Tomasz Antkowiak 22.04.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ja właśnie chce dać wiersz isomuru plus. Tylko, że jeden z kolegów na forum dał także pod ściany działowe. Nie za bardzo to rozumiem. Juz danie po obwodzie sporo kosztuje. Ale nawet nie chodzi o koszty tylko sens. Ja chcę dać zamiast perlitu bezpłatny proszek pur od pigeona. I to ile wlezie. jak będzie 1m to zero problemów. sens jest taki ze masz rowna wysokosc na ktorej startujesz z docelowym budulcem mozesz rozwinac troche zdanie o bezplatnym proszku PUR od pigeona? co to? skad to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamburini 22.04.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ja właśnie chce dać wiersz isomuru plus. Tylko, że jeden z kolegów na forum dał także pod ściany działowe. Nie za bardzo to rozumiem. Juz danie po obwodzie sporo kosztuje. Ale nawet nie chodzi o koszty tylko sens. Ja chcę dać zamiast perlitu bezpłatny proszek pur od pigeona. I to ile wlezie. jak będzie 1m to zero problemów. A czemu kleić strrodur specjalnym klejem? Nie lepiej na te czarne mazidło? No teoretycznie na działówkach występuje podobny mostek termiczny jak na obwodowych ścianach wiec jak najbardziej wskazane i tam dac wiersz z IsoMuru. Ale jeśli masz dostęp do proszku pur to śmiało zasypuj nim,szkoda kasy na inne wynalazki. Przedewszytkim wygoda,klei się bardzo szybko i trzyma na amen...cenowo też wychodzi bardzo kożystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.04.2012 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 przyjechalo pierwsze 20 ton ziemi do obsypania dookola i wyrownania terenu... dzis jeszcze drugie 20 ton a jutro kolejne 15 a od rana jeszcze bloczki do skonczenia wewnetrznych scianek fundamentowych ale sie dzieje... a ja w pracy siedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.04.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 ile placiles za ziemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.04.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 dzisiejsze 40 ton zalatwione przez CB radio w dordze do pracy, zupelnie przypadkowo, kosztowalo nas 400 pln (naprawde ladna czarna ziemia, bez zadnych gruzow czy kamieni, prosto z pola, troche brylek gliny, ale generialnie naprawde ladna) to co przyjedzie jutro (napewno 15, a moze i jeszcze drugie 15 ton jesli bedzie ladna) bedzie po 120pln za wanne... czyli w zsadzie w cenie transportu zarowno jedna jak i druga ziemia jest z najblizszej okolicy... niestety transport na wiekszym (juz nawet 10km) dystansie jest koszmarnie drogi i w przypadku samochodu 15 tonowego przekracza znacznie wartosc ladunku :/ te 40 ton dzisiejsze wystarczylo nam na obsypanie domku z 3 stron (nie do docelowej wysokosci, ale takiej ktora na obecnym etapie wystarczy, 3-5 bloczkow wystaje z ziemi zaleznie od strony) sciana czolowa jest nieskonczona wiec nie mozna bylo obsypac, ale z rana dojechaly brakujace bloczki wiec od jutra popoludnia zaczne murowac aby skonczyc wszytskie scianki do konca tygodnia i wtedy zaczniemy myslec o piasku do srodka (w zasadzie juz myslimy, ale wtedy zaczniemy myslec intensywniej:)) na koniec konkluzja... tesc walczyl 5 godzin z lopata zanim wrocilem z pracy i obsypal 1 naroznik i kawalek sciany... wspolnie pozniej przewiezlismy kilkanascie taczek na druga strone... a ziemi nie ubylo (przypomne: 40 ton)... o 18 zadzwonilem po koparke, gosc zaczal o 18.45 i do 19.45 mial rozplanowana cale 40 ton, obsypal pieknie dookola, zrobil wjazd dodatkowy na dzialke. wszytsko sprawnie, szybko, czysto i dokladnie... z dojazdem i tempie ekspresowym za 150 pln... niby nie malo, ale czy to duzo za rozplanowanie 40 ton ziemi? nie wydaje mi sie... jakby ktos tu lokalnie potrzebowal awaryjnie koparki to bardzo polecam www.transluk.pl zdjec nie ma bo ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 23.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Są prace których nie warto wykonywać ręcznie, wysiłek niewspółmierny do kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 23.04.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 my też czekamy na koparkę do obsypania reszty fundamentów, mąż dzielnie walczył z łopatka, ale to przerasta jego możliwości. Myślę, ze ta praca koparki u Ciebie warta była 150zł i zostaną siły na inne prace:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 23.04.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 gosc sie sporo nakrecil i nakombinowal... mamy dzialke 550m2, z czego juz zajete 108 fundamentami, do tego stoja bloczki, rosnie drzewo... nie bylo latwo po za tym... a moze przedewszytskim... zadzwonilem o 18 ze potrzebuje awaryjnie pomocy, i co uslyszalem? zadnego marudzenia ze juz nie dzisiaj, ze pozno ze dojechac... uslyszalem, "ok, za 30 minut jestem" - i to mi sie podoba, zapewno jeszcze go do siebie zaprosze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 24.04.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 szkoda, że tak daleko mieszkamy od siebie, tez by nam się przydał taki sprytyny koparkowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.04.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 traficie kogos kto sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 26.04.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 No Tomaszu u mnie stan 0 zakończony, dziś zalany został chudy beton, jutro zaczną murować ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 26.04.2012 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 mi zostalo do wymurowania 1/3 ostatniej warstwy czolowej sciany + wszytskie scianki w srodku (no oczywiscie mam powypuszczane dolem scianki aby sie pozazebiac. dzis rozwiezlismyze szwagrem i bratem 15 ton ziemi kolejne. jutro przyjedzie jeszcze 20 ton aby temat obsypywania zamknac...narazie potem zasypywanie/ubijaniei pewnie sciany jakos w polowie maja zaczne... w cholere roboty... troche popchne teraz bo znow mam tydzien wolnego od soboty, ale nie wiem ile sie uda zrobic... jaos tak bez planu jade, z dnia na dzien. tzn generalnie plan jest, ale raczej dotyczy technologii, szczegolow konstrukcji, logistyki dlugofalowej... a samo budowanie to dnia na dzien. inaczej nie dam rady bo niegdy nie wiem ile bede mial czasu nastepnego dnia. ale dam rade, oby tylko wygrzebac sie ziemi, a tu juz widac koniec. ile zaaliscie betonu i jaki? (ile w sensie grubosci warstwy) ile wasrtw bloczkow macie w fundamencie, ile piachu wam weszlo? dawaj jakies dane porownawcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowodworzanka 26.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Tak się zastanawiam czy dobrze trafiłam:) Pytałam o namiary na beton B20 lub B25 w okolicach Poznania, a jeśli przy okazji dobrze kupię M6 to tym lepiej. Jak na razie zaczynam budowę, a nie mam pojęcia czego i w jakich ilościach zamawiać. Jednak od czegoś trzeba zacząć i właśnie szukam betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.04.2012 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 czesc, dobrze trafilas wysylam ci informacje na PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 27.04.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 potwierdzam, że chłopaki odwalili kawał dobrej roboty... Dzisiaj przyjedzie kolejne 20t, rozgarniemy i można zastanawiać się nad trawą dookoła domu...;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 27.04.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Też w zeszłym roku zasiałam trawę Ale mi nie urosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 27.04.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 a w jakim terminie?:)teraz jest najlepszy okres, albo wczesną jesienią...chociaż teraz u nas trzeba będzie ostro podlewać...:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 27.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Bloczków murowane mamy 7 warstw, chudy beton 10 cm grubości (9,5 m3), piasku zasypane z ławami około metra, wymieniałem całość bo była glina. Zasypane jest 20 cm od góry, no to wylany chudziak, później w pozostałe 10 cm pójdzie styropian + 5 cm już w gazobetonie z pianką dylatacyjną. Piasku 10 dużych wanien (naczep ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.04.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Bloczków murowane mamy 7 warstw, chudy beton 10 cm grubości (9,5 m3), piasku zasypane z ławami około metra, wymieniałem całość bo była glina. Zasypane jest 20 cm od góry, no to wylany chudziak, później w pozostałe 10 cm pójdzie styropian + 5 cm już w gazobetonie z pianką dylatacyjną. Piasku 10 dużych wanien (naczep ) 10 duzych wanien znaczy ok 300 ton (wanna naczepa to zdaje sie 30 ton) u mnie bedzie ciut mniej bo lawy mamy w gruncie juz, do tego piach po ich wykopaniu zostal w srodku. z wyliczen wynika mi 120-130 ton... ja na posadzke na gruncie wyleje B20, do rownego z bloczkami, czyli styropian pojdzie juz ponad bloczki M6, miedzy pierwsza wierszktory bedzie z pustakow poryzowanych zapypanych proszkiem pur, jak zasugerowal bulka - pomysl sie przyjal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.04.2012 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 minela niedziela... leniwie no wsadzilismy kilka drzewek, 5 brzoz oraz jarzebinie zwana akacja wczoraj wymurowalem fundament klatki schodowej, bylem w pracy wiec dzis byl cza na chwile odpoczynku, piwko, wino i generalnie weekendowy relaks od jutra rana znowu tyram(y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts