Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ufff... zadaszylismy dzis nasz osobisty wycinek lasu zeby na niego deszcz nie padal. urzezbilem z palet kontrukcje na ktora potem nabilismy gruba folie. dzieki temu oba sztaple drewna sa pod prowizorycznych zadaszeniem, ale folia nigdzie ich nie dotyka ani nie oslania bokow sztapli aby nie utrudniac cyrkulacji powietrza

Kurcze a ja już myślałam, że zadaszyliście dom i sobie pomyślałam "ooooo chyba w totka wygrali, bo niedawno coś o ściankach kolankowych a teraz o zadaszeniu".. dopiero po chwili doczytałam o tym wycinku lasu:)

no az tak to nie... ale robimy co mozemy zeby zadaszyc przed zima... i jesli przyjdzie tak jak w ubieglym roku, w lutym, to moze sie uda :)

szybkie pytanie

do poszalowania slupkow betonowych (80x24cm) chce uzyc plyty odpowiednio pocietej. OSB jak podlicze kosztuje prawie tyle co beton na te slupki, ale mam mozliwosc kupic plyte wiorowo lub plyte HDF, obie o grubosci 18mm. szalowac bede slupki pozostawione w sciance kolankowej, czyli po 2 stronach mam bloczki miedzy ktore wleje beton, 2 kolejne scianki musze poszalowac. chce zaszalowac to plyta, dajac w poziomie na calej wysokosci 3 kawalki deski i skrecajac plyty po obu stronach muru pretem gwintowanych (planuje po 6 pretow na slupek).

Pozdsumowujac: czy 18mm to nie za malo ? czy plyta wiorowa czy lepiej HDF ?

tak to ma wygladac. plyta jest 4 cm nizsza niz murek aby bylo o co jeszcze na gorze zakleszczyc na murku szalunek wienca (wykonany z desek i tez poskrecany pretami na gora zbity na rozporki z deseczek - kto robil wie o czym mowie:))

i tu pytanie, czy taki szalunek slupka wytrzyma napor i wibrowanie betonu

szalunek%2520slupka.jpg

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

Zrób z 18mm wiórowej z tymi dodatkowymi deskami.

U mnie szalunek z osb na wieniec(24x24) ściągano drutem wiązałkowym (zamiast szpilek) przez wywiercone otwory i nie poleciało nic.

Myślę, że 6 szpilek to dużo na taki mały kawałek. Max z 5 sztuk wystarczy, to tylko słupek z 2 stron już zabezpieczony.

Czemu nie desek przeznaczonych na deskowanie? przecież nie musisz ich ciąć.

deski dam na wieniec powyzej slupkow, na slupki trzeba by to zbijac a to przy 20 slupkach robi sie troche roboty. szalunek z plyt jest szybszy do wykonania.

mam goscia ktory sprzedaje odpady w rozmiarze ktory pozwala mi wyciac z jednego takiego odpadu plyte na 2 slupki, czyli plyta na szalunek 1 slupka wychodzi... 4 zlote... za taka cene to mowiac szczerze troche szkoda czasu, pracy, gwozdzi i desek chyba :)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

W dzienniku cicho, głucho...bo nic budowlanego się nie dzieje:( wariactwa ciąg dalszy, więc na budowę nie ma za bardzo czasu, a wieczorami to już pogoda niezbyt sprzyjająca, zwłaszcza warunki termiczne;) w ostatnich dniach spotkało nas jednak trochę "dobrego", więc bilans na +:lol2: trzymajcie kciuki, aby jutro pogoda sprzyjała, może chociaż trochę popchnie się do przodu...