klaudiusz_x 08.01.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Będziesz mieć wentylację grawiatcyjną czy mechaniczną? W przypadku tej drugiej można ograniczyć ilość kanałów wentylacyjnych. Co prawda koszt kanałów nie jest zbyt duży, ale po co tracić cenną przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.01.2012 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 W projekcie mamy zwykla, tradycyjna wentylacje i pewnie przy takiej zostaniemy. Generalnie ciagi wentylacyjne z tego co widze w projekcie sa 2 (pomijam ten do kotlowni ktory idzie w obrysie komina glownego - tak przynajmniej rozumiem rysunek, pewnie kierbud bedzie mi to musial objasnic:)). pierwszy jest w narozniku sypialni nad malym pokoikiem na dole - dla dolnej i gornej lazienki (puszczamy go w scianie zewnetrznej zgodnie z sugestia projektanta adaptujacego, aby oszczedzic miejsce) i drugi jest w spizarni - dla kuchni, ten tez pujdzie w scianie. Do kominka chyba jest tylko dymowy + jakis nawiew do paleniska pewnie. Jak sciagne tu kierownika na sprawdzenie zbrojen to go przepytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.01.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Czesc i czołem. Do pomieszczenia z kominkiem tez musi byc wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 09.01.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 a jak rozgranicza sie pomieszczenia jesli nie sa nijak podzielone? czyli kuchnio-jadalnio-salono-korytarz z klatka schodowa na przyczepke? zerkam w rysunki i juz widze ze do kominka jest ksztaltka kominowa z otworem dymowym fi200 oraz otworem wentylacyjnym 10x17cm... czyli chyba cos takiego ? http://images01.olx.pl/ui/4/10/42/1266325499_74480842_1-Zdjecia--Pustak-kominowy-wentylacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Tez miałam dylemat z rozgraniczeniem. Mam tak samo kuchnio-jadalnio-salonowo. W kuchni jest kanal went, ale oprocz tego przy kominku jest zrobiona druga wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 09.01.2012 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 u nas na rysunkach do kuchni ida 3 (w czego jeden jest zapiety w spirzarni a 2 zostaja w kuchni). Pytanie: jak wyprowadzic taki kanal jak na ksztaltce na powyzszym zdjeciu? Kominek chcemy miec "w scianie" bez zadnych kamiennych obudow itp itd. Sciane moze z cegly robiorkowej, w niej "na plasko" kominek, w narozniku salonu (patrz widok rzutu parteru na 1 stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 10.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Pytanie: jak wyprowadzic taki kanal jak na ksztaltce na powyzszym zdjeciu? zwyczajnie fleksem z tarczą do betonu ,przed murowaniem,wyciąć otwór(pod wymiar kratki) na odpowiednim boku ok 5-10 cm poniżej stropu. jak zwykle jest wiele ALE. - rewizja na dole?, przeznaczenie :nawiew? wywiew? położenie kanału na dachu wobec zachodu? itp itp , poczytaj projekt,pogoogluj a wtedy zadaj konkretne pytanie , pomożecie? POMOŻEMY. ps. spróbuj odkryć jak prawidłowo montuje się do podłoża pierwszy element komina systemowego czyli ceramiczną podstawę (obojętnie z czy bez odpływu kondensatu) A luzem, B przyklejamy na klej ceramiczny, C przyklejamy na zaprawę do murowania. ile instrukcji,ile wykonawców ,ile sprzedawców tyle rozwiązań, he he przerobiłem temat u siebie. mam dziesiątki taki zagwózdek ,wszystkie Cię spotkają na budowie, chcesz następne? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.01.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tomkowi, chyba chodziło o to jak w rogu zrobic komin, zeby kominek jak najmiej byl wywalony w glab salonu, tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 10.01.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) jak w rogu zrobic komin, zeby kominek jak najmiej byl wywalony w glab salonu, tak??? a widziałaś już kiedyś róg wywalony w głąb salonu? nie? ja też nie widziałem. ... jak ... zrobic komin według projektu Edytowane 10 Stycznia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.01.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) a widziałaś już kiedyś róg wywalony w głąb salonu? nie? ja też nie widziałem. ..zacznij patrzec dalej - to zobaczysz wiecej. Ja widzialam, nawet dwa rogi Tomek moze pomysl o kominie w scianie zewnetrznej - cos podobnego ma chyba Kwitko. Ale pogadaj z kierownikiem lub konstruktorem jakby oni to widzieli i czy to wogle jest mozliwe przy Twoim projekcie Edytowane 10 Stycznia 2012 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.01.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) Tak, tak, my mamy kominek w ścianie nośnej. U Tomasza komin od kominka będzie na samym dole dachu, kawałek nad rynną i tak się zastanawiam jak to będzie wyglądać? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 U Tomasza komin od kominka będzie na samym dole dachu, kawałek nad rynną i tak się zastanawiam jak to będzie wyglądać? Dokladnie, dlatego tez napisałam czy to w ogole byłoby mozliwe w tym projekcie Tomek, a pomysl czy pierwotne usytuowanie kominka w centrum domu tak, ze jest plecami do kuchni, a widoczny zarowno z jadalni jak i salonu nie bylo korzystniejsze? To tak tylko moja mysl, bo oczywiscie kazdy ustawia dom wg swoich przemyslen i tak jak mu wygodnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.01.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Hej. Kominek na scianie gdzie byl pierowtnie znacznie zaweza ciag miedzy jadalnia a salonem. Sztucznie dzieli te pomieszczenia, choc oczywiscie jest kozystniejszy pod wzgledem rozprowadzenia ciepla itp itd... No ale u nas bedzie w narozniku W zasadzie mysle ze jak juz przyjdzie na niego czas to znajdzie sie i rozwiazanie, tymczasem trzeba wymurowac stan "0" zamiast zaprzatac sobie glowe kominkiem, o! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) no ale pod komin przydałby sie fundament Edytowane 10 Stycznia 2012 przez MusiSieUdac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.01.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 oczywiscie, stopa bedzie tam gdzie ja projektant adaptujacy naniusl, czyli w narozniku. zazbrojona siatka wg projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 oczywiscie, stopa bedzie tam gdzie ja projektant adaptujacy naniusl, czyli w narozniku. zazbrojona siatka wg projektu. To ja juz sie zakreciłam Jesli tak jest to git. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.01.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 chodzilo mi pierwotnie o to czy oraz jak moge wykozystac kanal wentylacyjny w ksztaltce ktorej widok jest wyzej przy zalozenie ze ksztaltki wstawie w samym narozniku, a przed nimi dam kominek i z przednia scianka kominka zlicuje sciane od posadzki az po strop. Czyli jesli spojrzec na rzut parteru bede mial symetrycznie sciete narozniki salonu, po jednej stronie scianka umozliwiajaca wejscie do malego pokoju na dole, a po drugiej scianka w ktorej bedzie osadzony kominek, w narozniku tym czasem (tej zamknietej scianka przestrzeni komin systemowy z kanalem wentylacyjnym). O wyglad dachu sie nie obawiam, nie bedzie tak zle mamy dlugie okapy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.01.2012 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Przydałoby się poprzekręcać o 90 stopni kolejne strzemiona (zamki) w zbrojeniu ławy. Zobacz u Netbeta na początku dziennika były foty jak ma być, o wygiętych łączeniach z pręta 12 mm z odpowiednim zakładem w rogach budynku też nie zapomnij. pozdro hej, dopiero teraz zauwazylem ze pisales o tym:) zona mi wytknela palcem ;P strzemionka poprzekrecam na nastepnych koszak ktore bede wiazal. tak dla zasady, choc przy takim zagieciu jak mam kierownik mi to klepnal i moglo by byc tak samo na wszytskich. na narozniki i wszelkie polaczenia mam 60 metrowych kawalkow preta zebrowanego fi12 do pozaginania. Czyli zakladki na kazdy z bokow wyjda po 50 cm, a wiec jeszcze po jednym strzemionie musze podokladac przy laczeniu poszczegolnych koszy ze soba juz w wykopie. Na obecna chwile mam pierwsze strzemie 60cm od konca preta i potem rozstaw co 40cm (w projekcie niby co 50 zaplanowano, ale uznalismy ze ciut zagescimy bo te 50cm to zbyt zadko wg mojego kierownika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 13.01.2012 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Jako ze dzis "jest moc" kilka widoczkow z wlasnorecznie skleconej wizyalizacji. Niestety biblioteki wypasazenia MEGA MEGA ubogie stad niestety umoeblowanie, podlogi itp itd sa tylko po to aby byly w celu okreslenia proporcji. Co jest istotne to gabaryty, ksztalty pomieszczen itp itd... no i to mozna sobie juz po domu "pospacerowac" BTW. Gdyby ktos dysponowal bibliotekami do ArCon'a tudziez namiarem na jakis freeware'owy soft do projektowania to chetnie przytule. widok z kuchni przez jadalnie na salon EDIT: w tej ceglanej sciance w oddali bedzie kominek wlasnie widok spod naszego orzecha (ktory to sie ostanie) na taras, jadalnio-salon oraz na gorze na okno pokoju naszego Smarka (to niebieskawe) widok "z kominka" na salon-jadalnie-kuchnie-klateke schodowa... zgodnie z zapowiedziami o ubogiej bazie jest meblowa wiocha...ale nic to no i widok od fronto-boku tyle na dzis --> teraz perla chmielowa psssyt Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 16.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 stuk puk! dzień dobry/dobry wieczór...żona Tomasza się kłania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts