Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co ja sie tam znam, nawet uprawnien spawalniczych nie mam, elektryczne mi sie skonczyly a wysokocisnieniowe koncza sie chyba w marcu ;)

potrzeba matka wynalazku, i nic ponad to. potrzebowalem schody zeby nie targac na gore wiaderek z zaprawa i klejem po drabinie. zreszta z bloczkami po drabinie wchodzi sie tez wybitnie niewygodnie. prace zbrojarskie i szalowanie budza we mnie wstret i obrzydzenie, wiec wylewanie schodow jakos mnie przerazalo. ktos podzucil temat stalowych schodow, Gosia zaaprobowala., wyrysowalem sobie na ile potrafie, kupilem co trzeba i tyle, sa schody :)

gdyby to podsumowac to na razie liczac wraz ze wszelkimi kupowanymi materialami (tarcze do ciecia, sciernice listkowe czy typu octopus, drut do spawania) to nie pekl jeszcze tysiac zlotych (stal jakies 680 chyba, plyty OSB wykozystalem stare po szalunkach - a na szalunki kupilem juz tez uzywki, 4 cale plyty za 2 stowki), do tego dolozymy potem pare groszy na odpowiednie i estetyczne wykonczenie konstukcji. nastopnice trzeba bedzie gdzies zlecic i to bedzie najwiekszy koszt, ale sadze ze sie w 2 tysiacach zamkna. podsumowujac, bez balustrad i szklanych wypelnien powinno wyjsc nie wiecej niz 3,5 tysiaca. gdyby odpuscic szklo pewnie dobili bysmy do 4 tysiecy... ale cos mi podskornie mowi ze szkla nie podarujemy sobie... i bedzie slicznie ;)

PS. zamiast ksiazki otwarlem piwo, "armagedon 2012" z browaru "Krajan" w Nakle. calkiem dobre ciemne piwko :)