netbet 21.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Plyty beda poprzecznie do tych dlugich. Profile sa aktualnie na wysokosci 263cm, i to jest od 0,5 do 1cm powyzej konca plyt. to cos ty podkładał pod płyty żeby ci wyszło 2,63? płyta ma 2,6 + jakaś szczelina na dole ... no niech ma 5mm... no niech ma 10mm wyjdziemy na 2,61... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 21.01.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Pod plyty kladlem kliniki 20mm "na bok" + ewentualnie jak trzeba bylo cos poprawic to podkladel drugi. I stad wlasnie "gora" plyt jest na wysokosci 2.62m, a gdzieniegdzie dochodzi do 2,625. Tymczasem plaszczyzna profili jest na wysokosci 6,29-6,30m. Jesli odejme grubosc plyty wyjdzie mi ze sufit "zachodzi" na sciany miedzy 3 a 8mm. Czy to bedzie dobrze, czy nie bedzie, okaze sie w praniu... a raczej okaze sie w praniu ile sie bede musial narobic i naglowic aby bylo dobrze. W kazdym razie z uwagi na obawy Gosi, ze sufit moze byc za nisko, walcze o kazde pol centymetra (bo wiadomo, swiety spokoj w zyciu jest najwazniejszy;)) EDIT: CD60 ida co 50cm (od osi do osi), na to pojda plyty 2,6 metra poskracane do 2,5 metra (bo wychodzi sporo taniej niz plyty 2 metrowe).Poprzeczki chce dac aby bylo do czego poprzykrecac rownierz dluzsza krawedz plyt, czyli chce je rozstawic do 120 cm (os-os). Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 22.01.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 EDIT: CD60 ida co 50cm (od osi do osi), na to pojda plyty 2,6 metra poskracane do 2,5 metra (bo wychodzi sporo taniej niz plyty 2 metrowe). Poprzeczki chce dac aby bylo do czego poprzykrecac rownierz dluzsza krawedz plyt, czyli chce je rozstawic do 120 cm (os-os). nie za dużo to 50 cm? gdybyś dał co 40 cm nie musiałbyś się bawić w te poprzeczki..... ja dawałem co 40-43 i nic w poprzek nie kładłem... wszytko się git trzyma kupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.01.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Chyba lepiej było dać co 43 cm i nie trzeba by było przycinać płyt z 2,6 na 2,5. Parę profili więcej tylko by wyszło albo i nie bo bez poprzeczek. W tak dużych połaciach sufitu 40 cm jest jednak bezpieczniejsze szczególnie przy jednopoziomowym. Odpadało by też bawienie się w poprzeczki. Netbet ma rację. Ale nie mój cyrk i nie moje małpki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.01.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Chyba niepotrzebnie kombinujesz z tymi profilami- co 40cm (od środka do środka profila) i nie ma problemu. Dłuższy bok płyty mocujesz stabilnie do całego profilu, a nie do "problematycznych" kawałków. Ja daję dodatkowo kawałek profilu na łączeniu krótszych boków płyt( pomiędzy te 40cm), żeby nie klawiszowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.01.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Dezet, kiedyś byłem więcej niż pewien, że taki sposób montażu widziałem w katalogu Nidy. Teraz faktycznie wszyscy zalecają montaż płyt w poprzek profili. Podobno sztywniejsza jest wtedy cała konstrukcja. Przy tych sztywniejszych ultrastilach Rigipsa u mnie nie mam ani jednego pęknięcia. Potwierdzę, że 40cm to maks co powinno być przy suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.01.2014 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 W przypadku montazu poprzecznego plyt 12,5mm zalecany rozstaw profili to wlasnie 500mm. Tak wynika z opracowania jakie znalalzlem w necie i na ktorym sie wzorowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 22.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Chyba niepotrzebnie kombinujesz z tymi profilami- co 40cm (od środka do środka profila) i nie ma problemu. Dłuższy bok płyty mocujesz stabilnie do całego profilu, a nie do "problematycznych" kawałków. Ja daję dodatkowo kawałek profilu na łączeniu krótszych boków płyt( pomiędzy te 40cm), żeby nie klawiszowało. Dokładnie tak. Wystarczy dołożenie kawałka profila na łączeniu i jest dobrze - nie będzie pękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.01.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Zatem doloze kawalki co 120cm i tyle. Bedzie dobrze. Bo z tego aby krecic plyty poprzecznie do profili nie zrezygnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 .................... Bo z tego aby krecic plyty poprzecznie do profili nie zrezygnuje I tego się trzymaj. Ja też kręciłem poprzecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.01.2014 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Urobilem sie wczoraj jak dziki.... w zimnie i ciemnicy No dobra, az tak zimno nie bylo - ngrzalem do 5 stopni, ciemno tez niby nie az tak - mam lampe Ale za to prawie skonczylem salon z jadalnia:) Zostalo mi troche (16) poprzeczek do uzupelnienia (przy scinach i w innych takich miejscach gdzie uwazam ze moga sie przydac). Plyty tak jak wspomnialem przykrecane beda do profili poprzecznie, rozstaw glowny profili co 50cm, dodatkowo laczniki poprzeczne co 120cm tak aby kazde laczenie plyt bylo na profilu. Bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mar_cel 24.01.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Urobilem sie wczoraj jak dziki.... w zimnie i ciemnicy No dobra, az tak zimno nie bylo - ngrzalem do 5 stopni, ciemno tez niby nie az tak - mam lampe Ale za to prawie skonczylem salon z jadalnia:) Zostalo mi troche (16) poprzeczek do uzupelnienia (przy scinach i w innych takich miejscach gdzie uwazam ze moga sie przydac). Plyty tak jak wspomnialem przykrecane beda do profili poprzecznie, rozstaw glowny profili co 50cm, dodatkowo laczniki poprzeczne co 120cm tak aby kazde laczenie plyt bylo na profilu. Bedzie git mogłeś wybrać ciut lepsze ujęcie...;-P pierwsza warstwa piasku jest już ubita Wczoraj Tomasz cały dzień robił hałas i sąsiedzi nas przestali lubić... a jutro i pojutrze kolejne wywroty piachu i w środę powtórka z rozrywki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.01.2014 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 mogłeś wybrać ciut lepsze ujęcie...;-P pierwsza warstwa piasku jest już ubita Wczoraj Tomasz cały dzień robił hałas i sąsiedzi nas przestali lubić... a jutro i pojutrze kolejne wywroty piachu i w środę powtórka z rozrywki... Super Mam chyba dejavu bo to zdaje sie slowa zony doktorowej z okresu zasypywania fundamentow naszych Jakas czkawka czy jaki diabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Chyba ktoś leciał przez twój dziennik.Ciekawe czy czytał całość czy do momentu zasypywania piachem i wskoczył na koniec.Ja swego czasu przeleciałem całość (byłeś na etapie stropu chyba) i od tamtego czasu na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5891 01.02.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam, w końcu udało mi się zmobilizować i przeczytać Wasz dziennik, wczorajszy wieczór ze wspomagaczem w postaci "rudej" w płynie a dziś od rana z kawką Jestem pod wrażeniem i to ogromnym. Dziennik super, dużo się można dowiedzieć. Teraz będę zaglądał na bieżąco. My już mamy zaplanowany urlop na maj i mam nadzieję, że pogoda pozwoli i w końcu ruszymy z naszą budową. Jakbyś mógł to podeślij na priva skąd brałeś beton, piach do zasypania fundamentu i stal. Nie orientujesz się czy Twoja ekipa cieśli robi wiązary? Powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dafi Pe 01.02.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Hej, jak tam walka z sufitem, kręcisz już płyty? Jeśli tak, to jak podnośnik się sprawuje ( gdzieś mi migło, że masz zamiar go używać do tego)? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 02.02.2014 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam, w końcu udało mi się zmobilizować i przeczytać Wasz dziennik, wczorajszy wieczór ze wspomagaczem w postaci "rudej" w płynie a dziś od rana z kawką Jestem pod wrażeniem i to ogromnym. Dziennik super, dużo się można dowiedzieć. Teraz będę zaglądał na bieżąco. My już mamy zaplanowany urlop na maj i mam nadzieję, że pogoda pozwoli i w końcu ruszymy z naszą budową. Jakbyś mógł to podeślij na priva skąd brałeś beton, piach do zasypania fundamentu i stal. Nie orientujesz się czy Twoja ekipa cieśli robi wiązary? Powodzenia życzę. Czesc. Dziekujemy. Najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do Bogumila i zapytasz czy zrobia wiazary. Generalnie to bardzo zdolne chlopaki wiec sadze ze nie bylo by problemu. Powolaj sie na nas. 504 508 018 Dafi, podnosnika jeszcze nie mam, ale bedzie w tym tygodniu. dzis skoncze na gotowo ruszt w salonie-jadalni-kuchni-korytarzu. Podjelismy tez dzis decyzje, ze szpachlowanie komus zlecimy. To bedzie duza oszczednosc czasu, bo ja w tym czasie bede mogl dzialac z plytami i druga warstwa welny na poddaszu. Coz... napewno mozna to zrobic we wlasnym zakresie, ale u nas czas ostatnio mocno sie sfilcowal i trzeba solidnie zagescic ruchy. Druga sprawa to ze do szpachlowania i szlifowania mam wstret, okrutny, trawie taki jak do szalunkow czy zbrojen. Szpachlowalem troche scian u nas w mieszkaniu i to byla straszna, najgorsza robota... Kwestia kolejna to wykonczenie posadzki na dole... mial bys gres... ale z powodow roznych na czas jakis polozymy panele... Oczywiscie wiemy ze bedzie trzeba podniesc temperature na piecu, ze koszty ogrzewania bda wyzsze itp itd... to wszytsko wiemy. Znamy wszytskie minusy takiego, tymczasowego rozwiazania i swiadomie taka decyzje podejmujemy. Czas nas goni... :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 02.02.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 No... rano zaczelismy sie zastanawiac czy by szpachlowania nie zlecic a wieczorem mamy juz dogadanego wykonawce i ustalona cene HA! Podsumowujac: jesli tylko pozwoli pogoda to na przelomie marca i kwietnia powinnismy miec wyszpachlowany, wyszlifowany, zagruntowany i dwukrotnie pomalowany biela gruntujaca caly parter:) Sufity i sciany HA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 02.02.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Jakiś potomek, że sprawa przyspiesza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamelia i milek 02.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Z nami się ścigają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts