Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. wiatr w zagle, ale i strzal w plecy - spadl dzis snieg :/

2. okna - mnie sie podoba szary kolor, zdecydowanie bardziej niz drewnopodobna okleina, ale upieral sie nie bede, ja nie z tych co to sie lubia upierac ;) hehehehe

3. rolety - to prawda, jakos tak nie czuje aby byly mi do zycia niezbedne, nie mniej jednak mysle ze warto bylo by dac nad oknami w warstwie ocieplenia chocby puste puszki i prowadnice na oknach aby mozna sobie bylo je zamontowac. napewno jak bede robil instalacje elektryczna to uwzglednie napedy rolet.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no dobra...rozgaduję się w nie swoich wątkach...pytanie "u siebie":

Co sądzicie o doborze koloru drzwi wejściowych do dachu, a nie stolarki okiennej, tak-jak to zwykle bywa? tak rozmyślam sobie w każdej wolnej chwili o tych naszych oknach i wymyśliłam, że damy jasno szare okna, dach ze dwa-trzy tony ciemniejszy (ale nie antracytowy-jaśniejszy) i pod ten kolor drzwi?Czyli reasumując:

- jasno szare okna

- ciemno szary dach

- ciemno szare drzwi wejściowe

- drewniane dodatki (słupy, pergole itp-patrz projekt na pierwszych stronach dziennika)

- jasno szare (a może też ciemno szare - pod kolor dachu) barierki na okna balkonowe?

Czy to będzie wszystko pasowało czy za dużo kombinejszyn?;)

Mnie też się podoba. Mam tylko takie samo zastrzeżenie jak Kwitko - może być trudno dobrać kolor drzwi do dachu, z tymi szarościami to akurat jakby większy wybór w oknach niż drzwiach. To znaczy na pewno da się znaleźć malowane wg palety RAL, ale cena... Niemniej, koncepcja na pewno równie dobra jak dobieranie pod kolor okien.

za oknami planujemy się rozejrzeć po świętach, trapezówka i drzwi jeszcze mogą trochę poczekać, niech najpierw więźbę zrobią...;) i tak będzie papa, więc nie ma ciśnienia...może być kryty blachą dopiero na wiosnę:)

Kwitko: kiedy wybierasz się do Factory? (zapraszamy)

Kocurki-co ze spotkaniem?;)Jak przeżyjemy koniec świata to I.2013?:)

Kocurki...na pewno się zjawimy, tylko pewnie już po końcu świata ;) a może wcześniej, kto wie...;)

cronin: dziękuję za zdjęcia blachy :)

Kwitko: wyprzedaże już są - i to całkiem niezłe! ostatnio dawno nie bywałam we factory-nooo-z wiadomych względów;) ale w miniony weekend pojechałam i nie mogłam się oprzeć-w big starze były przecenione spodnie o ponad 70% (no a wiadomo big star szyje dla długonogich;))

Kwitko-ja chyba potrzebuję jeszcze dłuższe niż Ty, a i dla mnie ostatnio w BS były zbyt długie! A to dlatego, że wprowadzili damskie 38!szok;)tzn. długość 38:)

w Malcie byłam chyba raz w życiu z Tomaszem-przez jakieś 15 minut...i jakoś się tam nie wybieram;) jestem bardzo mało kobieca w tych sprawach zakupowych...jak nie muszę-nie jadę, a już na pewno nie przymierzam, jak nie chcę kupić, a najszczęśliwsza jestem jak ktoś mi coś kupi i nie muszę jeździć po sklepach w ogóle :D

ze spraw budowlanych-przestoju w murowaniu i szukanie okien - ciąg dalszy...

Edytowane przez Gosia_A

wiesz krzysiek, bo to chodzi o to aby sobie takie spodnie mozna bylo podciagnac pod same pachy, im dluzsze tym lepiej, cieplej w nerki ;)

btw. mroz trzyma, sniegu dosypuje - do dupy. jak sie nic nie zmieni to chyba wezme sie za schody. na razie jeszcze to sobie analizuje, ale mysle ze chyba najlatwiej bedzie mi wykonac stalowa konstrukcje spawana i skrecana ktora potem oblozyli bysmy drewnem i plytami GK od spodu (albo i nie...)

jakos szalowanie i zbrojenie schodow zelbetonowych mnie odrzuca... po za tym aby je wylac jest za zimno. tymczasem aby wykona konstrukcje schodow stalowych mam i narzedzia i umiejetnosci i warunki by na to pozwalaly... porysowalem sobie taka konstrukcje hmmm... kusi mnie to...

najlatwiej bedzie mi wykonac stalowa konstrukcje spawana i skrecana ktora potem oblozyli bysmy drewnem... kusi mnie to...

Bardzo Dobry pomysł, ALE przemyśl jak potem wygodnie tynkować ściany przy schodach i jak wykonać izolację,ocieplenie podłogi i wylewki pod ostatnim dolnym schodkiem. Rura o przekroju kwadratowym,flex i dobry mig a schody zrobisz w mig.

Edytowane przez bułkazmasłem

Tomaszu my mamy stalową konstrukcję.. teraz położyliśmy na stopnie płytę (coś a'la osb) 18mm i na to przyjdzie jeszcze około 3cm dębu, do tego lica.. od spodu miało być zabudowane płytami kg, ale w zasadzie nie szpecą schowka, więc od spodu zostają takie jakie są.. cyknęłabym fotkę, ale jest póki co niezły bajzel pod schodami:rolleyes: