rewo66 22.11.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.11.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 W ramach oszczędności budowlanych zamiast wód i perfum proponuję powiesić na szyi choinkę zapachową leśną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 22.11.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 szkoda zachodu, odemnie i tak glownie amolem zalatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.11.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ale żonie nie żałuj Wisiorek i perfumy w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 22.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 jeszcze taniej będzie, jak przyozdobię się jednym z moich (już gotowych-z ubiegłego roku) wianuszków świątecznych:lol2: tylko to już zapach nie ten... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 24.11.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ufff... zadaszylismy dzis nasz osobisty wycinek lasu zeby na niego deszcz nie padal. urzezbilem z palet kontrukcje na ktora potem nabilismy gruba folie. dzieki temu oba sztaple drewna sa pod prowizorycznych zadaszeniem, ale folia nigdzie ich nie dotyka ani nie oslania bokow sztapli aby nie utrudniac cyrkulacji powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 24.11.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Kurcze a ja już myślałam, że zadaszyliście dom i sobie pomyślałam "ooooo chyba w totka wygrali, bo niedawno coś o ściankach kolankowych a teraz o zadaszeniu".. dopiero po chwili doczytałam o tym wycinku lasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 24.11.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 O, to gratulacje. Jutro jedziemy do Poznania, więc duchowo się łączę z Wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 25.11.2012 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Kurcze a ja już myślałam, że zadaszyliście dom i sobie pomyślałam "ooooo chyba w totka wygrali, bo niedawno coś o ściankach kolankowych a teraz o zadaszeniu".. dopiero po chwili doczytałam o tym wycinku lasu:) no az tak to nie... ale robimy co mozemy zeby zadaszyc przed zima... i jesli przyjdzie tak jak w ubieglym roku, w lutym, to moze sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.11.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Mi też do zimy nieśpieszno. Niech tam przychodzi sobie jak najpóźniej. A najlepiej jakby wcale nie przyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 25.11.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 O, to gratulacje. Jutro jedziemy do Poznania, więc duchowo się łączę z Wami szkoda, że nie daliście znać wcześniej-moglibyście do nas podjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 26.11.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 szybkie pytanie do poszalowania slupkow betonowych (80x24cm) chce uzyc plyty odpowiednio pocietej. OSB jak podlicze kosztuje prawie tyle co beton na te slupki, ale mam mozliwosc kupic plyte wiorowo lub plyte HDF, obie o grubosci 18mm. szalowac bede slupki pozostawione w sciance kolankowej, czyli po 2 stronach mam bloczki miedzy ktore wleje beton, 2 kolejne scianki musze poszalowac. chce zaszalowac to plyta, dajac w poziomie na calej wysokosci 3 kawalki deski i skrecajac plyty po obu stronach muru pretem gwintowanych (planuje po 6 pretow na slupek). Pozdsumowujac: czy 18mm to nie za malo ? czy plyta wiorowa czy lepiej HDF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 26.11.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Według mnie 18 mm to minimum. Ja dałbym wiórową. Naprężeń nie będzie tak duzych bo tylko na 2 scianki. Zatem wg mnie jest ok. U mnie płytą wiórową szalowali wieniec na tarasie zadaszonym szeroki na 50 cm i gruby na 25 i do dzisiaj stoi i jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 26.11.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) tak to ma wygladac. plyta jest 4 cm nizsza niz murek aby bylo o co jeszcze na gorze zakleszczyc na murku szalunek wienca (wykonany z desek i tez poskrecany pretami na gora zbity na rozporki z deseczek - kto robil wie o czym mowie:)) i tu pytanie, czy taki szalunek slupka wytrzyma napor i wibrowanie betonu Edytowane 4 Marca 2013 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 27.11.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zrób z 18mm wiórowej z tymi dodatkowymi deskami. U mnie szalunek z osb na wieniec(24x24) ściągano drutem wiązałkowym (zamiast szpilek) przez wywiercone otwory i nie poleciało nic.Myślę, że 6 szpilek to dużo na taki mały kawałek. Max z 5 sztuk wystarczy, to tylko słupek z 2 stron już zabezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.11.2012 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 OK, dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 27.11.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 szybkie pytanie; plyta wiorowa czy lepiej HDF ? Czemu nie desek przeznaczonych na deskowanie? przecież nie musisz ich ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 27.11.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Czemu nie desek przeznaczonych na deskowanie? przecież nie musisz ich ciąć. deski dam na wieniec powyzej slupkow, na slupki trzeba by to zbijac a to przy 20 slupkach robi sie troche roboty. szalunek z plyt jest szybszy do wykonania. mam goscia ktory sprzedaje odpady w rozmiarze ktory pozwala mi wyciac z jednego takiego odpadu plyte na 2 slupki, czyli plyta na szalunek 1 slupka wychodzi... 4 zlote... za taka cene to mowiac szczerze troche szkoda czasu, pracy, gwozdzi i desek chyba Edytowane 27 Listopada 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.11.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Przy takiej cenie to sprawa oczywista. Nie ma co się zastanawiac. A deski upaprane betonem to juz nie to samo. Żle się to tnie a zaś czyścic to znowu strata czasu na niepotrzebne prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 30.11.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 W dzienniku cicho, głucho...bo nic budowlanego się nie dzieje:( wariactwa ciąg dalszy, więc na budowę nie ma za bardzo czasu, a wieczorami to już pogoda niezbyt sprzyjająca, zwłaszcza warunki termiczne;) w ostatnich dniach spotkało nas jednak trochę "dobrego", więc bilans na + trzymajcie kciuki, aby jutro pogoda sprzyjała, może chociaż trochę popchnie się do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts