WiolaB 06.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 To ja Ci się pochwalę... Mam już kupiony beton komórkowy na cały dom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.02.2012 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 To ja Ci się pochwalę... Mam już kupiony beton komórkowy na cały dom.... jaki? po ile? ile szt w sumie? albo ile m2 wam wyszlo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 06.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Kupiłem z firmy Prefabet Reda blisko poprzez hurtownię i u nich leży do czasu budowy. Wyszło po 7,09 brutto za sztukę 24x24x590 klasy 600, orientacyjnie policzyłem 200 m2 ścian nośnych i kupiłem 1400 szt oraz 280 szt połówek 12x24x59 po 3,91 za sztukę. Z tych cen oczywiście odliczę 15% podatku..Straszyli w hurtowniach ze zdrożeje w lutym, więc kupiłem niech leży i czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.02.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 bialy czy szary? wersja gladka czy PW? uchwyt montazowy? my dzis wlasnie kupilismy w Leroy Merlin za rogiem po 5,95PLN/szt, kupowac bedziemy partiami po 6 palet (taka ilosc moga nam przywiezc a my mamy miejsce aby je zmagazynowac), czyli to jest jakies 40m2 kupilismy BK szary, gladki, klasa 600, nazwa handlowa to TERMOREX, producent Prefabet - Kozienice (paletowany po 48szt, pakowany w zolte charakterystyczne folie) kurde chetnie kupil bym wszytsko ale nie mam gdzie tego trzymac, dzialke mamy nie wielka, czesciowo juz zagospodarowana, wjazd mozliwy tylko z jednej strony i to zdecydowanie nie dla ciagnika z naczepa (TIR) a co najwyzej dla 6-8 tonowej solowki z HDS. musimy zostawic reszte miejsca dla bloczkow M6 i jeszcze odrobine aby mogla wjechac grucha z pompa jak bedziemy las lawy. niestety z ulicy nie ma mozliwosci (mamy linie WN przy plocie i nikt przy zrowych zmyslach nie podejmie sie wg mnie manipulowac HDS pod przewodami, a jesli tak to ja sie nie zgodze, w koncu i tak by to moja glowe spadlo gdyby sie cos stalo... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 06.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 biały wersja gładka szlifowana do murowania na klej i zaprawę. Będzie murowany na zaprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.02.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 aha, dzieki. a czemu nie na klej ? ja nastawiam sie jednak na klej, stad chetnie wyslucham waszych racji, bo moze jednak lepiej na zaprawe murowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmiodem 06.02.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 a czemu nie na klej ? Cześć Antoś pewnie ze względu na $ jakie kosztuje klej i raczej wymagane doświadczenie i umiejętności przy murowaniu na cienkie spoiny, spróbujesz z bloczkami M6 na zaprawę - zrozumiesz jak wygodnie lajkonikowi mieć grubszą spoinę. Generalnie zaprawa zawsze lepsza i tańsza niż klej o ile robimy zaprawę bez plastyfikatora, napowietrzaczy, opóżniaczy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czesc lepsza w sensie latwosci murowania dla laika tak? bo zakladam ze pod wzgledem pozniejszej jakosci muru i jego parametrow to jednak lepszy klej? czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolaB 07.02.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A jakie to ma znaczenie za pomocą czego klejone pustaki zaprawy czy kleju jak i tak zakryte to będzie grubą warstwą styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 mysle ze ewentualnie dla latwosci polozenia tynkow wewnetrznych, choc to tez pewnie kwestia wzgledna ja stawiam sobie ambitny cel, uzywac kleju, dlaczego? bo wydaje mi sie to wygodniejsze i bardziej czyste z punktu widzenia przygotowania, tym bardziej ze ja bede murowal sam, bez pomocnika mieszajacego zaprawe i przywozacego mi ja w taczce do kasterki umieszam sobie w wiadrze i juz mam... tak mi sie przynajmniej wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.02.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 O to że budujesz sam nie masz się co obawiać, skoro murarzem nie jesteś to szybko stawianie ścian Ci nie pójdzie więc jak urobisz sobie betoniarkę to uwierz mi że na długo starczy. Ja byłam betoniarkową i pomiędzy urabianiem zdążyłam jeszcze cegieł nanosić, odpocząć i trochę się ponudzić. Później jak mąż doszedł do wprawy było już trochę gorzej Jeżeli jesteś precyzyjny i dokładny to na pewno poradzisz sobie z klejem. My kilka razy cieszyliśmy się że jednak na zaprawę budujemy jak po kilku warstwach różnice w poziomach się porobiły, następną warstwą wszystko się wyrównało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 To ja Ci się pochwalę... Mam już kupiony beton komórkowy na cały dom.... my tez juz zakupilismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no tak, ale wy uzywaliscie ceramiki poryzowane gdzie tolerancje wykonania juz chocby z samego procesu powstawania cegly wynikaja sporo wieksze niz dla BK. kurcze, jakos nastawilem sie od poczatku na klej i mam nadzieje ze podolam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 my tez juz zakupilismy wiec to samo pytanie:) jaki? za ile? ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.02.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 my budujemy z termaliki ( i w małopolsce)wiec nie wiem czy to Cie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 jak najbardziej interesuje jaka odmiana, jakie grube itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 termalica T4/600 24cm 7,30 T4/600 20cm 6,95 T3/600 12 3,7 ceny bez transportu ,klej cos kolo 16zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No tak z ceramiki, ale przed budową chcieliśmy na cienką spoinę budować, porotherm dryfix to się chyba nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No tak z ceramiki, ale przed budową chcieliśmy na cienką spoinę budować, porotherm dryfix to się chyba nazywa. znaczy sie wersje szlifowana tak? no o tej odmianie faktycznie zapomnaialem. tylko cos mi mowi ze w tej odmeinie porotherm moze byc jeszcze drozszy aksamitka dzieki, a moze wiesz ile kleju powinno sie liczyc na m2 sciany? albo inaczej, ile m2 sciany (spoiny pion i poziom) z jednego worka 25kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.02.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Zużycie kleju Termalica dla bloczków z pióro-wpust odpowiednio: Gr. 12 cm – 1,6 kg/m2 Gr. 20 cm – 2,7 kg/m2 Gr. 24 cm – 3,2 kg/m2 Bloczki gładkie: Gr. 12 cm – 2,1 kg/m2 Gr. 20 cm – 3,5 kg/m2 Gr. 24 cm – 4,2 kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts