Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Albo nigdy nie doczytałam albo moja skleroza jednak szaleje - wiedziałam, że budujecie w Wlkp ale zupełnie mi umknęło że tak blisko:)

I cichutko tylko powiem, że zaglądam ale jakoś w sprawach technicznych nigdy nie mam nic do powiedzenia.

Ale szczerze podziwiam i trzymam kciuki:)

a zagladaj zagladaj :)

az tak blisko to znaczy ze jak? :)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skonczylem... ufff...

w kwestiach metalowych zstaly tylko prety pod 22 slupki ktore musze wpuscic z wienca. ale jak wspomnialem wczesniej to zostawiam na samiutki koniec, przed zalewaniem.

wyznaczylem sobie deadline na zalanie na koniec pazdziernika. realnie rzecz biorac mam jeszcze sporo pracy przy pionach i kominie, sporo szalowanie i nie ma co liczyc ze ciesla wejdzie w tym roku - juz potwierdzilem mu ze zapraszamy jak tylko pogoda pozwoli po zimie - trudno. nie ma sensu teraz tego planowac zarzynac sie fizycznie po to aby w efekcie i tak okazalo sie ze sie spierd...li pogoda albo i tak nie dam rady.

tak wiec strop do konca pazdziernika, ale za to na gotowo (znaczy z kominami i pionami), a potem jak bedzie pogoda to scianka kolankowa i szczyty i drugi wieniec. na wiosne tymczasem ciesla i dach. inaczej tego nie widze.

poobmacywalem sobie doklaniej te pustaki C1... poustawialem, poobracalem, dogialem sobie takie spineczki z prefa fi6...i chyba nie bedzie tak zle:)

po zestawieniu ze soba 6 ksztaltek (2 rzedy po 3 szt) i spieciu ich ze soba 8 wspomnianymi spinkami bez problemu mozna podniesc wszytskie 6 szt dzwigajac tylko za 1 bloczek. wszystko trzyma sie ladnie, stabilnie i pewnie. jesli dodatkowo w boczne kanaly wrzuce prety to powinno byc bardzo solidnie... bede relacjonowal :) gdyby natomsiat MSU, bulke i DEZET'a piekly uszy i mieli czkawke to znaczy ze mieli racje i bardzo serdecznie ich wspominam podczas murowania przeklinajac tymsamym wlasny upor :D

no ok... MSU, Bulka, DEZET, ostrzegaliscie mnie, dzieki :) gdybym nie zostal ostrzezony pewnie podszedl byl do tematu na luziku..i kto wie co by bylo...

ale ostrzezony zostalem...i mialem sie na bacznosci... bylem czujny jak... jak, jak tchorzofretka :) no i poszlo. po mekach jakie przechodzilem przy zbrojeniu murowanie wydaje sie dziecinna igraszka i przyjemna zabawa :) to prawda - kazda z tych cholernych cegiel jest inna, sa krzywe, nie trzymaja ani wymiarow, ani katow... nic... no ale bez przesady, spokojnie da sie z tego cos uzezbic:)

kanaly w srodku zacieram dlonia aby byly gladkie, zaprawy nakladam tylko tyle ile trzeba aby zbyt wiele nie wpadalo do srodka... no i jakos to idzie:) pion trzyma, wydaje sie szczelne... czego chcies wiecej :)

pustaki spinam miedzy soba spinkami zrobionymi z preta fi6, muruje fuga w fuge, czyli bez mijania jak to sugerowala MSU ale za to zgodnie z instrukcja producenta.

pionu z dwoma kanalami zdarzylem postawic 8 warstw, pionu z 6 kanalami 3 warstwy. zdjec mam kilka to wieczorem wrzuce. jutro po pracy costam znow popchne i pewnie do konca tygodnia temat zamkne.

HOUK !

zdjecia zdjecia

spinka z preta fi6 o ktorej pisalem

DSC00563.jpg

a tak to jest pospinane (oczywiscie to jest przyklad "na sucho", juz docelowo jest fuga miedzy wszytskimi plaszczyznami)

DSC00560.jpg

i kawalek pionu z 2 kanalami

DSC00578.jpg

kanaly wychodza tak

DSC00577.jpg

DSC00575.jpg

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

No właśnie... z planami to jest zwykle tak, że się "je ma", a życie i tak swoje:mad:no ale gdyby się ich nie miało to pewnie byłoby jeszcze trudniej to wszystko ogarnąć. Ja natomiast mam w planach sobotnich ciąg dalszy porządków jesiennych, z uwzględnieniem kolejnej porcji roślin do naszego ogrodu:) Pewnie niewiele zrobię poza sprzątaniem na budowie, chyba że kierownik samorobny zarządzi inaczej:lol2: a piony-muszę przyznać-wychodzą (moim skromnym zdaniem) naprawdę bardzo estetycznie:)