Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

och, WiolaB...jak miło, że ktoś mnie rozumie ;) to masz/miałaś trochę podobnie jak u mnie, bo mi też znowu "studiować się zachciało":bash:...na stare lata;)

haha, dołączam do tych co się im na stare lata zachciało. przez wakacje miałam napisać 10 stron pracy i...... nic:P w ogóle mi się nie chce za to brać. przecież budowa jest o wiele bardziej zajmująca niż jakaś tam praca. ale trzeba będzie się jakoś za to wziąć, bo w lutym obrona.

ciekawa jestem Waszej decyzji z dachem. my mieliśmy zacząć dopiero w przyszłym roku. potem postanowiliśmy, że tylko fundamenty, no i jak już Tomaszowi wiadomo, to stoją już palety z bloczkami na ściany. ale maksymalnie to pewnie tylko do stropu dojdziemy. także dołączam do grona dopingujących.:yes:

Dach mamy przecież taki jak Wy jeżeli chodzi o wielkość. Więźba krokwiowo-jętkowa -kosztowała jakieś ok 7500. Więźba i stawianie murów było za jednym płaceniem bo robili to Ci sami co murowali. Dachówka Brass (z rynnami oknami 4 i 2 wyłazami ok 14 tys), położenie jej 7500.

Deskowanie i papowanie zajęło mężowi i teściowi (bo sami robili) 9 dni. Poszło ok 35 kg gwoździ.

My dachu mamy 160 m2. Ile wziął cieśla to nie wiem bo jak wiadomo z dachem przeboje mieliśmy. Zapewne gdyby pierwsza ekipa nie spieprzyła i nie trzeba by poprawiać byłoby taniej. W sumie pierwszej i drugiej zapłaciliśmy 6500 zł. Więźba, położenie dachówki bez struktonitu i rynien. A najlepiej zrobisz jak podjedziesz do jakiegoś tartaku z projektem (albo zadzwonisz i wyślesz mailem) i Ci wycenią. Wcale nie dużo zachodu, a będziesz wiedział na jaką kwotę się przygotować.

drewna mamy 8,9m3 - na konstrukcje sama

do tego ok 4m3 deski aby to obic - to moge zrobic sam- wiec tylko koszt materialu

do tego papa - bo o pokryciu w tym roku nie ma mowy :)

na wycene pracy ciesli czekam - dach jest latwy wiec jestem dobrej mysli raczej (przynajmniej w tej kwesii:))

specyfikacje drewna wyslalem do kilku tartakow... no ale jakie moga byc roznice...

podsumowujac... nie mam na razie zdania czy to sie moze udac :)

tymczasem na 2/3 domu jest juz docelowa wysokosc scian parteru oraz UWAGA: WSZYSTKIE cholerne nadproza :D szarpnalem sie dzis i to ostatnie wewnetrzne wtargalem jakims cudem na gore... rece mam po kolana, ale nic to

milosierna matka inwestorka zrobila mi kolacje, ogarnela ta nasza niezadaszona chalupe i nawet jakas fote strzelila chyba...

do zakonczenia projektu pt "slupki" zostaly tesciowi 4 warstwy. licze jutro na dobra pogode to pewnie skonczy :)

byl dzis kierownik :) odebral sciany parteru bez uwag :) HA !

wprawdzie do postawienia jeszcze zostalo mi jakies 8-10 bloczkow, nad "winklem" nad drzwiami do pokoiku, ale jutro to "ogarne" (nie ogarnalem wczoraj bo skonczyl mi sie klej, a dzis padal deszcz:/)

a jak juz to ogarne to wieczorem bedziemy opijac hucznie to ze wlasnorecznie, bez ekip, bez paprokow, bez murarzy, bez tajemnej wiedzy i doswiadczenia wybudowalismy parter naszego domu :)

HA! i az by sie chcialo zacytowac "kto jest debesciak?" :D (wiadomo: Pan Waski jest Debesciak, i jego mafia tez:D)

edit:

anegdotka z dnia dzisiejszego:

siedzimy z kierownikiem budowy pod orzechem i omawiamy strop, przychodzi Gosia i pyta

-Panie Adamie, a duzo ma Pan takich osob ktore sie same buduja?

...cisza i konsternacja

-to znaczy, chodzi mi o to czy ma Pan jeszcze jakas budowe gdzie inwestor sam sciany stawia, tak bez ekipy, bez murarza... - uscisla Gosia

...cisza i konsternacja

-czyli co? samych normalnych Pan ma? - wtracam zeby rozluznic atmosfere

na co wreszcie odzywa sie Kierownik

-wlasciwie to chyba faktycznie tylko wy, to znaczy tak caly dom, bo rozbudowy to sie zdarza, ale zeby cala budowe to nie, tak bez murarza, tylko tu mam taki kwiatek

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

no i po raz kolejny udało się Tomaszowi rozśmieszyć mnie do łez:D mimo,że przy tym byłam...:lol2:

małe sprostowanie:

"czy ma Pan jeszcze kogoś kto sam buduje" :D

ale faktycznie Pan Adam chyba nie do końca wiedział, co odpowiedzieć w pierwszej chwili...w ogóle mam wrażenie, że ma nas za wariatów:D ja co chwilę pytam o jakieś "oczywiste sprawy" (ślubny przewraca przy tym oczami:lol2:), męczy go mailami z pytaniami...ale chyba trochę nas lubi...:lol2:

Pogoda znowu w kratkę...świeci słońce, za chwilę pada deszcz i tak przez cały dzień. Dzisiaj był sprzątania/zamiatania ciąg dalszy, Tomasz dokończył ściankę przy komputerowni, teraz szykuje 'poduszeczki' pod dwuteownik, aby móc go położyć w przyszłym tygodniu. Sprawdziliśmy też poziomy ścian...różnica kilku mm, czyli chyba nie jest źle;) Strop zamówiony!:wiggle: Więcej szczegółów pewnie przedstawi Tomasz-Inwestor:)

Więcej szczegółów pewnie przedstawi Tomasz-Inwestor:)

ja sie szczegolami nie zajmuje, ja jestem od spraw wielkich i donioslych ;) no ale w drodze wyjatku, absolutnie jednorazowo i tylko po starej znajomosci zgadzam sie kilka szczegolow przedstawic... ale niezbyt dokladnie, no i dopiero jak sie najem, chetnie bym sie tez czegos napil... wiec ide

;)

EDIT: no jestem

zatem:

po 2 miesiacach i 17 dniach skonczylem dzis sciany parteru... definitywnie i ostatecznie- oczywiscie pomijajac dzialowki. wyszlo 878 bloczkow (24x24x59cm), zostaly 2 cale oraz niewielka kupka odpadow - w sumie ok 22 tony. zuzylem do tego 21 workow kleju

nadprozy i betonu jaki w to poszedl nie chce mi sie liczyc

we wtorek przyjezdza sprzet i montujemy na scianach wazacy 609 kg dwuteownik, tym samy powstanie przyczulek naszego stropu, ktory jak juz Gosia wspomniala zamowilismy wreszcie.

roznica poziomow miedzy skrajnymi scianami (pomiedzy ktorymi lezy dwuteownik) wyszla "na surowo" 6mm. sniwelowalem to rozna grubosia wylewki betonowej. pomierzylem tez sciany wszelkie i jest niezle, wymiary odbiegaja o milimetry od wymiarow zakladanych.

tyle jesli chodzi o szczegoly... teraz sprawy wzniosle, zatem wznosze toast :) oby tak dalej szlo :) jedyne rozgoryczenie moje dnia dzisiejszego dotyczy jawnej niesprawiedliwosci jaka sie dzieje. mianowicie nie ma zadnego oficjalnego etapu pamiedzy osiagnieciem stanu zero a osiagnieciem SSO. i to mnie boli, bo chetnie bym odtrabil dumnie osiagniecie stanu jakiegos tam, a tak pozostaje sie w duchu cieszyc ze udalo sie parter postawic :)

tyle na dzis, bez odbioru.

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

a ja tylko dodam od siebie:

coś jakby strach ciągle we mnie jest...

małe zwycięstwo już mamy na koncie, ale pot i krew poświęceń też...(zarówno dosłownie, jak i w przenośni)

ręce brudne są, szczęście budujemy chyba nieustannie od 14 lat...i niech już tak pozostanie:)

"Mektub, dodała jeszcze..."