Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak, to może być dodatkowy aspekt sprawy - budowanie wciąga :) Podobno brak tej budowlanej adrenaliny może spowodować nawet tąpnięcie w małżeństwie (co oby nas nie spotkało ;)) - kiedy już wszystko postawione, wykończone, urządzone i pozostało tylko mieszkać i kredyt spłacać.

Ale to tak na marginesie, kończę offtopa, bo się w dzienniku Antków zrobi bajzel jak u mnie na budowie ;)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

max-maniacy: fajnie, że nie jestem osamotniona w swoich poglądach :D jakoś tak cały czas w to wierzę, jak i w to, że później wszystko będzie dobrze się układało, będziemy zdrowi i damy radę (również na emeryturach) utrzymać ten dom...jeśli nie-wtedy będziemy się martwili i może zmienimy zdanie i miejsce zamieszkania, ale póki co-tu jest nasze miejsce, tu jest nasz dom...:) lecę na budowę, zobaczyć, co u Antka słychać;) może jakiegoś arbuza mu zaniosę ku pokrzepieniu sił...;)

Tomasz przywiózł dziś kolejne nadproża, mamy już wszystkie na parter:wiggle:

po południu zrobię jakieś zdjęcia:)

Ja póki co myślę, że to nasz pierwszy i ostatni dom.. czasem mówi się gdybym budowała drugi to.. i tu wymieniam co bym inaczej zrobiła, czy też jakie elementy ominąć by w budowaniu była łatwiejszy.. (schody narożne ustawione pod kątem 45*.. o nie.. pierwszy i ostatni raz)

Marcin coś tam przebąkuje, że zadupie itd.. ale ja jestem dobrej myśli i sądzę, że w niedalekiej przyszłości będzie to osiedle a nie 2 domki w szczerym polu..;)

mi się dom podoba taki jaki jest.. popełniliśmy parę błędów.. no ale kto ich nie popełnia, chyba ten co nic nie robi:)

troche pociagnalem, jutro po poludniu wpadnie brat i poukladamy nadproza nad kolejnymi 4 oknami, chyba ze zdarze jeszcze cos do tego czasu machnac... wiec jesli sie nic nie spier...niczy to w sobote/niedziele skoncze temat nadprozy i pozostanie ostatnia warstwa bloczkow... ufff

zdjec nie ma bo konczylem juz wlasciwie po zmroku... ale jutro beda napewno :)

Ależ ładnie wygląda ten Wasz dom na drugim zdjęciu - po prostu wyobrażam go sobie bez trudu i już widzę efekt :)

super:) moze pomozesz Gosi przemyslec kuchnie ?:) moja wyobraznia niestety wypuscila sie na wycieczke gdzies w okolice zbrojenia stropu i konstrukcji zabiegowych schodow... stad jestem nieszczegolnie pomocny :)

jakby cos to szczegoly wal do gosi na priva ;)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

1. przepraszam za błędy ortograficzne mojego małżonka (pisałam już o tym kiedyś) chociaż ja pewnie też czasami je robię...;)

2. faktycznie chyba potrzebowałabym pomocy w rozplanowaniu kuchni i spiżarni, bo jakoś nie potrafię się zdecydować...w projekcie jest osobna spiżarnia-tzn wejście od strony korytarza, a ja bardzo chciałabym zrobić inaczej, mniej standardowo, czyli wejście od kuchni. Problem jest jednak bardziej złożony, ponieważ w kuchni chcemy jeszcze zmieścić część blatową z jakimś taborecikiem (żebym mogła pyrki strugać na ryczce a nie na stojaka:lol2:), część barową z dwoma hokerami i lodóweczkę side by side (żeby Tomasz mógł mi przyrządzać pyszną mrożoną kawę bez biadolenia że nie ma lodu...;)

Dzisiaj jednak po długo trwających przemyśleniach mam już pewną koncepcję, nie potrafię jednak rysować w 3D, więc zdaję się na łaskę męża...obiecał, że może narysuje...no ale "może" :D

1. przepraszam za błędy ortograficzne mojego małżonka (pisałam już o tym kiedyś) chociaż ja pewnie też czasami je robię...;)

2. faktycznie chyba potrzebowałabym pomocy w rozplanowaniu kuchni i spiżarni, bo jakoś nie potrafię się zdecydować...w projekcie jest osobna spiżarnia-tzn wejście od strony korytarza, a ja bardzo chciałabym zrobić inaczej, mniej standardowo, czyli wejście od kuchni. Problem jest jednak bardziej złożony, ponieważ w kuchni chcemy jeszcze zmieścić część blatową z jakimś taborecikiem (żebym mogła pyrki strugać na ryczce a nie na stojaka:lol2:), część barową z dwoma hokerami i lodóweczkę side by side (żeby Tomasz mógł mi przyrządzać pyszną mrożoną kawę bez biadolenia że nie ma lodu...;)

Dzisiaj jednak po długo trwających przemyśleniach mam już pewną koncepcję, nie potrafię jednak rysować w 3D, więc zdaję się na łaskę męża...obiecał, że może narysuje...no ale "może" :D

ad 1 - nikt sie nie gniewa ;)

ad 2 - lodowka to ma byc na piwo glownie, a nie zeby kawe mrozic :)

Oj, Tomaszu coś nonszalancko podchodzisz do cięcia kątówką (ja nie lubię tego narzędzia, zwłaszcza po małym wypadku).

Żonka Gosia niech spojrzy na kwestie bhp, bo mężuś postawę ma jak przy lodówce z piwem, a nie z niebezpiecznym narzędziem ;)

oj co to to nie:) do narzedzi zawsze z pelnym szacunkiem :) ochrona oczu jest, ochrona dloni jest, oslona na tarczy jest. brakuje fartucha z dwoiny oraz pelnej przylbicy... no ale blagam... w taka pogode nie da rady :)

Gosiu miałam dosłownie ten sam dylemat co Ty z tą kuchnią i spiżarką

Kombinowałam jak koń pod górę, ale to nic nie dało. Też chciałam mieć wejście do spiżarki od kuchni, lecz zrezygnowałam bo ta ściana i tak jest krótka a jeszcze gdybym wstawiła tam drzwi to całkowicie nic nie dałoby się tam zaplanować ani postawić. Więc zostaliśmy przy wersji pierwotnej. W sumie nie jest to wielka odległość i jakoś to przeżyję. Zawsze możesz też postawić sobie sciankę, wtedy powiększy Ci się spiżarka, tylko przejscie przez salon do kuchni bedzie..... Pamiętam o zdjęciach schodów dla Tomasza, tylko muszę je zrobić. U nas rozkładane są kable już a 6 będą już zaczynać tynki. jeżeli mogę coś doradzić to róbcie okno na klatce.

okno nad schodami obowiazkowo, jestescie juz kolejnymi budujacymi ten projekt ktorzy wlasnie na to zwracaja uwage :)

w kwestii wejscia od kuchni (i wszelkie lubiezne usmieszki podszyte kosmatymi myslami sa tu nie miejscu bo mowimy o drzwiach do spizarni:P) to jest plan pewnien przebiegly :) ale z uwagi ze wlasnie koncze urlop i jutro wracam do pracy a do tego dzis caly dzien praktycznie padal deszcz wiec nic na budowie nie zrobilem i jestem zly - nie bardzo chce mi sie go opisywac :)

moze jutro...

a teraz toast za dobra pogode :D