Gosia_A 28.10.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 święcił on triumfy na obozach, jako dodatek np do herbatki, coby się rozgrzać, przeziębienia nie złapać itd. my tam nacieramy się Amolem namiętnie...a że ostatnio wszystko nas boli to smarujemy się często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 dobra, koniec o dolegliwosciach, ziololecznictwie oraz spirytusie. swoja droga od razu czlowiek czuje ze mieszka w polsce... wystraczy rzucic haslo "spirytus" i sie wszyscy ozywiaja temat na dzis: schody w zasadzie niby temat odlegly...ale nie az tak poniewaz potrzebuje je ogarnac aby poprawnie zaszalowac belke nad schodami. niestety w tym miejscu projekt jakby nie do konca ma rece i nogi... ("sa pewnie niedociagniecia" chcialo by sie powiedziec...) ponizej rysunek na szybko. pytanie czy ksztalt schodow "na zakrecie" bedzie ok? szerokosc stopni prostych 28,75cm, wysokosc 17,95cm, wymiary klatki sa podane, wysokosc do pokonania 305cm (uwzgledniajac juz podlogi "na gotowo" na gorze i na dole) jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 28.10.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Schody 5,6 i 11,12 na oko dziwnie wąskie. Zwłaszcza 5 i 12. Czy one będą wylewane czy drewniane, bo nie pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 zelbetowe no i wlasnie. za cholere nie wiem jak ugryzc zakret niby na dzis dzien potrzebna mi byla tylko wysokosc, ale skoro juz usiadlem to chcial bym je sobie rozrysowac po ludzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 28.10.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam, dawno tu nie zaglądałam z braku czasu i sporo było do czytania:D U nas już bliżej jak dalej do zamieszkania, we wtorek będę malować ściany w naszym TK12. Tylko kolory muszę wybrać jakieś. Mebelki do kuchni już zamówione. Reszta też. Tylko jak pomyślę o przeprowadzce to słabo mi się robi....Miłego wieczorku, Pozdrawiam W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 28.10.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hm, a czy one nie mogą wyjść poza te wymiary? Nie możesz trochę wydłużyć biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Hm, a czy one nie mogą wyjść poza te wymiary? Nie możesz trochę wydłużyć biegu? bura: nie Wiola: jak ja bym chcial zeby robilo mi sie slabo na mysl o przeprowadzce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 drobna poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 28.10.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 za cholere nie wiem jak ugryzc zakret......chcial bym je sobie rozrysowac po ludzku Gryżć normalnie zebami . 17X 17,95= 305,15 , jeżeli 305 masz między GOTOWYMI podłogami parteru i piętra to nic nie dasz na stopnie np, kafle , deski czy panele bo pierwszy będzie wyższy o ostatni niższy o grubość np.kafelka . poręcz w zabiegowych na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Gryżć normalnie zebami . 17X 17,95= 305,15 , jeżeli 305 masz między GOTOWYMI podłogami parteru i piętra to nic nie dasz na stopnie np, kafle , deski czy panele bo pierwszy będzie wyższy o ostatni niższy o grubość np.kafelka . poręcz w zabiegowych na zewnątrz czesc bulka zle sie wyrazilem, 305 cm to wysokosc od podlogi do podlogi bez uwglednienia wykonczeniowej warstwy, czyli od betonu do betonu. na to przyjda plytki lub panele. na schody mozliwe ze tez plytki. nie mam pojecia czy gosia ma juz jakis pomysl. czy stopnie zabiegowe powinny miec w ktoryms miejscu jakas okreslona szerokosc? niby znalazlem informacje ze w polowie szerokosci stopnia wszytskie stopnie powinny miec taki sam wymiar... ale nijak mi to nie pasuje, bo w przypadku tych najszerszych zabiegowych polowa wypada w dziwnym miejscu i wynik ma sie niejak do reszty wynikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 28.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Według moich danych, schody zabiegowe powinny mieć min. 25 cm szerokości, licząc 40 cm od balustrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) ok, tylko rozumiem ze tak jak napisal bulka przy zabiegowych balustrada po zewnetrznej ? jesli od zewnetrznej porecz to wychodzi tak: Edytowane 28 Października 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 28.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Według moich danych, schody zabiegowe powinny mieć min. 25 cm szerokości, licząc 40 cm od balustrady. bury dobrze radzi, robić najszersze jak się da ( a nie wiele da się zakombinować bo klatka i liczbę stopni nie da się zmienić) . ze względu na budowę stawu skokowego łatwiej wejść niż zejść ze schodów , poręcz ,,wymusza'' i pomaga wybrać dłuższy zabieg gdzie stopnie są szersze. przemyśl czy na piętrze będziesz wychodził na wprost do korytarza czy może skręt 90 st w bok , tak jest bezpieczniej,łatwiej zrobić barierki, porysuj a zrozumiesz o czym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 28.10.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 na gorze wychodzimy na wprost do korytarza (ciasnego korytarza), klatki nie da sie wydluzyc bo niebezpiecznie zblizymy sie do drzwi na gorze (po prawej). generalnie niewiele da sie zrobic jak slusznie zauwazyles. podsumowujac, robiac porecz po zewnetrznej, nalezy w odleglosci 40cm od poreczy miec stopnie o szerokosci minimum 25cm, czyli mam ok 1,5 cm zapasu, wiec jest ok? (na tyle ok na ile to mozliwe w naszej konfiguracji klatki schodowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 28.10.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 na gorze wychodzimy na wprost do korytarza (ciasnego korytarza), klatki nie da sie wydluzyc bo niebezpiecznie zblizymy sie do drzwi na gorze (po prawej). generalnie niewiele da sie zrobic jak slusznie zauwazyles. da się jeżeli zmienisz w stropie światło klatki schodowej , możliwe przed zalanie stropu, wkładasz jedną czy dwie dłuższe belki i parę pustaków i masz kawałek ,,sufitu''nad schodami jak wchodzisz, wtedy skręt dajesz w lewo + barierka i nikt bezpośrednio z korytarza , po litrze amolu, nie spadnie ze schodów. , robiac porecz po zewnetrznej, nalezy w odleglosci 40cm od poreczy miec stopnie o szerokosci minimum 25cm, czyli mam ok 1,5 cm zapasu, wiec jest ok? (na tyle ok na ile to mozliwe w naszej konfiguracji klatki schodowej) dla Ciebie i żony ok, ale borykająca się z ciągłą akceleracją ( w tym również wymiaru stopy) młodzież może mieć problemy, więc zrób porządną poręcz. ps. i nie zapraszaj Yeti na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.10.2012 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 da się jeżeli zmienisz w stropie światło klatki schodowej , możliwe przed zalanie stropu, wkładasz jedną czy dwie dłuższe belki i parę pustaków i masz kawałek ,,sufitu''nad schodami jak wchodzisz, wtedy skręt dajesz w lewo + barierka i nikt bezpośrednio z korytarza , po litrze amolu, nie spadnie ze schodów. bulka, no co ty, nie da rady w ten sposob. z tego co piszesz zrozumialem ze sugerujesz aby dolny bieg schodowczesciowo zadaszyc stropem tak? jesli tak to: 1. gorny bieg musialby skrocic bo inaczej tylko ostatni stopien pasowalby mi wysokoscia do tego podestu nad dolnym biegiem 2. podest nad dolnym biegiem siegal by mniej wiecej do stopnia numer 5 co oznacza ze miedzy stopniem nr 5 a stropm zostal by w tym miejscu przeswit o wysokosci 186cm i kazdorazowo przeciskajac sie tam zaczepiali bysmy glowa (zwlaszcza schodzac) 3. te dluzsze belki muail bym na czymsz oprzec na koncu, wiec dodatkowa belka (ktora mi dodatkowo zmniejszy przeswit z pkt 2.), z jednej strony moglbym ja podepczec na scianie klatki, ale z drugiej juz nie ma na czym, wiec musialbym postawic miedzy biegami jakis slupek, a slupek podeprzec na czyms na dole, zna jakiejsc stopie... ktorej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.10.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Co do poręczy, oczywiście po zewnętrznej, jak zawsze w zabiegowych schodach. A co do szerokości stopnia, pytałam, czy lane, bo jakby były drewniane ażurowe, to można zrobić taki myk, żeby lekko wsunąć każdy stopień pod następny - wtedy mogą być szersze i yeti na górę da radę wejść A jak żelbetowe, to chyba pozostaje mi doradzić, żeby były obłożone drewnem i zawsze możecie wtedy dołożyć po 1,5 cm na kapinos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 29.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 bulka, no co ty, nie da rady w ten sposob. z tego co piszesz zrozumialem ze sugerujesz aby dolny bieg schodowczesciowo zadaszyc stropem tak? zielone zabieg na piętrze, żółte balustrada, szare ścianki , można tak albo srak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 29.10.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 no jesli zabiegi na gorze to fakt, da sie, ale pozostaje kwestia wysokosci nad stopniem 4, oraz tego na czym podeprzec dluzsze belki. tak czy owak wylot na korytarz na gorze pozostaje na wprost:) amol bedziemy pic na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 29.10.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Zagwozdka z tymi stopniami, a wpadłam tylko na szybko, zobaczyc co u Was, ktos tutaj rzucil madrze,ze obkladajac drewnem mozna zrobic wysuniety "nosek", wtedy proste stopnie moglbys wylac na 25cm, a roznice dolozyc do zabiegowych, co by je poszerzyc. Po oblozeniu drewnem z wystajacym noskiem proste stopnie bylyby 25cm +3-4cm=28-29cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts