Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bridges: witaj, gdzie dokładnie budujecie Wasz domek? to miłe, co napisałeś i niezmiernie nas cieszy, że może się to komuś później przydać. To oczywiście w 99,9% zasługa mojego Kierownika Inwestora, pozostały ułamek % to mój wkład zdjęciowy...;)

Prawda jest taka, że chyba najważniejsza jest motywacja...oczywiście finanse są tutaj niezbędne, ale ta pierwsza chyba daje największego kopa...Sama czasami zastanawiam się, jak pogodziliśmy tyle spraw, wybrnęliśmy z tylu ciemnych zaułków, jak to możliwe, że jesteśmy już na tym etapie, co teraz. Ale jakoś ciągle dajemy radę:wiggle:Tomasz daje radę...Amol oczywiście ciągle w natarciu:lol2:

na spotkanie jesteśmy otwarci...

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bridges: witaj, gdzie dokładnie budujecie Wasz domek? to miłe, co napisałeś i niezmiernie nas cieszy, że może się to komuś później przydać. To oczywiście w 99,9% zasługa mojego Kierownika Inwestora, pozostały ułamek % to mój wkład zdjęciowy...;)

Prawda jest taka, że chyba najważniejsza jest motywacja...oczywiście finanse są tutaj niezbędne, ale ta pierwsza chyba daje największego kopa...Sama czasami zastanawiam się, jak pogodziliśmy tyle spraw, wybrnęliśmy z tylu ciemnych zaułków, jak to możliwe, że jesteśmy już na tym etapie, co teraz. Ale jakoś ciągle dajemy radę:wiggle:Tomasz daje radę...Amol oczywiście ciągle w natarciu:lol2:

na spotkanie jesteśmy otwarci...

Witam Panią Doktorową :)

My znaleźliśmy kawałek naszej ziemi w Skórzewie.

Upatrzyliśmy działkę narożną, nieforemną, a związku z tym i tańszą o jakieś 25% od pozostałych :)

I dlatego się zdecydowaliśmy. Dojazd stamtąd bezproblemowy i to wielki atut jest.

Bukowska praktycznie do miasta zrobiona, więc dojazd do miasta jest jak po sznurku dwupasmową.

A jeszcze jeden powód dla którego Waszą opowieść dziennikowo-budowlaną tak fajnie się czytało jest taki, że ja jestem Tomasz, a moja małżonka .... no właśnie - Gosia (co prawda nie doktorowa ;)) Do tego mamy Juniora w podobnym wieku, bo za chwilę kończy 6 lat. Jedyna różnica jest taka, że w naszym składzie jest jeszcze mała Inwestorka prawie 1,5 roczna.

Powoduje to już całkiem spory tłok w dotychczasowym M2 o powierzchni 41m2 :)

Mój tata opowiada często anegdotę z życia wziętą. Kiedyś jak pracował w AWF-ie, to jego współpracownik spytał jednego z doktorów: "Panie Doktorze, zapisałby mi pan coś na ból krzyży?". Człowiek ten był nieświadomy, bo każdy zwracał się do tego wykładowcy per "Panie Doktorze" i tak wyszło :D Ostatnio spytał się jednego doktoranta z UE w Poznaniu, czy po obronie będzie wystawiać recepty, lecz ten nie zrozumiał żartu i zaczął po kolei tłumaczyć czym się zajmuje ;) Tak więc Pani Doktór, wszystko przed Panią ;)

PS: Jak idzie walka z sufitami?

PS2: Coraz więcej Poznaniaków widzę na forum :D

Pogoda faktycznie zachęca do działań. Liczyłem, że jeszcze trochę na budowę wchodzić nie będzie można.

Idąc Twoim przykładem chciałem sobie przygotować strzemiona do koszy na strop, zastanawiałem się skąd wytrzasnąć giętarkę.

A tu psikus :-)

Przed murami czeka mnie zakończenie stanu "zero" na co składać się będzie:

- uzupełnienie jednej komory piachem i zagęszczenie ostateczne wszystkich.

- folia kubełkowa na 1/3 ściany fundamentowej

- obsypanie ścian fundamentowych i niwelacja terenu

- podbeton

- na nowo podpisać umowę na prąd bo zlikwidowałem licznik :)

Materiał już mam, bo kupiłem na koniec roku, tylko zadzwonić na plac i sprowadzić na budowę.

Pozostaje skołować betoniarkę i ruszać do boju :)

Szanowna Pani, jakby Pani miedzy zmianami pieluch, karmieniem i szykowaniem do szkoly drugiego starszego Smarka przeczytala nieco uwazniej to by Pani Szanowna wiedziala ze z lenistwa zdecydowalismy sie szpachlowanie i szlifowanie zlecic:) Pan ktory sie tym zajmowac bedzie zaczyna w najblizszy poniedzialek :)

W kwestiach pozostalych sie nie wypowiadam :)

Pozdrawiam!