Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja właśnie chce dać wiersz isomuru plus. Tylko, że jeden z kolegów na forum dał także pod ściany działowe. Nie za bardzo to rozumiem. Juz danie po obwodzie sporo kosztuje. Ale nawet nie chodzi o koszty tylko sens.

Ja chcę dać zamiast perlitu bezpłatny proszek pur od pigeona. I to ile wlezie. jak będzie 1m to zero problemów.

sens jest taki ze masz rowna wysokosc na ktorej startujesz z docelowym budulcem

mozesz rozwinac troche zdanie o bezplatnym proszku PUR od pigeona? co to? skad to?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja właśnie chce dać wiersz isomuru plus. Tylko, że jeden z kolegów na forum dał także pod ściany działowe. Nie za bardzo to rozumiem. Juz danie po obwodzie sporo kosztuje. Ale nawet nie chodzi o koszty tylko sens.

Ja chcę dać zamiast perlitu bezpłatny proszek pur od pigeona. I to ile wlezie. jak będzie 1m to zero problemów.

A czemu kleić strrodur specjalnym klejem? Nie lepiej na te czarne mazidło?

No teoretycznie na działówkach występuje podobny mostek termiczny jak na obwodowych ścianach wiec jak najbardziej wskazane i tam dac wiersz z IsoMuru. Ale jeśli masz dostęp do proszku pur to śmiało zasypuj nim,szkoda kasy na inne wynalazki. Przedewszytkim wygoda,klei się bardzo szybko i trzyma na amen...cenowo też wychodzi bardzo kożystnie

dzisiejsze 40 ton zalatwione przez CB radio w dordze do pracy, zupelnie przypadkowo, kosztowalo nas 400 pln (naprawde ladna czarna ziemia, bez zadnych gruzow czy kamieni, prosto z pola, troche brylek gliny, ale generialnie naprawde ladna)

to co przyjedzie jutro (napewno 15, a moze i jeszcze drugie 15 ton jesli bedzie ladna) bedzie po 120pln za wanne... czyli w zsadzie w cenie transportu

zarowno jedna jak i druga ziemia jest z najblizszej okolicy... niestety transport na wiekszym (juz nawet 10km) dystansie jest koszmarnie drogi i w przypadku samochodu 15 tonowego przekracza znacznie wartosc ladunku :/

te 40 ton dzisiejsze wystarczylo nam na obsypanie domku z 3 stron (nie do docelowej wysokosci, ale takiej ktora na obecnym etapie wystarczy, 3-5 bloczkow wystaje z ziemi zaleznie od strony) sciana czolowa jest nieskonczona wiec nie mozna bylo obsypac, ale z rana dojechaly brakujace bloczki wiec od jutra popoludnia zaczne murowac aby skonczyc wszytskie scianki do konca tygodnia i wtedy zaczniemy myslec o piasku do srodka (w zasadzie juz myslimy, ale wtedy zaczniemy myslec intensywniej:))

na koniec konkluzja... tesc walczyl 5 godzin z lopata zanim wrocilem z pracy i obsypal 1 naroznik i kawalek sciany... wspolnie pozniej przewiezlismy kilkanascie taczek na druga strone... a ziemi nie ubylo (przypomne: 40 ton)... o 18 zadzwonilem po koparke, gosc zaczal o 18.45 i do 19.45 mial rozplanowana cale 40 ton, obsypal pieknie dookola, zrobil wjazd dodatkowy na dzialke. wszytsko sprawnie, szybko, czysto i dokladnie... z dojazdem i tempie ekspresowym za 150 pln... niby nie malo, ale czy to duzo za rozplanowanie 40 ton ziemi? nie wydaje mi sie...

jakby ktos tu lokalnie potrzebowal awaryjnie koparki to bardzo polecam www.transluk.pl

zdjec nie ma bo ciemno :)

gosc sie sporo nakrecil i nakombinowal... mamy dzialke 550m2, z czego juz zajete 108 fundamentami, do tego stoja bloczki, rosnie drzewo... nie bylo latwo

po za tym... a moze przedewszytskim... zadzwonilem o 18 ze potrzebuje awaryjnie pomocy, i co uslyszalem? zadnego marudzenia ze juz nie dzisiaj, ze pozno ze dojechac... uslyszalem, "ok, za 30 minut jestem" - i to mi sie podoba, zapewno jeszcze go do siebie zaprosze:)

mi zostalo do wymurowania 1/3 ostatniej warstwy czolowej sciany + wszytskie scianki w srodku (no oczywiscie mam powypuszczane dolem scianki aby sie pozazebiac.

dzis rozwiezlismyze szwagrem i bratem 15 ton ziemi kolejne. jutro przyjedzie jeszcze 20 ton aby temat obsypywania zamknac...narazie

potem zasypywanie/ubijaniei pewnie sciany jakos w polowie maja zaczne...

w cholere roboty...

troche popchne teraz bo znow mam tydzien wolnego od soboty, ale nie wiem ile sie uda zrobic... jaos tak bez planu jade, z dnia na dzien. tzn generalnie plan jest, ale raczej dotyczy technologii, szczegolow konstrukcji, logistyki dlugofalowej... a samo budowanie to dnia na dzien. inaczej nie dam rady bo niegdy nie wiem ile bede mial czasu nastepnego dnia.

ale dam rade, oby tylko wygrzebac sie ziemi, a tu juz widac koniec.

ile zaaliscie betonu i jaki? (ile w sensie grubosci warstwy)

ile wasrtw bloczkow macie w fundamencie, ile piachu wam weszlo? dawaj jakies dane porownawcze :)

Tak się zastanawiam czy dobrze trafiłam:) Pytałam o namiary na beton B20 lub B25 w okolicach Poznania, a jeśli przy okazji dobrze kupię M6 to tym lepiej. Jak na razie zaczynam budowę, a nie mam pojęcia czego i w jakich ilościach zamawiać. Jednak od czegoś trzeba zacząć i właśnie szukam betonu.

Bloczków murowane mamy 7 warstw, chudy beton 10 cm grubości (9,5 m3), piasku zasypane z ławami około metra, wymieniałem całość bo była glina. Zasypane jest 20 cm od góry, no to wylany chudziak, później w pozostałe 10 cm pójdzie styropian + 5 cm już w gazobetonie z pianką dylatacyjną. Piasku 10 dużych wanien (naczep )

Bloczków murowane mamy 7 warstw, chudy beton 10 cm grubości (9,5 m3), piasku zasypane z ławami około metra, wymieniałem całość bo była glina. Zasypane jest 20 cm od góry, no to wylany chudziak, później w pozostałe 10 cm pójdzie styropian + 5 cm już w gazobetonie z pianką dylatacyjną. Piasku 10 dużych wanien (naczep )

10 duzych wanien znaczy ok 300 ton (wanna naczepa to zdaje sie 30 ton)

u mnie bedzie ciut mniej bo lawy mamy w gruncie juz, do tego piach po ich wykopaniu zostal w srodku. z wyliczen wynika mi 120-130 ton...

ja na posadzke na gruncie wyleje B20, do rownego z bloczkami, czyli styropian pojdzie juz ponad bloczki M6, miedzy pierwsza wierszktory bedzie z pustakow poryzowanych zapypanych proszkiem pur, jak zasugerowal bulka - pomysl sie przyjal :)