Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kierbud nasz zasugerowal takie rozwiazanie

izolacja

i mnie to odpowiada

Ciekawe co napiszesz jak zobaczysz cenę styroduru, spytaj kiera jak trwale zamontować styro do ściany z bloczków izolowanej lepikiem? a teraz recepta jak wyrzucić kasę w błoto: bloczki bez rapówki pomalować wodorozcieńczalnym dysperbitem, na placki przykleić np.eps100 ,zakołkować, siatka i klei a na to folia kubełkowa klejona taśmą i położona wytłoczeniami do styro. Głos rozsądku podpowiada : olać ścianę fundamentową, pierwszy rząd ściany na zaprawę cementowo-wapienną ponad izolacją poziomą z ceramiki polaryzowanej zasypanej perlitem, potem już BK na klej.

Tutaj akurat mam inne zdanie

ok. jeżeli stoisz na boso w zimie na śniegu to jaki sens ma inwestowanie w spodnie z gorotexu dla himalajczyków za 10 tyś dolarów? będzie Ci cieplej niż w takich samych z biedronki za 20 zł? przecież to bardzo prosta fizyka. ZAWSZE najpierw zdrowy rozsądek a potem ,często sponsorowane przez producentów, artykuły z czasopism budowlanych dla laików.

O ile dobrze pamiętam nas styro kosztował ok 500 zł

A to dopiero sztuczka, 1 m3 styrodoru (koszt ok 500zł) ocieplić ścianę fundamentową domu jednnrodzinnego. No chyba nie robiliście według recepty z mojego postu nr.302 ? Jeśli tak to macie zawilgoconą ( brak izolacji cieplnej) zgniecioną ziemią i podziurawioną z połamanym klejem przez folię kubełkową warstwę która z kolei świetnie trzyma wilgoć i wodę zaciekającą z powierzchni, nie wierzysz , odkop kawałek na metr w głąb i podotykaj i popatrz.

mowta co chceta, ja na razie muruje:)

minelo 5 dni odkad zaczalem, z 800 bloczkow zostalo ~200, cholerka moze uda sie przed koncem urlopu to machnac, wtedy policzymy ile zabraklo i dokupimy juz konkretna ilosc + jakis zapas niewielki. wg szacunkow powinno zabraknac ok 280 szt, wiec jest jeszcze co murowac...

ok. jeżeli stoisz na boso w zimie na śniegu to jaki sens ma inwestowanie w spodnie z gorotexu dla himalajczyków za 10 tyś dolarów? będzie Ci cieplej niż w takich samych z biedronki za 20 zł? przecież to bardzo prosta fizyka. ZAWSZE najpierw zdrowy rozsądek a potem ,często sponsorowane przez producentów, artykuły z czasopism budowlanych dla laików.

A kto powiedzial ze na boso...nie wiem jak Ty, ale ja tam w butach na snieg wychodze i to cieplych :)

Pozdrawiam:)

policzymy ile zabraklo i dokupimy juz konkretna ilosc .

Do listy zakupów dopisz szpadel , wykopiesz nim przepusty na kanalizację i wodę pod ławą fundamentową . Szpadel którym kopałeś pod ławy nie nadaje się bo jest ,,zapominalski''. :)

ps. czy wiecie że: fachurki woża zaprawę taczką , łopatą nakładają i kielnia tylko równają. murują (poziom) mniej więcej , a na ostatnią warstwę robi się zajebi..cie równy i poziomy zbrojony wieniec i już nic nie pęka nawet jak murarz jeszcze wczoraj był kierowcą czy spawaczem.

Edytowane przez bułkazmasłem

ja tam w butach na snieg wychodze

jak masz do tego barchanowe gacie , kufajkę, czapkę uszatkę i jednopalczaste rękawice to masz ciągłość izolacji cieplnej. :) zimna dłoń męża bez rękawiczki na pośladku to mostek cieplny.

Edytowane przez bułkazmasłem

ps. czy wiecie że: fachurki woża zaprawę taczką , łopatą nakładają i kielnia tylko równają. murują (poziom) mniej więcej , a na ostatnią warstwę robi się zajebi..cie równy i poziomy zbrojony wieniec i już nic nie pęka nawet jak murarz jeszcze wczoraj był kierowcą czy spawaczem.
.... zwlaszcza jak zrobia roznice w poziomie 15-20cm na 7-miu metrach dlugosci ( a widzialam taki przypadek). Taki wieniec ze jednej strony 45 cm betonu (ciekawa otulina;)), a z drugiej 25cm.

jak masz do tego barchanowe gacie , kufajkę, czapkę uszatkę i jednopalczaste rękawice to masz ciągłość izolacji cieplnej. zimna dłoń męża bez rękawiczki na pośladku to mostek cieplny.

Jak polozysz zonie zimna reke na barchany i kufajke to srednio to poczuje

Proponuje inny zestaw :D

Pozdrawiam

.... zwlaszcza jak zrobia roznice w poziomie 15-20cm na 7-miu metrach dlugosci ( a widzialam taki przypadek). Taki wieniec ze jednej strony 45 cm betonu (ciekawa otulina;)), a z drugiej 25cm.

fuck.... a ja mam roznice w poziomie 6mm na prawie 12 metrach i sie stresuje... :D

PS zostala mi jeszcze zewnetrzna sciana przednia

bulka przepusty na kanalize i wode sa zaplanowane w pierwszej na lawie warstwie bloczkow cz czolowej scianie (tej ktora dzis muruje) - nie moglo byc pod lawa bo nie wydoil bym ze spadkiem rury kanalizacyjnej do studzienki - mamy prawie 45 metrow przylacza, poniewaz do tej wlasnie sciany mamy jeszcze taras szerokosci 130cm (pod podcieniem dachu) na poziomie prawie ze "0" to te rury beda ponizej granicy przemarzania wiec nie ma obaw.

wczoraj poleglem...

zmeczeie mnie dopadlo...a przy tym chyba gowniana pogoda i postawilem tylko 60 kilka bloczkow, tesc pouzupelnial spiny i tak dzien zlecial, do 18, od 18 juz sie tylko snulem, nosilem troche bloczki i bylo slabo ogolnie

ale dzis jest nowy dzien, nowe sily i nowe mozliwosci

do roboty zatem bo on jutra koniec urlopu i trzeba wracac do pracy :D

Izolacja izolacja! 10cm styroduru najmniej! Ja dałem 15cm...Teraz pluje sobie w brodę ze nie zainwestowałem jeszcze w coś takiego http://przegrodyb2b.pl/produkty/p/11284-pustak-cokolowy-isomur-plus jeśli przeraża Cię jego cena to warto pierwsza warstwe pustaka (jeśli murujesz z ceramiki) zasypać PERLITEM. Nie oszczędzaj na ociepleniu;) Na podłogę zostaw sobie miejsce na 20cm styro...Styrodur polecam kleić do fundamentu specialnym klejem w piance np.Tytan

Izolacja izolacja! 10cm styroduru najmniej! Ja dałem 15cm...Teraz pluje sobie w brodę ze nie zainwestowałem jeszcze w coś takiego http://przegrodyb2b.pl/produkty/p/11284-pustak-cokolowy-isomur-plus jeśli przeraża Cię jego cena to warto pierwsza warstwe pustaka (jeśli murujesz z ceramiki) zasypać PERLITEM. Nie oszczędzaj na ociepleniu;) Na podłogę zostaw sobie miejsce na 20cm styro...Styrodur polecam kleić do fundamentu specialnym klejem w piance np.Tytan

ja właśnie chce dać wiersz isomuru plus. Tylko, że jeden z kolegów na forum dał także pod ściany działowe. Nie za bardzo to rozumiem. Juz danie po obwodzie sporo kosztuje. Ale nawet nie chodzi o koszty tylko sens.

Ja chcę dać zamiast perlitu bezpłatny proszek pur od pigeona. I to ile wlezie. jak będzie 1m to zero problemów.

A czemu kleić strrodur specjalnym klejem? Nie lepiej na te czarne mazidło?

wczoraj poleglem...

zmeczeie mnie dopadlo...a przy tym chyba gowniana pogoda i postawilem tylko 60 kilka bloczkow, tesc pouzupelnial spiny i tak dzien zlecial, do 18, od 18 juz sie tylko snulem, nosilem troche bloczki i bylo slabo ogolnie

ale dzis jest nowy dzien, nowe sily i nowe mozliwosci

do roboty zatem bo on jutra koniec urlopu i trzeba wracac do pracy :D

Kurczę dajesz rade . Podziwiam. Wstępnie biorę się za szukanie bloczków ale to nie takie łatwe a juz w tej cenie co podałeś 2,3zł to w mazowieckim chyba nie możliwe. Ogólnie to wszyscy raczej chcą cos ok 3 zł :(