Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobrze gada, dac jej wodki :D

dysperbit + folia do izolacji poziomej (taka gruba) o szerokosci 40cm

w kwestii BK to ma on swoich przeciwnikow jak i zwolennikow, jak zreszta kazdy material budowalny pewnie. MSU ma racje twierdzac ze w przypadku sciany 2W na sciany trzeba brac to co najtansze... choc pojecie "najtansze" wg mnie trzeba tu rozumiec ciut inaczej...

w przypadku samodzelnego budowania uwazam ze jako koszt postawienia metra kwadratowego sciany nalezy przyjac tez latwosc wykonania (tuz obok ceny surowcow). pomijajac na chwile moja awersje do ceramiki, BK na cienka spoine w pojedynke mozna ukladac naprawde latwo i szybko. rownie latwo da sie go obrabiac. Ceramika jest lzejsza, ale i mniej wdzieczna w obrobce/cieciu, no i trzea ukladac na zaprawe (chyba ze wersje szlifowana kupimy...ale tu w leb bierze podstawowe zalozenie - cena). silikatow nie znam.

to co jest u nas postawione to jest efekt w zasadzie chyba 4 lub 5 popoludni w pojedynke (niestety pogoda nie dopisuje wiec muruje "w krakte"), a to jakies 35m2 sciany w sumie...

pierwsza partie BK kupilismy w Leroy Merlin, dzis djechala kolejna, znow 6 palet (bierzemy po 6 bo tyle wchodzi na HDS ktorymi dysponuje te sklepy, a nam akurat 6 palet miesci sie na podlodze domu i nie trzeba ich wnosic :)) tym razem z Brico Depot dla odmiany :)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

byl czas rozpusty, przyszedl czas pukuty ;) poskrecalo mi dzis plecy i nie bardzo moge sie okrecic w lewa strone... :) ale milosierna zona inwestorka natarla mi plecy ketonalem i jutro bede (znow) niczym lody bog

zdjecia z budowy za chwil kilka. jak pozgrywam to posta wyedytuje...

z ciekawostek to dostalismy dzis f-re za cegle na nasze "salonowe slupki", "kominkowa scianke" oraz "symetryczna do kominkowej scianki scianke"... w sumie porazajaca ilosc 600 cegiel :)

mily pan z cegielni (ktora jak juz bede mial w rekach cegle bede polecam i reklamowal) przyslal dzis proforme z informacja ze dali nam extra rabat... w sumie mile bo nie pytalismy nawet... nie przyszlo mi do glowy aby prosic o rabat, bo cegla byla mega tania (az podejrzane:)) a do tego cegielnia wysle nam 2 paletki z drugiego konca polski bez zadnego problemu w porazajaco niskiej cenie:)

no ale rabat postanowili przyznac...chyba bardziej dla jaj, bo po rabacie fakturka opiewa na okraglutka kwote 666 PLN brutto (wliczajac przesylke:)) fajna ta ciegielnia :)

EDIT:

foty swierzutkie - dzisiejsze:)

DSC00378.jpg

DSC00379.jpg

DSC00380.jpg

DSC00384.jpg

DSC00385.jpg

DSC00386.jpg

DSC00387.jpg

EDIT 2:)

wlasnie sie zorientowalem ze wczoraj minely dokladnie 3 miesiace od dnia kiedy zaczelismy kopac pod lawy :)

Ładny ten twój szary betonik (albo fotki takie ładne wychodzą :) ), ja się ciągle zastanawiam, bo u mnie on słabo w liroju wygląda, taki pokruszony, a cenę na biały gładki solbet mam 7 zł z transportem, więc różnica wychodzi jakieś 1300 zł. Dużo odpadów masz? i na jaki klej robisz?

oho... uderz w stol to sie zona inwestrka, naczelna czyscicielka i porzadkoutrzymywaczka oraz prostoscianosprawdzaczka, odezwie ;)

porzadek to jej zasluga :) ja sprzatam wylacznie narzedzia. a mlody dzielnie pomaga zamiatac :)

dzis przyjechala nasza recznie formowana cegla na slupki i scianke kominkowa oraz ta druga ktorej nazwa jest za dluga aby przytaczac...

