Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

korzystam właśnie z usług naszego wspaniałego, polskiego PKP, mam więc chwilę, aby opisać moją wizję spiżarki i kuchni...:)

Od początku jakoś nie pasowało mi to wejście z korytarza, takie...pospolite i jak dla mnie średnio wygodne. Zaczęłam więc kombinować i wykombinowałam następujący układ:

1. wchodząc do kuchni w pierwotnej ścianie spiżarni - tuż od strony korytarza- można zrobić wnękę (kosztem i tak małej spiżarni, wiem) na lodówkę, przestrzeń nad nią zabudować

2. zaraz obok lodówki-drzwi do spiżarni-tylko 700mm (Tomaszu-widzisz, jak napisałam? nie w cm-bo mnie zawsze poprawiasz:lol2:), takie łamane na dwie części

2. końcówka ściany to już tylko blat 600mm, który będzie pod oknem

Przy takim układzie wszystko mieści się prawie na "styk"jest kilka cm :) zapasu

Po przeciwnej stronie oczywiście też szafki góra i dół plus pod tym małym oknem od strony ogrodu dałabym szafki w kształcie litery L, nad nią jeszcze widziałabym krótki barek na dwa hokery (czyli tyłem do jadalni)

Pomyślałam sobie, że zlew można dać narożnikowy-z lewej strony pod oknem, a płytę gazową w narożniku prawym-pod oknem, ale nie wiem, czy będzie to wygodne (chociaż Tomasz twierdzi, że nie ma innej opcji?;)) Ja wolałabym tam dać słupek z zabudowanym piekarnikiem i np. zmywarka, a płytę gazową po lewej stronie, ale nie wiem, czy tak "da radę"...

Tomasz pewnie powie, że trochę zagmatwane to wszystko, no ale mam nadzieję, że ktoś jednak zrozumie o co mi chodzi:lol2:

Będę wdzięczna za opinie. Co o tym sądzicie?

Wiem, że kuchnia i tak nie jest duża, że zmniejszę spiżarnię, zabiorę sobie miejsce na otwór drzwiowy-ale właściwie tylko na otwór, zyskam jednak trochę miejsca na szerokość, nie będzie taka wąska, no i taka jak większość z typówek ;)

Acha...jeszcze moja ryczka do obierania pyrek...po drugiej stronie hokerów-od strony kuchni...:)

Czekam na opinie. Pozdrawiam z mega gorącego pociągu...Świeci mi słońce w monitor, więc nie bardzo widzę co piszę...mam nadzieję, że nie jest za bardzo zakręcone:D

WiolaB-jak ja Wam zazdroszczę...:)

Edytowane przez Gosia_A

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosiu ciekawie to sobie zaplanowałaś. Kuchnię mamy faktycznie mała i pola do popisu to raczej nie ma. Zaś w moich planach jest zrobienie tego tak; zaczynając od prawego rogu kuchni to narożna szafka i na niej zlew, potem po prawej zmywarka (mała), kuchenka, i szuflady 55cm) : od zlewu w lewo to 2X80 szafka , potem witryna 60, w tył na lewo jedna wisząca szafka otwierana do góry na siłownikach tj i inne oraz na koniec również zaplanowaliśmy mały barek 50 x100. W sumie przejście jakie zostaje to 120 cm. Tak to u siebie widzę. Aha, lodówka w spiżarce zaraz z prawej strony drzwi,

Nie ma Was ostatnio na gg, tak by powymieniać opinie.

Dobrej nocki.

Wiola.

WiolaB: nie wiem, jak tam Wasz stan rodzinny, ale my planujemy kiedyś powiększenie rodziny-przynajmniej do 4 osób (już sobie wyobrażam, co Antoś odpisze:lol2:), więc nie wyobrażam sobie mniejszej zmywarki. Poza tym dom będzie raczej otwarty na gości, więc mała byłaby zbyt mała, no ale każdy woli/potrzebuje czegoś innego, więc rozumiem:)Na gg jesteśmy codziennie, czasami jako niedostępni, co nie znaczy, że nieobecni;)Zwykle są to godziny późno wieczorne i nocne niestety...pozdrawiam!:)Antek jeszcze na budowie...dzisiaj nie zdążyłam zrobić już zdjęć, ale jutro się postaram!

co antek napisze, no a co ma napisac niby? ze tu widzi niezly burdel napisze... panel dyskusyjny klubu milosnikow zmywania, handel zaproszeniami w szarej strefie, naklanianie do narkomanii ("zielen to zycie" ;))... ladnie. na kilka chwil sie czlowiek tylem odwroci i wystarczy ;)

a na budowie jest tak...

wyznaczylem ekipie bezwzgledny i nieprzekraczalny deadline na zamkniecie definitywne tematu nadprozy... to byla miniona niedziela, czyli przedwczoraj.

no i znowu to co pare linijek wyzej... sie czlowiek odrwoci, nie dopilnuje i masz...

w niedziele ekipa strajkowala bo padal deszcz, wczoraj bylem w pracy cale 15 godzin to sie ekipa na budowie nie pojawila wcale. dzis wrocilem z roboty, ide na budowe i co? i co? i nic.. obchodze deadline bokiem i biore sie zeby te nadproza pokonczyc :) chyba sie uda w czwartek je pozalewac. dzis przygotowalem wylewki betonowe pod wiekszoscia tych ktore pozostaly. jutro musze wymurowac jeszcze jeden naroznik i zrobic ostatnia wylewke i bedzie komplet aby poukladac "eLki".

dzis kupilismy tez nasz uteskniony dwuteownik HEA220... czeka na nas w hurtowni az wymysle jak te 609 kg u nas rozladowac bez wozka, dzwigu itp itd...

dzwig bedzie, owszem, ale dopiero jak bede go na strop ukladal. wczesniej nie bardzo jest sens, bo i tak dluzyca i drzwig nie zmieszcza sie na dzialce razem... a z ulicy nie ma opcji bo sa kable WN... przewiduje cyrk, ale nie uprzedzajmy faktow :D

musze chyba w najblizszych dniach troche przydepnac "ekipe" bo sie rozleniwila :) choc moze to nie lenistwo tylko zeszlotygodniowe upaly odbijja sie echem jeszcze?

Wiola, obawiam sie ze nie uda sie nam na GG skontaktowac bo jestem zatardzialym uzytkownikiem starej wersji ktora nie obsluguje tak wysokich numerow jak Wasz :/

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

no i jak tam z zalaniem nadproży, udało się w terminie?

fajnie Wam prace posuwają się naprzód. nie narzekaj tak na ekipę.:no: u nas to dopiero się leni. bloczki od tygodnia na budowie, a ekipa na biwaku była zamiast murować.

a propos kuchni, to kolory Gosiu też takie, jak na obrazkach? u mnie układ prawie identyczny będzie. tylko tych drzwi do spiżarki niet, więc będzie ciągłość mebelków. będę podglądać, co ostatecznie wymyśliłaś.

max-maniacy: bardzo lubimy jasne meble, chcemy mieć jasne wnętrza, prawdopodobnie połączone ze szarościami plus jakieś intensywniejsze dodatki, poza tym uwielbiam brzozy i chciałabym mieć jakiś akcent brzozowy w domu:rolleyes:

na słupki wybraliśmy jasną cegłę, fuga jest szara...z niej będą też dwie skośne ścianki- w tym jedna-obudowa kominka narożnego. Chciałabym to wszystko jakoś zgrać kolorystycznie w harmonijną całość, ale żeby nie było nudno:)zobaczymy co z tego wyjdzie...o nadprożach pewnie Antek coś napisze:D

lubię takie wnętrza (chociaż w mieszkaniu zaszaleliśmy i kupiliśmy bordową:) i też dobrze się w niej czułam)

jasna kuchnia.jpg

chociaż tutaj jest zbyt jasno, ale może np. akcent brzozowy nad szafkami doda trochę wyrazu? ;)

brzozowa tapeta na szkle.jpg

i ciemniejsza podłoga...jejku...uciekam stąd, bo już powoli się uzalezniam!:lol2:

a propos brzozy jeszcze...wiosną kupiłam do ogrodu dwie o bordowych liściach:D

Edytowane przez Gosia_A

zostaly jeszcze 3 nadproza niestety. 2 ktorych sam nie dam rady dzwignac i musze poczekac do jutra na szwagra lub brata, i jedno ktorego niwiem jakim to cudownym sposobem ale nie kupilem :/ tzn niby kupilem, ale w ferworze walki uznalem ze sie pomylilem i kupilem za dlugie... no i docialem i poszlo w sciane... a jak sie okazuje zapomnialem o jednym 120cm a ta 180tka byla potrzebna...

aby nie tracic czasu muruje ostatnia warstwe bloczkow... no i jak juz wspomniala gosia dzis rano przyjechal HEA220... cale 609 kg w 12 metrowym kawalku...