Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Pocichutku śledzę sobie temacik i gratuluję dzieła.

Słupy z ręcznie dłubanej cegły to prawdziwe cacko. Zakiełkowało mi w głowie jednak małe pytanko. Ponieważ na owych słupach ceglanych oparta jest belka stalowa utrzymująca podłogę, to czy te słupy nie powinny być zakotwiczone prętami stalowymi w fundament? Jak to jest u Ciebie? nie doszukałem się odpowiedzi w postach. A na zdjeciach niestety tego nie widać.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Pocichutku śledzę sobie temacik i gratuluję dzieła.

Słupy z ręcznie dłubanej cegły to prawdziwe cacko. Zakiełkowało mi w głowie jednak małe pytanko. Ponieważ na owych słupach ceglanych oparta jest belka stalowa utrzymująca podłogę, to czy te słupy nie powinny być zakotwiczone prętami stalowymi w fundament? Jak to jest u Ciebie? nie doszukałem się odpowiedzi w postach. A na zdjeciach niestety tego nie widać.

Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje.

Czesc

slupy sa podpora dla dwuteownika HEA220 ktory podpiera strop. Wspomniane slupy sa wsparte na podbudowie z bloczkow fundamentowych M6 a te skolei stoja na stopach zelbetowych zbrojonych podwojna siatka o oczku chyba 100x100 z preta fi12. Widac to gdzies na zdjeciach zbrojen fundamentu..

Nie ma potrzeby aby same slupy byly powiazane ze zbrojeniem poniewaz nie dzialaja na nie zadne sily skierowane w poziomie. Slupy sa wylacznie sciskane, a wytrzymalosc na ten rodzaj obciazenia zapewnia wlasnie cegla w klasie 20 na odpowiedniej zaprawie.

MSU: nie ma zadnej :D

ale cóż....nikt tego za mnie nie zrobi....:lol:

to tylko kwestia ceny :)

Powiem Ci ze moze i sumarycznie za caly dom kwota zrobi sie okraglutka, jednak znajac cene za m2 w zyciu nie podjalbym sie tego robic samemu. Wole w tym czasie zajac sie poddaszem...

Przemysl to bo moze warto... :)

Brrrrrr... az sie obejrzalem czy ktos faktycznie za mna nie stoi ;)

Tymczasem na budowie szpachlowanie sie odbywa nadal... ciesze sie jak gowniarz ze sie za to nie wzialem sam, bo codziennie patrzac na to bardziej utwierdzam sie w przekonaniu jak straszliwie tego nienawidze:)

Ja, aby nie tracic czasu ukladam druga warstwe welny i stelaze na poddaszu. Jak dobrze pojdzie to pewnie w polowie marca zaczne przykrecac plyty na skosach i sufitach.

Po weekendzie powinien przyjsc tez zamowiony kociolek i zasobnik :D (tyle tylko ze gaz ma byc do 17 lipca :D).

Parter rawie skonczyl sie spachlowac. Do piatku ma skonczyc sie szlifowac:)

Ja tymczasem ukladam 2 warstwe welny i powoli musze kupiec folie paroizolacyjna. Jaka? Welne mamy dobra, wiec wolalbym aby nie zawilgotniala (zbytnio).

Lokalna hurtownia (a przy okazji potentat z Allegro) ma na stanie:

- zolta folie paroizolacyjna

- PAROTEC ALU 90

- STROTEX AL90

- STROTEX AL150

- EUROVENT N SILVER 96

- PAROTEC ALU 110

co kupic?

"Swoje" folie też kupowałem w "F..necie", bo domyślam się, że o nich chodzi ;)

Jeśli żółta to grubsza i droższa, ta najtańsza jest jednak kiepska. Mój wybór na poddasze padł na Strotex i taką pewnie będę kupował.

Jak masz blisko, to najlepiej sprawdzić folie organoleptycznie.