Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kwitko wrzuciła schody, jakie by u mnie pasowały (pomijając słabiutką konstrukcję), lecz lustrzane odbicie.

I robiłbym schody na 2 profilach- wtedy cieńsze profile 60x60x4-5 (i może wpuszczony cieńszy profil w środek dla zwiększenia sztywności).

Upieram się przy cieńszych, bo pod schodami będzie wejście do pomieszczenia i trochę wejdzie w kolizję ze schodami.

Tak to miałoby wyglądać:

http://i46.tinypic.com/34ewy6v.jpg

Wersja 1 to tradycyjne, wersja 2 to schody japońskie.

Sam dół schodów oparty na posadzce i dodatkowo w ścianie.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uwaga, uwaga!!!!

decyzja w sprawie okien została (chyba) już podjęta! :)

kosztowało to nas trochę nerwów (zwłaszcza inwestorkę;)), ale już nie powinno się nic zmienić:)

bierzemy obustronnie białe (jednak), bez rolet, bez HS, ale za to profil z wyższej półki ;) zdecydowaliśmy, że ważniejsze od koloru są dla nas względy ekonomiczne (w późniejszym czasie)...może i będę przeklinała tą biel, ale na dzień dzisiejszy wolę postawić na jakość :) czy to dobra decyzja? miejmy nadzieję, że tak...gdy się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...czy jakoś tak, nie? ;)

sami na montaz okien sie nie rzucimy :)

wybralismy profile VEKA, wykonawca okien a zarazem montazysta bedzie lokalna fabryka posiadajaca autoryzacje VEKI i bedaca ich oficjalnym punktem wytwarzania okien i montazu.

troche poobcinalismy rozne slicznostki i upiekszacze.. no i faktycznie wybralismy :)

nasze okna to bedzie VEKA Alphaline 90 z wkladka docieplajaca, z 2 komorowym szkleniem opartym na cieplej ramce 18mm, czyli pakiet szybowy 48mm o wspolczynniku U=0,5...

i chyba tyle :)

Kwitko: nie ukrywam, że wątpliwości co do późniejszej czystości tych okien mam (zwłaszcza od strony nieutwardzonej ulicy), ale stwierdziłam, że od ulicy i tak mamy tylko 3 małe okna, więc najwyżej będziemy częściej myli, żeby nie było, że tylko ja ;) a jak już się zrobią bardzo brzydkie ze starości (co może w ogóle się nie zdarzyć) to najwyżej je wymienimy - będą w końcu tanie, bo białe....hehehe

U nas montowane były te same okna (VEKA Alphaline 90, 3-szybowe) obustronnie białe i wszystkie fixy z roletami podtynkowymi nadokiennymi. Tarasówki mamy przesuwne, ale zwykłe z normalnym progiem.

Fakt białe okna brudzą się szczególnie teraz ale trwa budowa a później myślę że będzie ok.

W mieszkaniu też mamy VEKI tylko starszy typ i 2 szybowe. I powiem że wbrew pozorom nie trzeba ich tak często myć a mieszkamy na Śląsku. Uwazam że dokonaliście dobrego wyboru. :)

Acha biały kolor pasuje do wszystkiego. ;) Będzie dobrze. :bye:

rewo66: mój komputer dzisiaj wyjątkowo fiksuje i nie mogę u Ciebie w dzienniku zapytać: jaki macie kolor drzwi?tzn jaki RAL?śliczne są:) u nas chciałabym podobne tylko z klamką i doświetlem/ami...jaki dach?:) okna są ok?

odpowiem ja :) kochany maz ;)

"Weissner model 15 w kolorze antracyt o grubości 88 mmm wypełnione pianką PUR

Koszt z dostawą 3.800 zł"

EDIT

i link do oferty na takie drzwi z Poznania :)

http://allegro.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-weissner-wz-15-promocja-i2850795827.html

Edytowane przez Tomasz Antkowiak

pakiet 3 szybowy

białe plastyki to dobry wybór ,nikt tu wcześniej nie napisał że się nie nagrzewają od słońca i nie odkształcają tak mocno jak kolorowe, 3 szyby są ciężkie więc trzeba dać podwyższające profile (+ uszczelka ,,puchnąca''do uszczelnienia z izolacją z papy) pod drzwiami tarasowymi bo te są najcięższe i bez systemowego podparcia będą opadać i wymagać częstej regulacji, profile podwyższające załatwią tez problem przemarzania podłogi pod drzwiami tarasowymi.

Edytowane przez bułkazmasłem

czesc bulka. pod okna tarasowe producent i firma montujaca w jednym zaplanowali jakies ich systemowe profile wzmacniajace ktore zostaly ujete w ofercie. Dodatkowo zapomnielismy napisac ze drzwi tarasowe maja miec aluminiowy niski prog (50mm wpuszczone w posadzke i pod tym ten profil wzmaniajacy).

producent i firma montujaca w jednym zaplanowali jakies ich systemowe profile wzmacniajace ktore zostaly ujete w ofercie.

nie wiem czy mnie zrozumiełeś , na odcinek ściany fundamentowej gdzie idą drzwi tarasowe zgrzej papę min 50 cm szeroko( łatwiej póżniej zgrzewać dalszą izolację bez zniszczenia drzwi) na to uszczelka puchnąca równo z licem ściany z wywinięciem ze 20 cmw góre na oba boki na ścianę (zaraz obok wzdłuż uszczelki można położyć linię z piany by się profil skleił do papy) i dopiero wtedy drzwi tarasowe. uszelka jest zawsze elestyczna, sama się stale rozpreża uszczelniajac przed przewiewem czy skroplinami z tarasu . pianka po utwardzeniu stoi w miejscu i bardziej klei niz uszczelnia.

odpowiem ja :) kochany maz ;)

"Weissner model 15 w kolorze antracyt o grubości 88 mmm wypełnione pianką PUR

Koszt z dostawą 3.800 zł"

EDIT

i link do oferty na takie drzwi z Poznania :)

http://allegro.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-weissner-wz-15-promocja-i2850795827.html

Sprzedaje je tez firma z pod Opola "AP-Drzwi" maja taniej. My kupowaliśmy u nich. Montazysci bardzo se chwalili te drzwi bo bardzo fajnie sie je reguluje. Montaż trwał raptem 45 min. Jedene na co narzekali to że cholernie ciężkie. No ale wiadomo prawie 9 cm grubości swoją wagę daje. Drzwi u nas z pochwytem na zewnatrz który ma ten minus że trzeba nosić klucze do domu z soba, ale to opcja którą swiadomie wybraliśmy. Okna na ciepłych ramkach 48 mm.

Zaś tarasówki mają dodatkowy profil wzmacniający. Ja nie dawałem papy bo jej nie chciałem tylko taka specjalną gruba folię 3mm w 2 warstwach. Taka samą jak na ławach pod mury fundamentowe.

Pamiętam, jak w jakimś wątku były zdjęcia wnętrz, podobały mi się bardzo i ogólnie zebrały pochwały, a jedyny element krytykowany przez parę osób to była właśnie klamka od okna. Kompletnie nie zwróciłam na to uwagi, mi tam całość pasowała, ale niektórzy stwierdzili, że niepotrzebnie klamka wyróżnia się na tle ramy i właśnie nie pasuje do całości. Wszystko kwestia gustu. :)