Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłem z firmy Prefabet Reda blisko poprzez hurtownię i u nich leży do czasu budowy. Wyszło po 7,09 brutto za sztukę 24x24x590 klasy 600, orientacyjnie policzyłem

200 m2 ścian nośnych i kupiłem 1400 szt oraz 280 szt połówek 12x24x59 po 3,91 za sztukę. Z tych cen oczywiście odliczę 15% podatku..

Straszyli w hurtowniach ze zdrożeje w lutym, więc kupiłem niech leży i czeka

bialy czy szary? wersja gladka czy PW? uchwyt montazowy?

my dzis wlasnie kupilismy w Leroy Merlin za rogiem po 5,95PLN/szt, kupowac bedziemy partiami po 6 palet (taka ilosc moga nam przywiezc a my mamy miejsce aby je zmagazynowac), czyli to jest jakies 40m2

kupilismy BK szary, gladki, klasa 600, nazwa handlowa to TERMOREX, producent Prefabet - Kozienice (paletowany po 48szt, pakowany w zolte charakterystyczne folie)

kurde chetnie kupil bym wszytsko ale nie mam gdzie tego trzymac, dzialke mamy nie wielka, czesciowo juz zagospodarowana, wjazd mozliwy tylko z jednej strony i to zdecydowanie nie dla ciagnika z naczepa (TIR) a co najwyzej dla 6-8 tonowej solowki z HDS.

musimy zostawic reszte miejsca dla bloczkow M6 i jeszcze odrobine aby mogla wjechac grucha z pompa jak bedziemy las lawy. niestety z ulicy nie ma mozliwosci (mamy linie WN przy plocie i nikt przy zrowych zmyslach nie podejmie sie wg mnie manipulowac HDS pod przewodami, a jesli tak to ja sie nie zgodze, w koncu i tak by to moja glowe spadlo gdyby sie cos stalo... )

a czemu nie na klej ?

Cześć Antoś

pewnie ze względu na $ jakie kosztuje klej i raczej wymagane doświadczenie i umiejętności przy murowaniu na cienkie spoiny, spróbujesz z bloczkami M6 na zaprawę - zrozumiesz jak wygodnie lajkonikowi mieć grubszą spoinę. Generalnie zaprawa zawsze lepsza i tańsza niż klej o ile robimy zaprawę bez plastyfikatora, napowietrzaczy, opóżniaczy itp.

mysle ze ewentualnie dla latwosci polozenia tynkow wewnetrznych, choc to tez pewnie kwestia wzgledna :)

ja stawiam sobie ambitny cel, uzywac kleju, dlaczego? bo wydaje mi sie to wygodniejsze i bardziej czyste z punktu widzenia przygotowania, tym bardziej ze ja bede murowal sam, bez pomocnika mieszajacego zaprawe i przywozacego mi ja w taczce do kasterki :) umieszam sobie w wiadrze i juz mam... tak mi sie przynajmniej wydaje :)

O to że budujesz sam nie masz się co obawiać, skoro murarzem nie jesteś to szybko stawianie ścian Ci nie pójdzie więc jak urobisz sobie betoniarkę to uwierz mi że na długo starczy. Ja byłam betoniarkową i pomiędzy urabianiem zdążyłam jeszcze cegieł nanosić, odpocząć i trochę się ponudzić. Później jak mąż doszedł do wprawy było już trochę gorzej ;) Jeżeli jesteś precyzyjny i dokładny to na pewno poradzisz sobie z klejem. My kilka razy cieszyliśmy się że jednak na zaprawę budujemy jak po kilku warstwach różnice w poziomach się porobiły, następną warstwą wszystko się wyrównało.

No tak z ceramiki, ale przed budową chcieliśmy na cienką spoinę budować, porotherm dryfix to się chyba nazywa.

znaczy sie wersje szlifowana tak? no o tej odmianie faktycznie zapomnaialem. tylko cos mi mowi ze w tej odmeinie porotherm moze byc jeszcze drozszy ;)

aksamitka dzieki, a moze wiesz ile kleju powinno sie liczyc na m2 sciany? albo inaczej, ile m2 sciany (spoiny pion i poziom) z jednego worka 25kg ?