cegla jest przesliczna...no i mega mega krzywa, zgodnie z oczekiwaniami :)

pozniej wkleje foty jakies

DSC00394.jpg

DSC00398.jpg

DSC00399.jpg

OK, to teraz jeszcze szybkie info nt cegly i cegielni

konstruktor zarzadzil nam podczas adaptacji ze slupki ktore chcemy miedzy salonem a kuchnia zamiast sciany nosnej maja byc z cegly pelnej w klasie 20...

i wydawalo sie wszytsko ze spoko, do czasu kiedy zaczalem szukac takiej cegly :) niestety, w zadnej hurtowni w poznaniu i najblizszej okolicy nie udalo mi sie kupic cegly pelnej w klasie 20... maks co maja to klasa 15... lub ewentualnie klinkier, ale ten po pierwsze primo nam sie nie bardzo podoba (chcielismy cegle rozbiorkowa na te slupki), po drugie primo zwykle nie jest pelny, po trzecie primo jesli mialby byc ladny to jest drogi :)

no i zaczalem dzwonic po cegielniach... i tu znow rozczarowanie bo nikt nie chce/nie moze wyslac 600 cegielek w swiat...

az, juz na odczepne zadzwonilem do cegileni Hoffmanowska z Krasnika... i tak bardzo zdziwiony moim problemem Pan oznajmil ze nie widzi zadnego problemu i moga mi wyslac tyle cegly ile chce...nawet 1 sztuke... malo tego, cena jaka podal za przesylke palety mocno mnie zaskoczyla... bardzo mocno - na plus oczywiscie :)

jeszcze bardziej zaskoczyla mnie cena cegly :)

kupilismy odmiane ZENDRA, czyli najdluzej palona i najbardziej wytrzymala odmiane jaka produkuja. charakteryzuje sie tez wyjatkowo nieregularnym ksztaltem, peknieciami, przebarwieniami, przypaleniami itp itd... czyli dla przecietnego milosnika klinkieru jest wyjatkowo obrzydliwa... jak stwierdzil tesc (ktoremu w udziale przypadnie wybudowanie tych 2 slupkow) "jest fatalna" :D ale nam o wlasnie taka cegle chodzilo, kolor jest genialny, jest twarda jak kamien, pieknie dzwoni... no i jest recznie formowana :D

cena za cegle wraz z dostawa z Krasnika do nas wyniosla 1,11 PLN brutto/szt

cegielnia Hoffmanowska, wyslala nam cegle "na przelew", sama z siebie dala rabat, bez przypominania, proszenia, robienia laski itp itd...

podsumowujac: gdyby ktos, ktokolwiek mial potrzebe kupienia pieknej recznie formowanej cegly za rozsadne pieniadze to bardzo bardzo polecam

CEGIELNIA HOFFMANOWSKA

A no widzisz, a u nas cegły z rozbiórki mieliśmy całą kupę.

Wujek mojego męża rozbierał szopkę (stary poniemiecki budynek). Leżała ta cegła, aż ją komuś oddał. Jeszcze pół tej szopki zostało, ale niedługo też to rozbiorą. I mój mąż stwierdził, że resztę tych cegieł to on weźmie. Jeszcze nie wie po co, ale do czegoś się przyda.:yes: Może na komin, albo ziemankę

To się u Ciebie dzieje. Ja zapatrzona w te moje tynki to nie miałam za bardzo czasu zaglądać ale postępy widać. Jeszcze trochę i ściany będziesz miał skończone. Ciekawa jestem jak będą wyglądać te słupki. Znaczy że one będą takie krzywe jak cegła? Czy ma być w miarę równa powierzchnia?

buuuahhahahahaaaaaa...to się popłakałam aż ze śmiechu, tak mnie ten Mąż Inwestor rozbawił swoimi stwierdzeniami

naczelna czyscicielka i porzadkoutrzymywaczka oraz prostoscionosprawdzaczka

coś w tym chyba jest, no ale ktoś jest od rozkazywania, a ktoś od sprzątania...:D

cegła rzeczywiście jest super, przede wszystkim barwa...jasna-taką właśnie chcieliśmy,a co do układania...mam nadzieję, że jakoś pójdzie...nie za krzywo ;)