Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sumie o wroblowce wcale nie pomyslalem, ale to chyba dlatego ze nie widze u nas takiego problemu. U tesciow polozylismy blache w lipcu 2013, wczesniej byl eternit i nigdy nie bylo klopotu z drobnymi ptasiorami. Moze dlatego, ze mamy w okolicy bardzo liczna populacje srok i wroble, ktore owszem sa, kryja sie chyba po krzakach i koronach drzew a nie buszuja bezkarnie.

Generalnie polozylismy wczoraj 5 arkuszy, bez wycinanek, za wylaczeniem drobnych dzior pod kominki wentylacyjne. Teraz niestety zaczna sie wycinanki pod okna, i to mnie nieco przeraza. Nie jestem dekarzem i wszytsko co robie robie na czuja na podstawie zdjec i filmow w netu... Tak ze idealnie nie bedzie :)

Dekarzem nie jestem, ale doradziłbym na krawędziach dachu do każdej łaty dać wkręty. No i nie tnij blachy kątówką, tylko nożycami do blachy (jeśli wiedziałeś to zignoruj radę :) )

Na krawedziach dachu beda jeszcze wiatrownice, wiec zageszczenie wkretow bedzie wieksze. Do ciecia blachy mam nozyce oraz wyzynarke. Kupilem tez dzis uzywany nibler bo dluzszych ciec boje sie robic nozycami.

Oczywiscie wiem ze ciecie powodujace wysoka temperature powoduje zmiany w rdzeniu blachy i w efekcie korozje oraz mozliwosc uszkodzenia opilkami/iskrami powlogi na sporym kawalku, ale dziekuje za rade :)