bułkazmasłem 07.05.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) no moze i nie jest potrzebny, ale jesli mialo by mi cos peknac Cześć Antoś. Chudziak nie jest elementem konstrukcji jako takim nie może przenosić obciążeń , to odpowiednio zagęszczony grunt pod chudziakiem przenosi obciążenia np.ścian działowych, jak zagęszczenie jest do bani to B50 i zbrojenie 10 cm warstwy nie pomoże, chudziak to WARSTWA WYRÓWNUJĄCA podłoże, i nic więcej , B20 na chudziak to wyrzucanie kasy w błoto, lepiej się zastanów jak i czy zdylatować chudziak od sciany fundamentowej ,jak wykonać izolację poziomą (papa nie bardzo się nadaje) i jak zrobić SUCHĄ IZOLACJĘ CIEPLNĄ. Chudziak i tak Ci popęka ( minimalne ryski) w paru miejscach , czasem pęka w rogach gdzie słabiej zagęszczone, i nic w tym dziwnego, dziwne jakby nie popękał. Dajesz warstwę grubego żwiru pod chudziak? Edytowane 7 Maja 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.05.2012 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) czesc jak na razie sypiemy piasek i go zageszczamy, po ubiciu pierwszych 44 ton nie da sie reka wbic w to olowka glebiej niz na 1,5-2cm.dzis wsypiemy kolejne 44 tony, rozgarniemy i jutro bede ubilal (wypozyczam plyte wibracyjna 90kg, polewamy woda). wylewki ma byc 10cm, na to pojdzie dopiero pozniej izolacja pozioma i styropian, ale nie wczesniej jak bedzie budynek pozamykany, czyli pewnie nie w tym roku generalnie nie obawiam sie o wilgoc bo mamy na dzialce wybitnie sucho, do wod gruntowych nie ma szans sie dokopac, po opadach woda blyskawicznie wsiaka - mamy pod soba piach, czy mimo to warto rozlozyc pod wylewke jakas folie? dylatacje chce zrobic z paskow styropianu 10mm ktory mi zostal, mam tego ok 15m2 wiec potne i przed wylewka przykleje do murka fundamentowego - mysle ze wystarczy aby sie to nie kruszylo wzajemnie. grubego zwiru nie planowalem wcale, jakie mialby miec zadanie? Edytowane 8 Maja 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 08.05.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Warstwa grubego żwiru ma za zadanie przerwać podciąganie kapilarne wody (za to kompletnie nie sprawdza się przy wodach naporowych), w Twoim przypadku raczej zbędne, bo masz sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 09.05.2012 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 kolejne 44 tony zniknely nie wiadomo gdzie... w piatek wrzucamy kolejne 44 i miejmy nadzieje ze juz wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 09.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 1...9 Antoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.05.2012 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) kupilismy cegle na slupki i 2 scianki dzialowe na dole przepiekna, recznie formowana, pelna, w klasie 20, czego chciec wiecej... no moze jeszcze zeby byla tania... no i byla malo tego cegielnia przysle nam do domu tyle ile chcemy... i to przysle za bardzo ale to bardzo rozsadna cene ale jestem zadowolony tak, tak kochanie, ja ciebie tez http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/wykonczenie_-_zendra_016.jpg http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/zendra_007_(800_x_600).jpg http://cms.rego.pl/_cms_data/hoff/_cms_img/normal/zendra_024_(800_x_600).jpg Edytowane 10 Maja 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 10.05.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tomaszu u nas już ściany parteru są i zalane nadproża.... Szybko teraz idzie po wyjściu z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.05.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 eh kurde zazdroszcze... my ciagle sypiemy piach. jutro wsypiemy kolejne 5 wywrotek, 55 ton w sumie, to bedzie juz 143 tony piachu. jak to skonczymy to jeszcze wylewka, i dopiero sciany zaczne nie moge sie doczekac:) ilu masz na budowie ludzi przecietnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 11.05.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 no i mamy kolejnych pięć wywrotek piachu na działce...czekają już na wrzucenie, ubicie...oby wystarczyło, bo powoli zaczyna to być nudne... ciągle tylko piasek, piasek, piasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 11.05.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 u nas do zasypania poszło 10 wywrotek piachu po 15-16 ton.. i robiła to koparka.. współczuje Wam ciągle piasek i piasek ale jeszcze chwila będą ściany i piętro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.05.2012 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 u nas do zasypania poszło 10 wywrotek piachu po 15-16 ton.. i robiła to koparka.. współczuje Wam ciągle piasek i piasek ale jeszcze chwila będą ściany i piętro:) u nas tez wsypuuje koparka, nie wyobrazam sobie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 11.05.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 parter i zalewanie nadproży zrobili w 3 dni we dwóch i pomocnik do robienia zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 11.05.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 U nas część piachu wsypała teściowa koparka, a część wywrotka od razu jak przywiozła Mury budowane samodzielnie niestety tak szybko nie idą, ale mam wrażenie że jednak szybciej niż tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.05.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 wsypane... weszlo prawie wszytsko, czyli w sumie jakies 140 ton. teraz leje deszcz, jutro natomiast z rana odbieram zageszczarke i caly dzien halasowania przedemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 11.05.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Już u Was pada? Kurcze to pewnie za chwile przyjdzie do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 11.05.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) ale była burza!! ho hoiczna (powiedziałby Prosiaczek;)) błyskawice, grzmoty, oberwanie chmury...ciekawe ile wody napadało do wiader, które rozstawiłam:D co prawda zbiornik na deszczówkę już mamy, tylko jakoś rynny nie możemy się dorobić to wszystko przez ten piach ;P acha...chciałam jeszcze oficjalnie zakomunikować, że wzeszła "moja trawka" co prawda tylko w kilku miejscach od tyłu domu-właściwie to na tarasie;) ale zawsze coś...tylko tam kopara jej nie rozjeździła...ale nawet tych kilka źdźbełek cieszy.. ha! Edytowane 11 Maja 2012 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.05.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 koniec z piaskiem, zasypane, zawibrowane, rury do kanalizy rozprowadzone - finito... ufff... nawet zona inwestorka jezdzila dzis z zageszczarka, nawet dosyc chetnie (moze dlatego ze dalem nizsze obtory i bardzie wibrowalo... taki zarcik szowinistyczny ) teraz tylko zalac i odtrabimy STAN ZERO - mysle ze w piatek najblizszy, wczesniej bedzie slabo z urlopem... nasz maly smark 4,5 letni tez zapierniczal z zageszczarka, trzeba go bylo przeganiac bo to przeciez halas dosc potezny - to sie obrazal potem polewal piach to sie umorusal w blocie po same kolana taki pomocnik to jest cos... prawdziwie rodzinne budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irasos 12.05.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam cie Tomku tym razem na forum. GG mi się spierdzieliło i nie mogę zainstalować tego cuda do komunikacji. My tez zaczęliśmy ale niestety upadły moje plany o samo budowaniu i wziąłem ekipę. Jak na razie mamy ławy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 12.05.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 wszystko potwierdzam (no, może za wyjątkiem tych wibracji:D) co napisał mój ślubny miejmy nadzieję, że za tydzień o tej porze będziemy mogli świętować stan 0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.05.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Kleimy dylatacje do scianki fundamentowej od wewnatrz, paski styropiany #10mm. Tymczasem zgodnie ze wstepnymi zalozeniami na piatek zamowilem beton Po konsultacjach z kierownikiem zdecydowalismy ze wystarczy 10cm B15, ale aby Żona inwestorka spala spokojniej wylejemy 10cm B20 - czyli zgdonie z pierwotnymi zalozeniami. Za mocny? Moze i za mocny, ale to raczej nie klopot, klopot bylby gdyby byl za slaby Jak sie wszytsko uda tak jak planuje to w sobote zaczne pierwsza warstwe scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts