Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co nowego na budowie...Inwestor boryka się z wentylacją, bo na sobotę mamy umówionego kominiarza...

poza tym w najbliższy piątek/sobotę odbieramy płytki do dolnej łazienki...jednak Wall Modern w wersji White i Grey - zwyciężył szary mat, bez dekorów:lol2:

w przyszłym tygodniu natomiast przyjedzie kierownik od instalacji gazowej...czyli dzieje się, mam nadzieję, że niebawem również coś się ruszy z wodą:yes: tymczasem inwestorka w dwupaku dogląda obejścia, sprząta co może,segreguje (baaa, nawet załatwiła już umowę na wywóz odpadów komunalnych;)) i powoli zaczyna sprzątanie w aktualnym miejscu zamieszkania i przenoszenie naszych "gratów" na budowę:yes:

Patrze na ten nasz dziennik i mam wrazenie ze to chyba regula jakas, ze najpierw dziennik jest dziennikiem, pozniej z dziennika robi sie tygodnik a na koniec miesiecznik, az do calkowitego opuszczenia :) Widocznie taka jest kolej rzeczy naturalna i zmierzamy w tym kierunku.

CIVICHB koszty SSZ nieco sie u nas rozmyly, bo wydatki zaczely sie zazebiac (w chwili osiagniecia SSZ mielismy juz zaplacone czesciowo okna i generalnie jakies tam inne zakupy wyprzedzajace SSZ) nie pamietam jaka to byla kwota, swita mi cos ze pisalem o tym w dzienniku, wiec moze cos znajdziesz. Kominek: wklad Lechma Korner Standard (cene aktualna sprawdz w necie), cegly Zendra z cegielni Hoffmanowskiej (aktualne ceny maja na stronie), welna do izolacji zabudowy w srodku (2 paczki), rury do podlaczenia wkladu, budowa komina (i tutaj mnogosc rozwiazan rozniacych sie cena), kratki wentylacyjne wykonane wg wlasnych pomiarow rysunkow + malowanie proszkowe, murowanie cegly, spawanie stojaka pod wklad kominka - nie jestem w stanie tego wycenic.

Pomimo ciszy w dzienniku na b udowie costam sie odpycha...

Mianowicie, w sobote Kominiarz odebral nam calosc wentylacji i kominow - pozytywnie, wiec mamy to juz z glowy.

W poniedzialek Kierownik Budowy instalacji gazy odebral ja i wczoraj Gosia przyklepala wszytsko w gazowni - w czwartek przyjada zamontowac licznik, wiec to tez z glowy.

Niestety cigle wisi kwestia wody i kanalizacji - dokumenty kraza gdzies miedzy projektantem, ZUDem, Aquanetem a ja dostaje cholery, bo ciagnie sie to juz nieprzyzwoicie dlugo.

Wczoraj machnalem kolejna czesc tarasu z palet, moze Doktorowa strzeli jakas fote... ;) Dzis tymczasem podobna maja sie wreszcie pojawic w LM nasze zamowione plytki do dolnej lazienki... mialy byc juz na 03.07...

Postepuje tez (powoli) elektryfikacja parteru :) TZN jak mam antywene do czegokolwiek innego to montuje lampki w kolejnym pomieszczeniu, montuje wlaczniki i dopisuje kawalek drabinki do sterownika. W sten sposob mamy juz wrescie oswietlenie docelowe w salonie, jadalni, korytarzu, sieni, kuchni (bez tego pod szafkami) kotlowni... nie jest zle :)

Po za tym wszytskim stara bieda :)

Czuwaj, lece popracowac ;)

no to gaz też już mamy załatwiony, dzisiaj przed 8 panowie z gazowni zamontowali licznik :) czyli...prąd-płacimy, gaz - płacimy :/ czekamy, co się wyjaśni z wodą...póki co - w przyszłym tygodniu mają zacząć robić chodnik i podjazdy na posesję przy naszej nieutwardzonej ulicy...zawsze coś:) chyba będzie trzeba też powoli pomyśleć o jakiejś furtce...tylko czasu przydałoby się ciut więcej...taras zapowiada się bardzo fajnie-czym ja sobie zasłużyłam na tak zdolnego Małżonka?:p niby tymczasowy, ale pewnie zostanie na kilka lat...;) zdjęcia będą, jak będzie skończony :)

płytki do dolnej łazienki też mamy już u siebie, są śliczne:)

no tez sie nad tym zastanawiam...

Ta... a mialo byc "ze Cie nie opuszcze az do smierci..." a tu sie okazuje ze "tymczasowy", gora "na kilka lat" ;)

no ladnie... ;)

Hii hi ja tez to tak odebrałem..;) Nie pozostaje ci nic innego tylko jak najdłużej ciągnąć budowę bo wtedy będziesz potrzebny. ;) Szybkie zakończenie = zmiana na młodszy / lepszy model :p Tak to jest z kobietami. ;)

Dobra koniec żartów może wrzuciłbyś fotke tego tarasiku na obecnym etapie. :p

no tez sie nad tym zastanawiam...

Ta... a mialo byc "ze Cie nie opuszcze az do smierci..." a tu sie okazuje ze "tymczasowy", gora "na kilka lat" ;)

no ladnie... ;)

buuuhaha, no to się uśmiałam...faktycznie tak to zabrzmiało, ale i tak z tych kilku lat zrobiło się już kilkanaście, licząc od początku...:p

rewo66: młodszy model? to chyba raczej w odwrotną stronę działa? ja tam lubię siwe włosy i zmarszczki mojego Męża...:p

buuuhaha, no to się uśmiałam...faktycznie tak to zabrzmiało, ale i tak z tych kilku lat zrobiło się już kilkanaście, licząc od początku...:p

rewo66: młodszy model? to chyba raczej w odwrotną stronę działa? ja tam lubię siwe włosy i zmarszczki mojego Męża...:p

Zabmialo tak, jak zapewne zabrzmiec mialo... ;)

A zmarszki to niby kto ma? No? Kto sie smaruje kremami, pod oczy, na dzien, na noc, na noc pod oczy, na dzien pod oczy, na brzuch, na rozstepy, na piety itp itd? Ja? Nieeee! Ja nie musze ! ;

No... i oliwka BIOOIL jeszcze!

:D

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Zabmialo tak, jak zapewne zabrzmiec mialo... ;)

A zmarszki to niby kto ma? No? Kto sie smaruje kremami, pod oczy, na dzien, na noc, na noc pod oczy, na dzien pod oczy, na brzuch, na rozstepy, na piety itp itd? Ja? Nieeee! Ja nie musze ! ;

No... i oliwka BIOOIL jeszcze!

:D

No nie wymieniłeś jeszcze wszystkiego :p Widząc tyralierę kremów w naszej łazience ;) muszą być jeszcze jakieś na inne części ciała :wiggle:

Ja używam tylko jednego kremu - po goleniu ;) Inne mi już nie pomogą ...

Mi również małżonek zabrzmiał na tymczasowego ;)

zaczyna mnie to nieco zastanawiac juz nawet :)

A taras super! O czym świadczy również zadowolony na nim inwestor :D

Takie pytanie wybiegające w przyszłość - ocieplacie w tym roku?

Tak, styropian (15cm grafit 0,031) juz kupiony czeka na pietrze. Pokoncze tylko to co moge na parterze i biore sie za ocieplenie.

Na jesieni chcemy zlozyc dokumenty odbiorowe wiec musze to zrobic aby swiadectwo energetyczne zlecic.

• 2 weeks później...