Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wszystkiego dobrego w nowym roku moi drodzy :hug:

to, że rzadko tu zaglądacie, to znaczy, że już całkiem się zadomowiliście. i dobrze. wszystko ma swój czas. :yes:

mam nadzieję, że jednak czasami zdacie nam relację, co u Was słychać.

zdjęcia kominkowe są świetne, normalnie czuć ciepełko.

a z robótek ręcznych niezły biznes można by wykręcić.

pozdrawiam Was gorąco.

Kasia-max :bye:

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Witam. Jestem nowy na forum. Również chcę wybudować sam dom. Z tego powodu że jestem za granicą i moge mieć około 6 tygodni w roku wolnego to w jakich momentach przerywać budowę na zimę? Planuje pierwszy sezon budowy zamknąć na punkcie zero,drugi na wylanym stropie,a trzeci na stanie surowym otwartym. To dobry pomysł? Proszę o odpowiedzi bardziej doświadczonych. Pozdrawiam

Mi z teściem i żoną (na zmianę), czasem samemu, zeszło od 24 marca do 17 maja popołudniami i sobotami, ale robiłem co drugi tydzień (żona pracuje na zmiany i opiekowałem się dzieckiem) i czekałem aż ściany fundamentowe przeschną przed malowaniem dysperbitem. Miałem jeszcze jeden dzień urlopu na czas zalewania ścian.

Się da spokojnie. Płytę fundamentową spokojnie w dwa tygodnie.

Chciałbym się dowiedzieć jakie narzędzia są potrzebne do wybudowania domu do stanu surowego otwartego. Na myśl przychodzi mi szpadle,młotki,wiertarka,wkrętarka,kielnia,poziomica,miarka,paczka,gientarka do prętów, betoniarka,wiaderka,taczka,szufla,piła do bk,piła do drewna, klucze,rękawice. Czy jeszcze coś przychodzi wam na myśl? Chciałbym się do tego dobrze przygotować.

Chciałbym się dowiedzieć jakie narzędzia są potrzebne do wybudowania domu do stanu surowego otwartego. Na myśl przychodzi mi szpadle,młotki,wiertarka,wkrętarka,kielnia,poziomica,miarka,paczka,gientarka do prętów, betoniarka,wiaderka,taczka,szufla,piła do bk,piła do drewna, klucze,rękawice. Czy jeszcze coś przychodzi wam na myśl? Chciałbym się do tego dobrze przygotować.

Niwelator bardzo ułatwia pracę, o precyzji już nie wspomnę..

Może zbyt dużo wypytuje, ale kto pyta nie błądzi. Do stanu surowego otwartego potrzebne materiały? Wypisałem beton B10 na wylewkę pod ławy, łaty, dechy na szałunki, pręty gwintowane z podkładkami i nakrętkami, folia, pręty zbrojeniowe fi12, pręty na strzemiona fi6, druty wiązałkowe, beton B20 z gruchy na zalanie ław, bloczki fundamentowe, zaprawa, dysperbit, styrodur, folia kubełkowa, rury woda kanalizacja, tony piachu, folia pod posadzkę, wylewka posadzki, papa, bk 24cm, klej do bk, nadproża, strop terriva, komin, bk 12cm, belki na więźbę, membrana, gwoździe, kontrłaty, łaty, dachówka ceramiczna, gąsiory, blacha, wkręty do dachówki, uchwyty do rynien. Czy chcielibyście coś dodać?