Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ach,nie patrz tak na to-rąbek też całkiem do niedawna na oborach leżał.

Jak jadę na działkę i mijam po drodze stare domy,to pełno na nich zardzewiałych rąbków ;)

Ja mam rąbek i na pewno niewiele więcej zrozumienia bym znalazła gdybym miała trapezówkę.Dla miłosników dachówek blacha to blacha i żadna różnica czy ona w rąbek czy falowana lub przetłaczana-jest be i już :D

A może wprowadzicie nową "modę" na to pokrycie? :)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia, z ciekawości - w którym miejscu ten rąbek miałby być łączony, bo tego nie zajarzyłam? Argument cenowy rozumiem - a po ile w ogóle chodzi blacha trapezowa, bo nie mam zielonego pojęcia? I co do krycia tym obór ;) - niedawno wróciłam z Dzikiego Wschodu, jak mówi moja rodzina (i z południa :)), i zauważyłam, że w tym regionie kraju blacha trapezowa jest bardzo popularna, co drugi dach ma takie pokrycie, a blachą płaską na rąbek, choć ręcznie robiony, właśnie są kryte obory i biedne domki ;) Dachówka jest na takich wypasionych gargamelach, których nawiasem mówiąc jest tam dużo więcej niż gdziekolwiek indziej, jadąc na skos przez cały kraj ;)

Kwitko...Tomasz śpi, więc ja odpowiem ;) Zaczęliśmy blachę trapezową brać również pod uwagę jako pokrycie naszego dachu. Rąbek-mimo, że piękny - nie do końca jesteśmy przekonani, czy u nas wyglądałby równie fajnie. Mamy jednak długi, prosty dach, rąbek musiałby być na pewno łączony...trochę się tego obawiamy. Poza tym-nie owijajmy w bawełnę-cena też gra rolę:yes: Blacha trapezowa to koszty obniżone o jakieś 30%. Tak więc...zastanawiamy się, szukamy, szukamy i jakoś mało znajdujemy tego trapezika:bash: czy on jest naprawdę taki brzydki i stosowany wyłącznie na oborach ?;)

Pamietaj- prostota nie oznacza prostactwa. Mi sie podoba blacha, jak wszystko jest ze sobą fajnie zgrane, blacha może byc wrecz atutem

Antracytowa blacha w polaczeniu z jasnym, cieplym drewnem prezentuje sie naprawde bardzo dobrze

jeden wieczor zaniemoglem, a tu sie dzieje.... no no no

kocurowa: dlugosc krokwi mamy jakies 750 i 780 cm, zaden producent nie zrobi takiego dlugiego panela na rabek (tzn zrobia do 12 metrow, ale nie bedzie na niego gwarancji) stad na nasz dach nalezalo by panele laczyc na zakladke. tymczasem trapez bez problemu moglby byc w pojedynczych dlugic arkuszach i byla by na niego gwarancja. roznica na pokryciu dachu wychodzi znaczaca na kozysc trapezu, dodatkowo pod trapez idzie mniej dewna (kotrlaty co 600mm a nie co 200 jak pod rabek).

w przypadku blachy trapezowej na plus przemawia tez kwestia latwosci montazu... nieporownywalna do montazu paneli na rabek...

ale to wszystko to melodia przyszlosci... na razie do wymurowania jest scianka kolankowa i conieco szczytow, potem do zrobienia konstrukcja dachu a nstepnie deskowanie i papa...

z tego, co pamiętam (Tomasz, popraw mnie jeśli się mylę) różnica między rąbkiem i trapezem w przypadku naszego dachu to niecałe 3000zł. dużo? mało? zależy...ale dachówce mówimy stanowcze NIE, więc pozostaje albo rąbek albo trapezik ;) wyjdzie we wiosennym praniu...:yes:

dzisiaj ja zaniemogłam..."uchy bolą" i nic nie słyszę:(:bash:

zastanawiam się jeszcze nad oknami...mówicie, że dach zdecydowanie ciemny...ok-też taki nam się podoba, tylko co wtedy z oknami?Nie chcę antracytowych, wolałabym coś w okolicach bazaltu, ale jaki wtedy odcień na dach?Czy faktycznie sądzicie, że jasnoszary wyglądałby bylejako?

Blacha trapezowa może byś całkiem ładna. Mi najbardziej podobają się takie "rzadkie i płytkie".

http://img21.imageshack.us/img21/5821/19586240.jpg

Jak by poszukać jeszcze "rzadszej" to będzie wyglądać prawie jak rąbek.

Gosia zanim zdecydujesz o kolorze okien sprawdź ceny bo może się okazać że za wybrany kolor musisz sporo dopłacić. Mi antracytowe się podobały ale były trudniej dostępne i sporo droższe.

Gosia, rozejrzyj się już za oknami - dowiedz się, jak z tymi kolorami i ich cenami, bo z mojego przeglądu wynikało na przykład, że antracyt u wielu producentów jest kolorem standardowym, a bazalt już nie. Zresztą bazalt był ogólnie mniej dostępny, z tego co pamiętam. Była też śliczna (jak dla mnie ;)) okleina w kolorze aluminium, po prostu matowe srebro - ale za to profil słabiutki... Dobrze byłoby wiedzieć, czego się spodziewać :)

Co do blachy, głosuję stanowczo za ciemniejszym odcieniem. Po prostu fajniej wygląda, a w wypadku trapezowej to już w ogóle bez porównania. Myślę, że ciemna może wyglądać elegancko, a jasna - nie daj Boże, jak stary eternit ;) Zresztą te jasne i kolorowe blachy trapezowe to jakoś wiochą trącą (znaczy budynkiem gospodarczym ;)). A ciemne wcale nie :p

Okna w ogóle mogą być inne niż dach - przecież nie ma obowiązku dopasowywania, bez tego też może wyjść zgrabne zestawienie typu jasne-ciemne albo grafit-drewno. Tyż piknie :)

za oknami to ja już się rozglądam tak od etapu fundamentów ;) i jakoś zdecydować się nie mogę:bash: bardzo podobaj mi się te bazaltowe, ale nigdzie "na żywo" ich nie widziałam i faktycznie za nie zwykle trzeba sporo dopłacić. Dzisiaj z Tomkiem podjechaliśmy (już po raz kolejny) obejrzeć domek z jasnymi-drewnianymi (chyba buk) oknami, szarym dachem, płotem i innymi dodatkami i...też baaardzo mi się podoba...tak na dobrą sprawę nawet, gdyby wziąć najpopularniejszy dąb to w połączeniu z szarym też by fajnie wyglądał. U nas jednak są jeszcze te słupy i pergole (z których nie chcę rezygnować)

TK12.jpg

i zastanawia mnie, jak to wszystko będzie współgrało ze sobą. Jak damy bazaltowe-będą jaśniejsze od dachu, do tego drzwi musiałyby być takie same-znowu szarości, słupy drewniane-niby fajnie, ale jakoś nie do końca potrafię sobie to wyobrazić, ehhh...mam mętlik w głowie.

taka kolorystyka również bardzo do mnie przemawia, jak myślicie która lepsza?:)

[ATTACH=CONFIG]146915[/ATTACH]

Bardzo fajna kolorystyka. Kolory sa fajnie dopasowane. Jest ciemny jest jasny kolor i drewno które to wszystko ładnie spaja. Gdzies kiedys wyczytałem iz przy zabawach z kolorami nalezy brać max 3 kolory.

My mamy czarny dach, białe okna, antracytowe rolety drzwi i bramę garazową i do tego dojda dodatki na elewacji z drewna.

Ogrodzenie planujemy takie: słupki z ocynku i dechy pomalowane na szaro lub pozostawione surowe żeby zszarzały naturalnie :yes: