bury_kocur 06.03.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Cześć, tu Bura. Specjalnie dla Tomasza A. skrócony serwis informacyjny mamy skończoną hydraulikę, zaczętą elektrykę (nie licząc rozdzielni skończymy w ten weekend), ocieplone pół dachu jedną warstwą. Plan ma marzec jest taki - ocieplić drugą warstwą tę samą połowę, elektryki nie liczę, bo koniec jest bliski , no i rozłożyć styropian i podłogówkę na całości. A urlopu zero. Nie wiem, jak damy radę, ale bardzo bym chciała, bo beton nas goni. Życz mi powodzenia, dołączyłam do grona spędzających codziennie czas na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.03.2013 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zycze powodzenia. Czy na podlogowke robiliscie jakis projekt? Bedziecie mili jakiekolwiek kaloryfery czy 100% podlogowki? Jestem zywo zainteresowany. Podobnie w kwestii elektryki. Planujecie jakas namiastke instalacji "inteligentnej"? Jakies przekazniki zamiast wylacznikow schodowych? Jakies sciemniacze? Jakies LEDy (czyli zasilanie niskim napieciem, jesli tak to gdzie zasilacze, w rozdzielni takie na listwe czy gdzies pochowane za zabudowa?) Ile styro na posadzke na gruncie i co przed styro? Folia? Papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.03.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Piszę szybko: - 100% podłogówki, projekt robię sama. Rysuję i z grubsza mierzę, żeby pętle wychodziły mniej więcej równe. Na papierze mam po około 70m, zobaczymy jak wyjdzie w praniu. - elektryka nie tylko nie inteligentna, ale wręcz debilna , czyli wszystko bardzo proste. Listwa ledowa szt 1, ukryta pod maskownicą, więc nie martwię się podłączeniem, plus 2 systemy linkowe w korytarzach z dyskretnym transformatorem w komplecie. Reszta tradycyjna. - na podłogę folia i na to 15-20 cm styropianu - chudziak wyszedł na obu połowach domu na różnych poziomach, dlatego różnie teraz muszę dołożyć. Na piętrze daję 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.03.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jakie odstepy miedzy rurkami, jakie fi rurek, jakie wykonczenie posadzki (po za miejscem gdzie bedzie betonik) jaka oczekiwana temperatura pomieszczen itp itd? Nie sadzisz ze moze warto bylo by zlecic komus projekt aby ci to policzyl? Jest tu na FM jakas firma ktora to robi, optymalizuja tez pod katem materialowym, robia liste czesci i ilosci... Ja zamierzam zlecic im projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.03.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 fi 16, odstępy różne - zamierzam zagęścić przy oknach, wykończenie posadzki takie samo wszędzie, u nas 100% betonu. Na pewno warto byłoby zlecić projekt, ba - i wykonanie też , ale kasa i czas grają rolę. A materiał już sobie policzyłam, nawet częściowo kupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 06.03.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Kocurko !Jesteś zdolna i mądra dziewczyna.Podziwiam, "tego liczenia". Czy zapotrzebowanie na ciepło też sama wyliczyłaś ? Łał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.03.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 fi 16, odstępy różne - zamierzam zagęścić przy oknach, wykończenie posadzki takie samo wszędzie, u nas 100% betonu. Na pewno warto byłoby zlecić projekt, ba - i wykonanie też , ale kasa i czas grają rolę. A materiał już sobie policzyłam, nawet częściowo kupiłam. Na jakiej podstawie dobrałaś odstępy, jak nie wiadomo, jakie zapotrzebowanie jest na ciepło poszczególnych pomieszczeń? Jeśli tylko, żeby długość pętli była ok.70m to myślę, że nie jest to dobrze. Też sobie rozrysowałem, żeby zobaczyć, jak orientacyjnie długości będą wychodziły i np. salon 3 pętle, ale wolę najpierw zrobić OZC (np. asolt na forum) i wtedy dopiero wiadomo będzie, jakie odległości między rurkami. W swoim projekcie mam podane moce grzejników w pokojach, ale jak się to ma do rzeczywistych potrzeb nie mam pojęcia. Wolałbym nie robić w myśl "fachofcuf"- "damy co 15cm i będzie pan zadowolony", bo, po co pompa ma mieszać np. 200l wody, skoro wystarczy 100l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.03.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pada śnieg... i w zasadzie tylko te 2 słowa. Pozostałe które cisną się na usta nie nadają się do publikacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 08.03.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 DEZET, ja nie daję wszędzie co 15 cm, wcale tego nie napisałam - liczyłam to parę m-cy temu, ściągnęłam sobie OZC Kisan, ale wynik jest mocno przybliżony, bo nie potrafiłam zdefiniować wszystkiego jak należy, tylko tak trochę na pałę, więc podchodzę z dystansem do wyników. Oczywiście nie wyszło mi wszędzie tak samo, bo choć mam 4 identyczne powierzchniowo pokoje, to np. jeden ma jedno okno i jedną ścianę zewnętrzną, a drugi 2 okna, 2 ściany zewn i do tego wschodni narożnik, a nie pd-wsch, itd. Ale z tymi pętlami to porysowałam sobie tak, że jak gdzieś wyszła krótsza, to sobie "pożyczyłam" z innego pomieszczenia kawałek Ale ze złych wiadomości - szukam tej podłogówki już drugi dzień i nie mogę znaleźć Chyba się powieszę, jak będę musiała robić od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 08.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 U nas dziś jeszcze nie pada ale zapowiadaja na jutro opady. Ale najgorsze że zapowiadaja znowu mrozy w nocy do (-) 10 nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia_A 08.03.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dawno mnie tutaj nie było...no ale siła wyższa-praca:bash: nawet zdjęć zbyt wiele nie zrobiłam, może dzisiaj coś jeszcze zrobię, albo jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.03.2013 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Byl Kierownik i odebral wieniec i scianke kolankowa bez uwag. Byl tez ciesla i przywiozl reszte desek na deskowanie dachu oraz kontrlaty.Zaproponowal nam tez ze moze nam ten dach obic deska oraz oblozyc papa i nabic kontrlate. Dach mamy 2 spadowy, po ok 100m2 na kazdej polaci. Bez niczego, tylko plaskie polacie, nachylenie 40 stopni. Ile moze kosztowac wg Was odeskowanie, oblozenie papa i nabicie kotrlaty za m2 na takim dachu? Cena oczywiscie jakas padla, ale nie bede nic pisal aby niczego nie sugerowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Obicie gotowej więźby deskami i reszta j.w.? Okolice 35/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 09.03.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 to strzal czy tak to faktycznie kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.03.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Strzelam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 09.03.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Tomek, na szybko wyślij zapytania do kilku dekarzy i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 12.03.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ok, mamy pewna stabilizacje... mianowicie nieprzerwanie od grudnia trwa zima... W kwestii ciesli i deskowania to zdecydowalismy sie. Fakt ze sa to pieniadze ktore trzeba komus zaplacic... ale zrobiony na szybko rachunek zyskow, strat i sumienia wykazal ze tym razem warto Na budowie sytuacja wyglada tak ze mamy wieniec powiazany, odebrany i zaszalowany w polowie. Niestety puki nie wroci wiosna to o zalewaniu nie ma mowy bo nikt w okolicy nie wydaje betonu :/ Kupilismy tez w tak zwanym miedzyczasie pape na dach tak ze w zasadzie mamy juz komplet kosztow do SSZ ustalony bardzo precyzyjnie. Oczywiscie moga pojawic sie jeszcze jakies niezaplanowane wydatki ale beda to raczej drobnostki. Zainteresowani --> priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 13.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Na budowie sytuacja wyglada tak ze mamy wieniec powiazany, odebrany i zaszalowany w polowie. Niestety puki nie wroci wiosna to o zalewaniu nie ma mowy bo nikt w okolicy nie wydaje betonu :/ Cześć i czołem, od poniedziałku ma być ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 13.03.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Cześć i czołem, od poniedziałku ma być ciepło no niby tak, tylko my mielismy w slbote wylac wieniec aby zwiazal zanim wejda ciesle... ale czy to sie uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 13.03.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Tomku !Moje drzewa mówią, że powyżej zera to będzie w połowie przyszłego tygodnia.Nawet kamczatka pochowała kwiaty.Bierz urlop od budowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts