 1 cm powyzej kranca plyt pionowych. Wiec po przykreceniu plyt poziomych plyty pionowe (ich konce) schowaja sie powyzej plaszczyzny sufitu. Jak wroce zbudowy to Ci to narysuje. nie musisz rysować... kumam o co kaman... chcesz zejść sufitem na ścianę.... ale jak masz gdzie 12mm różnicy - będziesz miał "zagwostkę" do obrobienia... tak jeszcze podpytam - jaki Ty masz tam rozstaw tych CD? i co ci dadzą te "drogie" poprzeczki pomiędzy CD? (poprzeczka + 2x łacznik ) ( bo chyba te chcesz wstawić? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts