DEZET 13.12.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Kwitko wrzuciła schody, jakie by u mnie pasowały (pomijając słabiutką konstrukcję), lecz lustrzane odbicie. I robiłbym schody na 2 profilach- wtedy cieńsze profile 60x60x4-5 (i może wpuszczony cieńszy profil w środek dla zwiększenia sztywności).Upieram się przy cieńszych, bo pod schodami będzie wejście do pomieszczenia i trochę wejdzie w kolizję ze schodami. Tak to miałoby wyglądać:http://i46.tinypic.com/34ewy6v.jpg Wersja 1 to tradycyjne, wersja 2 to schody japońskie.Sam dół schodów oparty na posadzce i dodatkowo w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 13.12.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 uwaga, uwaga!!!! decyzja w sprawie okien została (chyba) już podjęta! kosztowało to nas trochę nerwów (zwłaszcza inwestorkę), ale już nie powinno się nic zmienić bierzemy obustronnie białe (jednak), bez rolet, bez HS, ale za to profil z wyższej półki zdecydowaliśmy, że ważniejsze od koloru są dla nas względy ekonomiczne (w późniejszym czasie)...może i będę przeklinała tą biel, ale na dzień dzisiejszy wolę postawić na jakość czy to dobra decyzja? miejmy nadzieję, że tak...gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...czy jakoś tak, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No pewnie , że dobra bo przemyślana teraz tylko trzeba zadbać o dobry montaż, sami będziecie czy jednak firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 13.12.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 sami na montaz okien sie nie rzucimy wybralismy profile VEKA, wykonawca okien a zarazem montazysta bedzie lokalna fabryka posiadajaca autoryzacje VEKI i bedaca ich oficjalnym punktem wytwarzania okien i montazu. troche poobcinalismy rozne slicznostki i upiekszacze.. no i faktycznie wybralismy nasze okna to bedzie VEKA Alphaline 90 z wkladka docieplajaca, z 2 komorowym szkleniem opartym na cieplej ramce 18mm, czyli pakiet szybowy 48mm o wspolczynniku U=0,5... i chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 13.12.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No i bardzo dobrze - to zdjęć już nie wysyłam U nas Veka wychodziła bardzo drogo, więc nie braliśmy pod uwagę, ale pochwalam jak najbardziej wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 13.12.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 u nas cena całkiem niezła, sporo ucięta po "odjęciu koloru", HS...z kolorem- co tu ściemniać - nie do przeskoczenia więc będą białe, a z elewacją coś fajnego i tak się wymyśli...szary dach, szare drzwi...damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.12.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Gosia bo na kolor to się patrzy tylko na początku. Ja teraz to mogłabym mieć białe, czarne czy jeszcze jakieś inne, drugi raz na kolor zupełnie nie zwracałabym uwagi. Niektórzy twierdzą że białe się gorzej myje, mi tam moje obecne białe myje się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 13.12.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Kwitko: nie ukrywam, że wątpliwości co do późniejszej czystości tych okien mam (zwłaszcza od strony nieutwardzonej ulicy), ale stwierdziłam, że od ulicy i tak mamy tylko 3 małe okna, więc najwyżej będziemy częściej myli, żeby nie było, że tylko ja a jak już się zrobią bardzo brzydkie ze starości (co może w ogóle się nie zdarzyć) to najwyżej je wymienimy - będą w końcu tanie, bo białe....hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.12.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 U nas montowane były te same okna (VEKA Alphaline 90, 3-szybowe) obustronnie białe i wszystkie fixy z roletami podtynkowymi nadokiennymi. Tarasówki mamy przesuwne, ale zwykłe z normalnym progiem. Fakt białe okna brudzą się szczególnie teraz ale trwa budowa a później myślę że będzie ok. W mieszkaniu też mamy VEKI tylko starszy typ i 2 szybowe. I powiem że wbrew pozorom nie trzeba ich tak często myć a mieszkamy na Śląsku. Uwazam że dokonaliście dobrego wyboru. Acha biały kolor pasuje do wszystkiego. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.12.2012 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 U nas montowane były te same okna (VEKA Alphaline 90, 3-szybowe) rewo, pakiet 3 szybowy ale 48mm na cieplych ramkach (u=0,5) czy 36mm na ramce alu (u=0,7) ? jakie okucia macie na tych profilach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 14.12.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 rewo66: mój komputer dzisiaj wyjątkowo fiksuje i nie mogę u Ciebie w dzienniku zapytać: jaki macie kolor drzwi?tzn jaki RAL?śliczne są u nas chciałabym podobne tylko z klamką i doświetlem/ami...jaki dach? okna są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.12.2012 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) rewo66: mój komputer dzisiaj wyjątkowo fiksuje i nie mogę u Ciebie w dzienniku zapytać: jaki macie kolor drzwi?tzn jaki RAL?śliczne są u nas chciałabym podobne tylko z klamką i doświetlem/ami...jaki dach? okna są ok? odpowiem ja kochany maz "Weissner model 15 w kolorze antracyt o grubości 88 mmm wypełnione pianką PUR Koszt z dostawą 3.800 zł" EDIT i link do oferty na takie drzwi z Poznania http://allegro.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-weissner-wz-15-promocja-i2850795827.html Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 14.12.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) pakiet 3 szybowy białe plastyki to dobry wybór ,nikt tu wcześniej nie napisał że się nie nagrzewają od słońca i nie odkształcają tak mocno jak kolorowe, 3 szyby są ciężkie więc trzeba dać podwyższające profile (+ uszczelka ,,puchnąca''do uszczelnienia z izolacją z papy) pod drzwiami tarasowymi bo te są najcięższe i bez systemowego podparcia będą opadać i wymagać częstej regulacji, profile podwyższające załatwią tez problem przemarzania podłogi pod drzwiami tarasowymi. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez bułkazmasłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.12.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 czesc bulka. pod okna tarasowe producent i firma montujaca w jednym zaplanowali jakies ich systemowe profile wzmacniajace ktore zostaly ujete w ofercie. Dodatkowo zapomnielismy napisac ze drzwi tarasowe maja miec aluminiowy niski prog (50mm wpuszczone w posadzke i pod tym ten profil wzmaniajacy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bułkazmasłem 14.12.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 producent i firma montujaca w jednym zaplanowali jakies ich systemowe profile wzmacniajace ktore zostaly ujete w ofercie. nie wiem czy mnie zrozumiełeś , na odcinek ściany fundamentowej gdzie idą drzwi tarasowe zgrzej papę min 50 cm szeroko( łatwiej póżniej zgrzewać dalszą izolację bez zniszczenia drzwi) na to uszczelka puchnąca równo z licem ściany z wywinięciem ze 20 cmw góre na oba boki na ścianę (zaraz obok wzdłuż uszczelki można położyć linię z piany by się profil skleił do papy) i dopiero wtedy drzwi tarasowe. uszelka jest zawsze elestyczna, sama się stale rozpreża uszczelniajac przed przewiewem czy skroplinami z tarasu . pianka po utwardzeniu stoi w miejscu i bardziej klei niz uszczelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.12.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 odpowiem ja kochany maz "Weissner model 15 w kolorze antracyt o grubości 88 mmm wypełnione pianką PUR Koszt z dostawą 3.800 zł" EDIT i link do oferty na takie drzwi z Poznania http://allegro.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-weissner-wz-15-promocja-i2850795827.html Sprzedaje je tez firma z pod Opola "AP-Drzwi" maja taniej. My kupowaliśmy u nich. Montazysci bardzo se chwalili te drzwi bo bardzo fajnie sie je reguluje. Montaż trwał raptem 45 min. Jedene na co narzekali to że cholernie ciężkie. No ale wiadomo prawie 9 cm grubości swoją wagę daje. Drzwi u nas z pochwytem na zewnatrz który ma ten minus że trzeba nosić klucze do domu z soba, ale to opcja którą swiadomie wybraliśmy. Okna na ciepłych ramkach 48 mm. Zaś tarasówki mają dodatkowy profil wzmacniający. Ja nie dawałem papy bo jej nie chciałem tylko taka specjalną gruba folię 3mm w 2 warstwach. Taka samą jak na ławach pod mury fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 14.12.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) prośba o opinie: podobają mi się srebrne klamki...czy będą pasowały do naszych białych okien?trochę szarości jednak wewnątrz będzie, podejrzewam, że głównie w kuchni...szkło też bardzo lubimy...czy lepiej nie kombinować? Edytowane 14 Grudnia 2012 przez Gosia_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 14.12.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Pewnie, że pasują. Ja też mam klamki nie do kompletu , bo antracytowych nie było - wybrałam tytan, miały być takie ciemnosrebrne, ale na mój gust, ktoś się walnął, bo na oko dali mi satynę Muszę jeszcze podrążyć temat, bo mi się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Pamiętam, jak w jakimś wątku były zdjęcia wnętrz, podobały mi się bardzo i ogólnie zebrały pochwały, a jedyny element krytykowany przez parę osób to była właśnie klamka od okna. Kompletnie nie zwróciłam na to uwagi, mi tam całość pasowała, ale niektórzy stwierdzili, że niepotrzebnie klamka wyróżnia się na tle ramy i właśnie nie pasuje do całości. Wszystko kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 14.12.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Jakoś z drzwiami nikt nie ma dylematu - ludzie robią białe i ani się zawahają, czy dać też białe klamki Mnie się tam białe okna z białymi klamkami podobają - ale ze srebrnymi nie mniej. Taka biżuteria dla okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts