Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no moze i nie jest potrzebny, ale jesli mialo by mi cos peknac

Cześć Antoś.

Chudziak nie jest elementem konstrukcji jako takim nie może przenosić obciążeń , to odpowiednio zagęszczony grunt pod chudziakiem przenosi obciążenia np.ścian działowych, jak zagęszczenie jest do bani to B50 i zbrojenie 10 cm warstwy nie pomoże, chudziak to WARSTWA WYRÓWNUJĄCA podłoże, i nic więcej , B20 na chudziak to wyrzucanie kasy w błoto, lepiej się zastanów jak i czy zdylatować chudziak od sciany fundamentowej ,jak wykonać izolację poziomą (papa nie bardzo się nadaje) i jak zrobić SUCHĄ IZOLACJĘ CIEPLNĄ. Chudziak i tak Ci popęka ( minimalne ryski) w paru miejscach , czasem pęka w rogach gdzie słabiej zagęszczone, i nic w tym dziwnego, dziwne jakby nie popękał. Dajesz warstwę grubego żwiru pod chudziak?

Edytowane przez bułkazmasłem

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc

jak na razie sypiemy piasek i go zageszczamy, po ubiciu pierwszych 44 ton nie da sie reka wbic w to olowka glebiej niz na 1,5-2cm.

dzis wsypiemy kolejne 44 tony, rozgarniemy i jutro bede ubilal (wypozyczam plyte wibracyjna 90kg, polewamy woda).

wylewki ma byc 10cm, na to pojdzie dopiero pozniej izolacja pozioma i styropian, ale nie wczesniej jak bedzie budynek pozamykany, czyli pewnie nie w tym roku

generalnie nie obawiam sie o wilgoc bo mamy na dzialce wybitnie sucho, do wod gruntowych nie ma szans sie dokopac, po opadach woda blyskawicznie wsiaka - mamy pod soba piach, czy mimo to warto rozlozyc pod wylewke jakas folie?

dylatacje chce zrobic z paskow styropianu 10mm ktory mi zostal, mam tego ok 15m2 wiec potne i przed wylewka przykleje do murka fundamentowego - mysle ze wystarczy aby sie to nie kruszylo wzajemnie.

grubego zwiru nie planowalem wcale, jakie mialby miec zadanie?

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

kupilismy cegle na slupki i 2 scianki dzialowe na dole :)

przepiekna, recznie formowana, pelna, w klasie 20, czego chciec wiecej...

no moze jeszcze zeby byla tania... no i byla :) malo tego cegielnia przysle nam do domu tyle ile chcemy... i to przysle za bardzo ale to bardzo rozsadna cene :)

ale jestem zadowolony :)

tak, tak kochanie, ja ciebie tez ;)

http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/wykonczenie_-_zendra_016.jpg

http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/zendra_007_(800_x_600).jpg

http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/zendra_024_(800_x_600).jpg

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

ale była burza!! ho hoiczna (powiedziałby Prosiaczek;)) błyskawice, grzmoty, oberwanie chmury...ciekawe ile wody napadało do wiader, które rozstawiłam:D co prawda zbiornik na deszczówkę już mamy, tylko jakoś rynny nie możemy się dorobić ;) to wszystko przez ten piach ;P acha...chciałam jeszcze oficjalnie zakomunikować, że wzeszła "moja trawka" :D co prawda tylko w kilku miejscach od tyłu domu-właściwie to na tarasie;) ale zawsze coś...tylko tam kopara jej nie rozjeździła...ale nawet tych kilka źdźbełek cieszy..:D ha! Edytowane przez Gosia_A

koniec z piaskiem, zasypane, zawibrowane, rury do kanalizy rozprowadzone - finito...

ufff... nawet zona inwestorka jezdzila dzis z zageszczarka, nawet dosyc chetnie (moze dlatego ze dalem nizsze obtory i bardzie wibrowalo...;) taki zarcik szowinistyczny ;) )

teraz tylko zalac i odtrabimy STAN ZERO - mysle ze w piatek najblizszy, wczesniej bedzie slabo z urlopem...

nasz maly smark 4,5 letni tez zapierniczal z zageszczarka, trzeba go bylo przeganiac bo to przeciez halas dosc potezny - to sie obrazal :) potem polewal piach to sie umorusal w blocie po same kolana :) taki pomocnik to jest cos... prawdziwie rodzinne budowanie :)

Kleimy dylatacje do scianki fundamentowej od wewnatrz, paski styropiany #10mm. Tymczasem zgodnie ze wstepnymi zalozeniami na piatek zamowilem beton :)

Po konsultacjach z kierownikiem zdecydowalismy ze wystarczy 10cm B15, ale aby Żona inwestorka spala spokojniej wylejemy 10cm B20 - czyli zgdonie z pierwotnymi zalozeniami. Za mocny? Moze i za mocny, ale to raczej nie klopot, klopot bylby gdyby byl za slaby :)

Jak sie wszytsko uda tak jak planuje to w sobote zaczne pierwsza warstwe scian.